._000814
La cavalcada de la Repartició de la Carn, la qual se celebra cada 21 de gener, vespra de la festivitat de Sant Vicent Màrtir, està emmarcada dins del tradicional porrat, i l’Ajuntament pretén dignificar-la més si cal amb la consideració de Bé de Rellevància Local i Be d’Interés Cultural, tal i com va aprovar per unanimitat en el ple ordinari del 30 de març.
Aquest acte està documentat des de 1713 a l’Arxiu Històric de la localitat encara que era baix el nom de ‘Taula Franca’, on es feia una distribució de menjar a tots els assistents, una tradició d’origen medieval. Amb el pas del temps, el poble va anar sumant habitants, fet que va provocar que hi haguera problemes de seguretat i un excés de despeses exagerat. Açò va provocar una reconversió de l’acte, el qual anava solament destinat al veïnat de Guadassuar i que va rebre el nom de la Repartició de la Carn, on es distribuïen racions de menjar als més necessitats per poder celebrar com cal el dia del patró.
L’any 1975, tal com ha escrit el cronista de Guadassuar Enric Mut, en l’informe que acompanya l’inici de la tramitació, va deixar de fer-se aquest repartiment públic, però va començar una nova transformació d’aquest acte. Ara, encara que conserva el nom, és una cavalcada popular i festiva en què es reparteix mistela i dolços tradicionals transportats en els carros, als veïns i visitants, amb una mostra de la cultura popular i patrimonial local: els Gegants i Cabuts, el ball del Bolero de Guadassuar i la Muixeranga, que assegura la seua perduració en el temps i el seu èxit popular.
Al mateix informe, es mostren els motius pels quals esta festa hauria de ser també declarada Bé d’Interés Cultural, ja que és un acte d’una festa centenària i tradicional, molt arrelada en l’imaginari guadassuarenc, segueix un ritual i una organització ja centenària. També pel valor patrimonial i representatiu, per generar melodies ex professo, com la dels Gegants i Cabuts o el pasdoble La Repartició de la Carn de Francesc Zacarés, per la generació de literatura pròpia, com el repartiment de les tradicionals decimetes en valencià, documentades des del segle XIX i, per últim, perquè des d’un punt de vista sociològic, a Guadassuar és sentit com un acte d’autoestima i d’orgull de pertànyer al poble de Guadassuar.
Per a l’alcaldessa, Rosa Almela, té clar que “fer que la cavalcada siga Bé de Rellevància Local i Bé d’Interés Cultural és una gran notícia per al poble, ja que és una manera de cuidar i protegir una de les tradicions més importants de Guadassuar. És coneguda i visitada per molts pobles del voltant i té un valor incalculable per a tots nosaltres”.
`Per altra banda, Josep Martínez, regidor de Festes de Guadassuar, “és molt important que aquesta cavalcada es cuide i se li done la importància que mereix, ja que és una de les majors tradicions de la nostra localitat i és una data marcada com inici de les festes de gener”. A més, afig que “té un gran prestigi perquè participa gran part del veïnat de Guadassuar, tant des de dins de la cavalcada com des de fora”.
Ajuntament de Guadassuar