El col·lectiu d’EUPV de Castelló de la Ribera va organitzar una xerrada amb la plataforma d’afectats per les hipoteques, en la que participaren regidors d’EUPV, militants i simpatitzants sobre els abusos del sistema legal de desnonaments. L’acte va comptar amb les intervencions de Rosana Montalbán, portaveu de la PAH.
Des d’EUPV denunciem que les entitats bancàries han rebut de recursos públics de la Unió Europea més d’un bilió d’euros, en forma de garanties i avals. A Espanya, els bancs s’han beneficiat, amb més de 230.000 d’€, amb injecció de diners públics del BCE amb un interès de l’1%, mentre que el deute públic que estan comprant els genera un 7% d’interessos. A més de tot això, s’ha iniciat el rescat a la banca espanyola per 100.000 milions d’euros, avalat per l’Estat. Cal contar també la injecció directa del FROP o les nacionalitzacions de les caixes valencianes de la CAM o la part de Bancaixa (Bankia). Segons xifres donades per Bankia, aquesta té 40.000 milions d’euros d’actius “tòxics” (molts immobiliaris); de fet, segons el FMI, un 30% de tots els actius dels bancs a Espanya són dolents.
Una de les causes de la crisi que patim al País Valencià i a Espanya ha sigut la d’un model econòmic basat en la bombolla immobiliària i l’especulació. Un model alimentat per gran part de les entitats financeres, un sector de l’empresariat i les males polítiques de vivenda i planificació urbanística dels poders públics, que han emparat tota aquella situació. A tota Espanya hi ha més de 6 milions de vivendes buides; mentre hi ha més de 500 desnonaments al dia en els jutjats en el 2012. Segons els representants de la PAH, aquesta situació és insostenible: hi ha cases sense gent i gent sense cases. Al País Valencià, es produeixen al voltant de 72 desnonaments diaris, hem arribat al límit, sent la comunitat autònoma amb més famílies desnonades de les seues llars de tot l’Estat.
Es tracta d’una situació dramàtica la que estem patint. I, sobretot, l’està pagant la part més feble dels contractes: la que només posseeix la seua residència habitual, famílies que s’han quedat sense cap tipus d’ingrés i que ho poden perdre tot. És l’altra cara de la moneda del boom immobilari de fa uns anys. Des d’EU estem reclamant mesures per pal·liar aquesta situació, però també per a què no es torne a repetir en un futur.
Per a Mati Escrivà, responsable d’organització d’EU Castelló de la Ribera: “És cert que la legislació respecte als desnonaments depèn bàsicament d’una normativa de competència estatal, i la recent modificació del sistema legal de desnonaments resulta del tot insuficient. Això no obstant, els efectes dramàtics de la crisi econòmica i del marc legal espanyol es concreten en l’àmbit municipal, ja que és als ajuntaments on es dirigeixen majoritàriament les persones i famílies afectades buscant ajuda. Per aquesta raó, des d’EUPV, també proposem mesures a emprendre a nivell municipal per a paralitzar els desnonaments”.
Segons Escrivà: “Des de les administracions públiques cal posar tots els mitjans a l'abast i igualment l'Ajuntament hauria d'instar a la resta d'organismes públics a portar a terme unes polítiques de vivenda que, de veritat, compliren el dret constitucional a un habitatge digne”.
EUPV Castelló de la Ribera