Clica a la foto per ampliar
Festes d'Algemesí 2016 | Dia de la Mare de Déu amb la Processoneta del Matí
En arribar a la Plaça Major, apoteòsica entrada, amb tots els balls, disparà de salves, traques, i solta de coloms pels colombaires locals
Algemesí és un poble marcat per la celebració, cada 7 i 8 de setembre, d'una de les festes més arrelades i importants per als valencians: la processó de la Mare de Déu de la Salut. La devoció a una imatge mariana, trobada segons conta la llegenda allà per l'any 1247 en el tronc d'una morera, ha esdevingut un referent sobre el qual es fonamenta una desfilada de danses i músiques única. Tradició, fe i cultura desfilen pels carrers: són les festes de la Mare de Déu de la Salut.
Les primeres notícies que es coneixen sobre la celebració de la Festa són unes partides de descàrrec sobre el cost de la festa de la Mare de Déu l'any 1610, duta a terme per iniciativa dels veïns dels carrer de Berca on ja existia la Capella de la Troballa. En 1680 passà de ser festa de carrer per a convertir-se en festa de tot el poble. És molt possible que la festa ja quedara instituïda el 1747, amb la commemoració del cinqué centenari de la troballa i es pensa en una processó de volta general.
La història deixa al seu pas ritus i representacions sobre les quals se sedimenta la identitat dels pobles. La societat valenciana, tan necessitada de referents d'acceptació irrefutable, ha trobat una manifestació ancestral sobre la qual escriure el seu futur. Per això, les festes patronals d'Algemesí mereixen una especial atenció. El ressorgir experimentat en les últimes dècades i el seu innegable valor antropològic la converteixen en una manifestació viva de la cultura valenciana.
Cada 7 i 8 de setembre les processons a la verge omplin els carrers d'estels de colors que es recreen en els capritxosos moviments de la Muixeranga, els Bastonets, la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes, el Bolero i els Tornejants. Sonen, ressonen les melodies de la dolçaina i el tabalet. Són les danses i les músiques d'un poble que de generació en generació participa, de forma conscient o inconscient, en el bastiment de la seua festa, en la construcció i desenvolupament de la seua pròpia identitat.
PROGRAMA D’ACTES 2016
Dijous, dia 8 de setembre, Dia de la Mare de Déu
07:30 Vol general de campanes, al Campanar de Sant Jaume.
08:00 Despertà pels dolçainers i tabaleters pels carrers de la Volta General, eixint de la Plaça Major.
08:00 Missa a la Capella de la Troballa per tots els festers difunts
09:00 Missa a la Capella de la Troballa pels difunts dels balls, misteris i martiris, personatges bíblics, volants, músics i tots els col•laboradors i participants en les festes.
10:00 Processoneta del Matí. L’anda de la Mare de Déu la portaran militars del poble i els volants.
En arribar a la Plaça Major, apoteòsica entrada, amb tots els balls, disparà de salves, traques, i solta de coloms pels colombaires locals.
A continuació, a la Basílica, Missa Major concelebrada, acompanyada en el cant per la Schola Cantorum “Joan Baptista Cabanilles d’Algemesí” i orquestra.
Després de la Missa, al final del parc Salvador Castell, Monumental mascletà.
18:30 Missa a la Basílica.
19:30 Processó de Volta General.
En arribar a la Plaça Major, disparà d’un castell de focs d’artifici i entrada solemne de la Mare de Déu a la Basílica. Oració, Cant de l’Apostolat, trasllat de l’Imatge al seu cambril i Virolai final.
Ajuntament d'Algemesí
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
La Processoneta del Matí, la més intensa i visitada
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
La Processoneta del Matí recorre el carrer Berca i la plaça Major des de la Capella de la Troballa fins a la B...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Amb processons que recorreran els carrers de la ciutat durant unes quinze hores dividides entre la Processó de...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més