Es consolida la iniciativa d'EUPV Sueca perquè es retire la taxa d'amortització de la potabilitzadora

Viernes, 4 de noviembre de 2016 | e6d.es
• La formació d'esquerres fou la pionera en la Ribera Baixa en reivindicar-ho i exigir que s'aplicara el principi de què «qui contamina, paga»


Esquerra Unida (EUPV) de Sueca aplaudeix la declaració institucional feta ahir pel Ple municipal en el sentit de què siga el Consell qui assumisca els costos de les infraestructures de la potabilitzadora de Tous. La formació d'esquerres fou la pionera en la Ribera Baixa en reivindicar-ho i exigir que s'aplicara el principi de què «qui contamina, paga». Els pobles de la Ribera disposaven de pous d’abastiment d’aigua de boca, en perfectes condicions, lliures de nitrats, pesticides, herbicides, que ara han aparegut i seguiran apareixent. Aquesta contaminació impedeix que es puga subministrar aquesta aigua. Des d'EUPV consideren responsable a la Generalitat i les seues conselleries perquè en el seu moment no havien regulat adequadament l’ús d’aquests adobs, herbicides i pesticides.
L'anterior executiu autònom del Partit Popular (PP) pretenia que foren els usuaris finals qui durant 40 anys feren bons els 25,5 milions d’euros dels 60 milions gastats pel mateix Consell i la Unió Europea en el Pla d’Abastiment de la Ribera. El preu d’amortització estableix que els usuaris, veïnes i veïns dels tretze municipis, hauran de pagar 0,0833 euros per metre cúbic durant 40 anys. Així, l’administració autònoma, aplicant un interés del 4%, recuperaria 51,6 milions d’euros dels 60 milions gastats.
«Si per omissió per part del Consell, no hi ha regulacions d’ús d'adobs i herbicides, perquè hem de pagar unes infraestructures per rebre aigua buena, si la Ribera sempre ha tingut l’aigua de qualitat?», es preguntava en la primavera de 2015 Felip Hernandis, coordinador d’EUPV de la Ribera Baixa i actual alcalde d’Albalat de la Ribera. «Quan es realitza una circumval·lació en una població per millorar el trànsit, que va en benefici de tots, són els veïns d’eixa població qui paguen el cost de la infraestructura?», observava.
El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, va anunciar el passat estiu que la conselleria defensarà la supressió l’any 2017 de la part d’amortització de la taxa que l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR) cobra als municipis de la Ribera connectats a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP).
Per això, el Ple de l'Ajuntament de Sueca va acordar ahir, per unanimitat, la proposta de la Regidoria de Medi Ambient d'instar als grups parlamentaris del PSPV-PSOE, Compromís i Podemos, que tots plegats sumen la majoria en la cambra autonòmica, a la modificació de la Llei de Taxes de la Generalitat. Aquest és un pas previ necessari per a la retirada de la taxa d'amortització de les infraestructures. 
Ajuntament de Sueca