._000759
Cinquanta dies després de les pluges torrencials que van assotar la Comunitat Valenciana entre el 28 d'octubre i el 4 de novembre, i les precipitacions addicionals del 7 de novembre, molts llauradors afectats de la Ribera continuen esperant solucions efectives.
La Unió Llauradora i Ramadera denuncia que les dues administracions competents, el Govern d'Espanya i la Generalitat Valenciana, no han sigut capaces de coordinar-se ni d'acordar el llistat de municipis beneficiaris de les ajudes. Aquesta falta d'entesa està deixant a milers de llauradors i ramaders sense els recursos necessaris per a reconstruir els seus mitjans de vida.
Segons una anàlisi elaborada per LA UNIÓ, existeixen almenys deu municipis -huit d'ells de la Ribera Alta- que han sigut reconeguts com afectats per la Generalitat, encara que no pel Govern d'Espanya, la qual cosa genera una situació caòtica en la concessió d'ajudes. Aquesta falta d'uniformitat implica que, en alguns casos, les localitats puguen rebre ajudes per a mesures autonòmiques, però no per a les estatals. Es tracta de les poblacions de Carcaixent, Castelló, l'Énova, La Pobla Llarga, Manuel, Rafelguaraf, Senyera i Tous.
El Reial decret llei 6/2024 del Govern d'Espanya va reconéixer a 75 municipis com a beneficiaris de les ajudes per la DANA, mentre que el Decret 164/2024 de la Generalitat va afegir posteriorment deu localitats més. No obstant això, aquesta ampliació no ha sigut contemplada pel Govern central, deixant fora a aquests municipis de la Ribera Alta.
La situació és especialment confusa per tant en aquestes huit localitats de la Ribera Alta que va incloure la Generalitat i no el Govern. Aquests municipis estan inclosos en el llistat autonòmic, la qual cosa li dona accés a ajudes per a la pèrdua de béns essencials (Decret 163/2024), però no figuren en el llistat estatal, la qual cosa els impedeix accedir a ajudes destinades a autònoms afectats per la DANA (Decret 175/2024).
Les tempestes de finals d'octubre i principis de novembre han causat pèrdues que superen els 1.000 milions d'euros, dels quals 500 milions corresponen a infraestructures danyades. Les inundacions no sols van destruir collites, sinó que també van arrasar arbratge, sistemes de reg i vies d'accés essencials per a l'activitat agrícola i ramadera. A més, els danys inclouen la pèrdua de maquinària clau com a tractors, cisternes i equips fitosanitaris, entre altres. Si no s'amplia l'àmbit d'aplicació de les ajudes, els llauradors de les localitats excloses quedaran completament desemparats.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, ha assenyalat que “és urgent modificar la normativa per a garantir que les ajudes arriben a tots els llauradors i ramaders afectats. Si les administracions no coordinen els seus criteris, hi haurà persones que es quedaran sense poder reconstruir la seua activitat agrària. Aquesta ampliació és fonamental per a evitar desigualtats i reactivar el sector”.
LA UNIÓ insta per tant el Govern d'Espanya i a la Generalitat a deixar a un costat les seues diferències, actuar amb responsabilitat i incloure tots els municipis afectats en les normatives d'ajudes. “Només amb una resposta coordinada i eficaç serà possible alleujar l'impacte devastador que ha tingut aquesta catàstrofe sobre el sector agrari valencià”, indica Carles Peris.
LA UNIÓ