| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 07/08/2012

POBLACIONS » Algemesí » Política

Franco no pot continuar sent alcalde honorífic, fill adoptiu ni medalla d’or d'Algemesí

Franco, ni legalment, ni moralment pot continuar tenint les distincions que un ajuntament no democràtic li atorga

El portaveu de Més Algemesí acudí a l’arxiu municipal per tal de revisar els llibres d’actes dels plenaris i onstatà que l’Ajuntament franquista atorga en els anys 1946 i 1947 determinades mencions al general collpista Francisco Franco, aleshores Cap de l’Estat. El 10 de desembre de 1946 l’Ajuntament en ple, residit per l’Alcalde Salvador Castell, celebrà una sessió extraordinària per tal de contrarrestar la “persistente campaña de iniquidades que se realiza en el extranjero contra su persona... queriendo hacer creer que están todos los españoles sometidos a una dictadura militar y sufriendo el despotismo de esta clase de regímenes, cuando es más cierto y evidente que gracias a él nos salvamos milagrosamente de la dictadura roja...”. En ella s’acordà per unanimitat en el primer punt del plenari nomenar alcalde honorari perpetu a Francisco Franco Bahamonde, i el el segon punt nomenar-lo fill adoptiu i predilecte.
Per altra banda en sessió ordinària de data 30 d’abril de 1947 l’Ajuntament en ple decidí la creació de la Medalla de la Ciutat “y al propio tiempo el ofrecer la primera Medalla de Oro a nuestro invicto Caudillo y Generalísimo Excmo Sr D. Francisco Franco Bahamonde con méritos indiscutibles e insuperables como Salvador de España”. El motiu de realitzar tal comprovació fou que la setmana passada es donà a conéixer la sentencia que va guanyar el grup municipal de Compromís en l’Ajuntament de València i que obliga a aquesta administració municipal a retirar el títol d’Alcalde honorífic de la ciutat de València que se li atorgà en 1939.
La magistrada considera que tal distinció contravé l’article 15 de la llei de la Memòria Històrica (Llei 52/2007). Basant-se en la intenció del legislador enunciada en l’exposició de motius la titular del jutjat Contenciós Administratiu número 5 considera que cal “evitar toda exaltación de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la Dictadura, en el convencimiento de que los ciudadanos tienen derecho a que así sea, a que los símbolos públicos sean ocasión de encuentro y no de enfrentamiento, ofensa o agravio”. La magistrada, a més a més, argumenta en la seua sentència que aquest tipus de mencions contravé l’esperit i l’articulat de l’actual Constitució.
Aquesta sentencia, que no va a ser recorreguda per l’Ajuntament de València, estableix doncs un precedent clar judicial i és perfectament extrapolable a l’Ajuntament d’Algemesí. Més Algemesí considera que el manteniment d’aquestes distincions, que van ser concedides per una ajuntament no democràtic amb la única intenció d’exaltar el règim dictatorial existent, contravenen l’article 15 de la llei 52/2007 que indica que les Administracions públiques prendran les mesures oportunes per la retirada de les mencions commemoratives d’exaltació personal o col·lectiva de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura. Sols cal llegir les actes del ple per veure que aquesta era la principal intenció que van motivar tals acords i que per tant correspon a aquest Ajuntament democràtic retirar tals mencions. Per higiene democràtica no podem consentir una exaltació de la sublevació ni de la Dictadura, ni podem tampoc consentir un ús pervers i immoral d’unes distincions públiques, distincions que no ens consta que hagen estat retirades.
La retirada d’aquestes mencions i distincions, a més de ser d’obligat compliment, refan també una injustícia històrica, ja que Algemesí no pot tenir com a alcalde honorari, ni fill adoptiu predilecte, ni pot concedir cap Medalla d’Or a una persona que fou la responsable política de la mort i patiment de tants ciutadans i ciutadanes del nostre poble i que com recorda la magistrada redactora de la sentència abans mencionada, aquest Cap d’Estat  “no accedió a la Jefatura del Estado por las vías democráticas entonces establecidas”.
Més Algemesí estava elaborant una proposta d’acord per presentar la propera setmana, però donat que ahir per la vesprada un mitjà de comunicació comarcal s’interessà per saber si existia algun tipus de menció honorífica atorgada per l’Ajuntament hem conclós i presentat una proposta d’acord per tal que aquestes distincions siguen retirades. Esperem que en aquesta ocasió l’equip de govern estiga del costat del sentit comú i del costat de la legalitat vigent i que almenys no la vote en contra. Pensem que allò democràtic seria que votaren a favor, o, en el seu defecte, que s’abstingueren, per tal que l’acord prosperara per majoria simple. Entenem que votar en contra seria una temeritat, ja que seria votar en contra del que estableix una llei, i aquest tipus de conductes administratives podrien generar responsabilitat judicials pels membres de la corporació que així actuaren. Franco, ni legalment, ni moralment pot continuar tenint les distincions que un ajuntament no democràtic li atorga.
Josep Bermúdez
Portaveu del grup municipal MÉS ALGEMESÍ
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.