._000853
L'activitat trasplantadora als hospitals de la Comunitat Valenciana durant l'any 2022 ha pujat un 5,4% respecte a l'any anterior. En concret, els hospitals han realitzat 544 trasplantaments d'òrgans enfront dels 516 trasplantaments de l'any 2021. La taxa se situa, per tant, en 106,8 trasplantaments per milió de població, 4 punts per damunt de l'any anterior.
Del total de trasplantaments, es van dur a terme 305 trasplantaments de renyó, 138 trasplantaments hepàtics, 65 trasplantaments de pulmó, 28 cardíacs i 8 pancreàtics.
A més, l'any 2022 es van registrar 250 donants d'òrgans de donant cadàver, 107 van ser de donació en asistolia i 143 de mort encefàlica. Per províncies, a Castelló es van registrar 39 donants, 133 a València i 78 donants a Alacant.
Les dades han sigut presentats en roda de premsa pel conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, juntament amb el director del Programa de Trasplantaments en la Comunitat Valenciana, Rafa Zaragoza.
El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha assenyalat que “la Comunitat Valenciana es manté per damunt de la mitjana nacional en donacions d'òrgans amb una taxa de 49,1 donants per milió d'habitants, enfront de la nacional que se situa en 46,3. En aquest sentit, ha manifestat que “aquestes xifres posen de manifest el grau de solidaritat de la societat valenciana”.
Per això, Mínguez ha volgut agrair a tots i cadascun dels donants, i als seus familiars, “aquesta decisió tan important com és la donació d'òrgans, perquè gràcies a ells moltes persones podran portar una vida normal i a millora la seua qualitat de vida”.
En concret, en la Comunitat Valenciana el 87% de les famílies diu sí a la donació d'òrgans. En aquest sentit, la Comunitat Valenciana té menys negatives familiars que la mitjana nacional, que se situa en un 16% l'any 2022.
D'altra banda, s'ha potenciat la donació en *asistolia controlada amb 107 donants l'any 2022. Actualment, la donació en asistolia suposa el 42,8% de les donacions. A més, s'ha consolidat la Unitat ECMO mòbil de la Comunitat Valenciana que permet la realització de donació en el 100% dels centres.
En 2022 aquesta unitat va realitzar 31 eixides el que va permetre obtindre 58 renyons, 26 fetges i 18 pulmons per a ser trasplantats. Així mateix, l'any 2022 s'han registrat 9 donants vius.
Segons ha explicat el conseller de Sanitat, “la Comunitat Valenciana és l'única autonomia al país que ofereix cobertura de ECMO mòbil al 100% dels centres d'una forma consolidada, la qual cosa ens permet situar al sistema públic valencià en nivells per damunt de la mitjana estatal quant a donacions”, i ha agraït “la important labor que exerceixen els equips sanitaris de coordinació de trasplantaments, ja que gràcies a la seua professionalitat s'estan salvant moltes vides”, ha manifestat.
Alacant i Castelló amb major índex de donació del país
L'hospital que major nombre de donacions va registrar l'any passat va ser l'Hospital General Universitari Doctor Balmis d'Alacant amb 45 donacions seguit de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València amb 43 i l'Hospital General de Castelló amb un total de 39.
Així mateix, cal destacar l'activitat a l'Hospital Clínic Universitari de València amb 26 donants, l'hospital General de València amb 16 donants i l'activitat a l'Hospital Universitari Doctor *Peset i l'Hospital d'Elda, tots dos amb 13 donacions, així com l'Hospital Francesc de Borja i l'Hospital La Ribera amb 7 donacions.
En aquest sentit, Rafa Zaragoza ha assenyalat que “segons el balanç total en tots els departaments, durant l'any passat l'activitat ha estat molt repartida a nivell geogràfic en registrar almenys un donant en 23 dels 24 departaments”.
Actualment, les províncies d'Alacant i Castelló es mantenen entre les províncies amb major índex de donació del territori de l'Estat malgrat ser, en el cas de l'hospital General de Castelló, un centre hospitalari en el qual de moment no es realitzen trasplantaments, si bé el trasplantament renal ja es va autoritzar a la fi d'any. En el cas de Castelló, la taxa de donació se situa en 70 donants per milió de població, una de les províncies amb major activitat de donació.
La Fe el primer centre trasplantador hepàtic i cardíac a nivell nacional
Quant als trasplantaments, l'Hospital La Fe de València ha sigut el segon centre que major nombre de trasplantaments ha dut a terme en números absoluts a nivell nacional, en concret 302 trasplantaments. En aquest sentit, en 2022 s'han realitzat en aquest hospital 110 trasplantaments de renyó, 91 trasplantaments hepàtics, 65 de pulmó, 28 cardíacs i 8 pancreàtics.
Cal destacar que l'Hospital La Fe ha sigut l'hospital d'Espanya que ha realitzat el major nombre de trasplantaments hepàtics i cardíacs. A més, és el segon hospital quant a trasplantaments pulmonars i pancreàtics.
D'altra banda, a l'hospital Doctor Balmis d'Alacant durant l'any 2022 s'han realitzat 70 trasplantaments de renyó i 47 trasplantaments hepàtics (el seu màxim històric). A més, a l'hospital Doctor Peset s'han dut a terme 88 trasplantaments de renyó, a l'hospital General Universitari d'Elx s'han realitzat 21 trasplantaments de renyó i a l'hospital Clínic Universitari de València 16 trasplantaments de renyó, centre que va començar a realitzar aquest tipus de trasplantaments el mes d'abril passat.
En aquest sentit, segons ha explicat Rafa Zaragoza, “la Comunitat Valenciana ha experimentat un important increment quant a trasplantaments cardíacs (27%) i pulmonars (18,1%). A més, és la primera que vegada que, des de la pandèmia, s'aconsegueix el nivell de 300 trasplantaments renals en un any, una dada molt significativa que posa de manifest la senda de la recuperació i volta a la normalitat en l'activitat assistencial”.
D'altra banda, durant l'any passat es van dur a terme més de 50 trasplantaments en hospitals altres comunitats però amb òrgans procedents de donants de la Comunitat Valenciana. Així mateix, durant l'any passat es van realitzar 26 trasplantaments infantils: 12 trasplantaments renals, 10 hepàtics, 2 pulmonars i 2 cardíacs.
Generalitat Valenciana