Entrevista a Salvador Montañana, president del Consorci Ribera Valldigna i alcalde de Guadassuar

Miércoles, 13 de abril de 2016 | e6d.es
• “Hem de buscar una solució consensuada, política, tècnica i econòmica, a la ubicació i forma de l'abocador”

._000417


._000422
 
La Sentència 149/2016 del TSJ de la CV dóna la raó a l'Ajuntament de l'Alcúdia en el seu recurs contra l’acord de data 3 de febrer de 2012 de la Junta de Govern del Consorci de Residus Ribera-Valldigna de modificació del contracte de concessió d'obra pública del projecte de gestió. Des del Consorci Ribera i Valldigna i de la mà del seu president, i a més alcalde de Guadassuar, Salvador Montañana, volem, a través del diari El Seis Doble, informar a tots els usuaris i veïns de la Ribera en què afecta esta sentència.
Per a començar, Salvador Montañana indica que “en cap moment ni la sentència, ni l'Ajuntament de l'Alcúdia fan referència a la idoneïtat o no de les instal•lacions, de les ubicacions previstes, ni entra a valorar cap aspecte mediambiental, ni les seves possibles incidències sobre el territori”. Per tant, es tracta d'una sentència contra un mer acte administratiu: “l'aprovació d'una modificació del contracte”. En definitiva, no versa sobre afers mediambientals i/o urbanístics.
Des de Ribera-Valldigna es treballa “per a consensuar amb tots els alcaldes del Consorci els aspectes fonamentals de la gestió de residus dels nostres veïns, amb transparència i amb eficàcia, independentment de una resolució judicial”.
Cal tindre en compte la repercussió que pot tindre esta sentència sobre els  propis ciutadans, ja que part de les infraestructures de gestió de residus a les que es referia l'acord (la Planta de Voluminosos, el centre de Classificació de Residus i l'Ecoparc Mòbil) ja estan en funcionament, en procés de construcció, o pràcticament acabades, i comptaven amb el vist i plau majoritari dels alcaldes del Consorci.
Segons Montañana, “l'anomenada Instal•lació 1, que acaba d'obtenir la Declaració d’Impacte Ambiental  de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, ja complix escrupolosament totes les mesures ambientals necessàries per al seu funcionament”
Des de Ribera-Valldigna informen que altres Consorcis de la Comunitat Valenciana han adaptat els seus plans inicials de gestió de residus als nous temps, i han adoptat el servei nou d'Ecomòbil enfront dels excessius Ecoparcs fixos, modificant també els seus plans inicials de gestió.
En la part més problemàtica, la ubicació de macroabocador, la Llei de Residus de la Comunitat Valenciana, obliga a construir un abocador en terrenys del Consorci. Actualment “és insostenible, mediambiental i econòmicament, haver de traslladar els nostres rebutjos, totes les nits de l'any, a molts quilòmetres d'on es produixen, ocasionant una despesa als nostres ciutadans de 2,5 milions d'euros anuals, a més de la quantitat de CO2 que aquest transport repercutix en el nostre medi ambient”, afegix Montañana.
S’ha  plantejat públicament al Consorci que la ubicació i les característiques d'aquest abocador anaven a tornar-se a valorar tècnica i econòmicament, amb transparència i independència, per buscar, entre tots, la millor ubicació al menor cost possible.
Per a Montañana el més important és saber “com afecta aquesta sentència a les butxaques dels nostres ciutadans i al servei de gestió de residus que donem als nostres veïns i, per una altra, com ja ens hem compromés des del primer dia, a buscar una solució consensuada, política, tècnica i econòmica a la ubicació i forma de l'abocador”.
E6D