Homenatge a diversos socis fundadors en el 50 aniversari de la Cooperativa Agrovinícola de Montserrat

Martes, 30 de agosto de 2022 | e6d.es
• En l’acte va participar Antonio Quintana Martínez, director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Conselleria d'Agricultura

 

El passat divendres va tindre lloc l’acte de commemoració del 50 aniversari de fundació de la Cooperativa Agrovinícola de Montserrat. En l’acte participaren nombrosos veïns de la localitat, socis fundadors de la cooperativa, membres de la Corporació Municipal i Antonio Quintana Martínez, director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
Moment emotiu es va viure en l’homenatge nominatiu a membres que porten des del primer dia lligats a la cooperativa i se’ls va fer entrega d’una placa commemorativa i un detall per la seua implicació en l’entitat.
La Cooperativa Agrovinícola de Montserrat va ser fundada l’any 1972. Al llarg de la seua història ha enregistrat un total de 689 persones sòcies. La sessió constitucional de la cooperativa va ser un 27 de juliol de 1972, junta celebrada al Casino Agrícola ubicat al carrer Major i que, a hores d’ara, és la Llar de la Gent Major de Montserrat. En aquella reunió van estar presents 47 dels 59 socis fundadors. Alguns d’aquells socis hagueren d’avalar amb el seu propi patrimoni el préstec que es va demanar per a poder construir l’edifici, fer les obres i iniciar una cooperació molt bonica per a formar una entitat en un poble que, incomprensiblement, no en tenia, quan altres municipis ja portaven anys per davant pel que fa al cooperativisme agrari.
L’activitat de la Cooperativa de Montserrat ve desenvolupada en distintes àrees. La principal és la bodega, amb l’elaboració de mistela, most fresc, ensofrats, vins i licors, gràcies a l’entrada de raïm moscatell, ja que al terme va minvant la producció d’altres varietats.


 
“En un any normal es cullen al voltant de dos milions de quilos de moscatell. També, no obstant això, es recullen ametles i, en gran quantitat, garrofes. Unes 500 tones aproximadament de garrofes, així com 175.985 quilos d’oliva que donen com a resultar uns 33.345 litres d’oli. Una altra àrea és el servei de l’agricultor, amb el magatzem de fertilitzants, productes fitosanitaris i aparells de llaurança. La tenda al detall li dona vida i activitat a l’entitat, oberta tots els dies de dimarts a diumenge, i on es venen vins i productes propis, així com calçat, ferramentes i d’altres productes variats”, va explicar Marcos Campos Adón, cronista oficial de Montserrat.
En tots estos anys, l’entitat ha rebut premis com el Bacchus d’Or a la millor mistela l’any 1997, el de bronze del mateix guardó l’any 2002, el premi de l’Associació de Bodeguers de l’any 2005 i la distinció del Consell Regulador de Vins València l’any 2013. Fa poc, també s’han aconseguit les medalles de plata del 7é Concurs Oficial de Vins CV Proava i dels Premios Terruño de Ciudad Real en 2022.
En tot este temps, s’han consolidat les marques d’embotellat Mistelanova, Monteserratu, Hort de Marco i Tossal, així com la marca de vermut “El de Sempre”.
Josep Maria Mas, alcalde de Montserrat també va voler felicitar a la Cooperativa Vinícola de Montserrat, “des dels seus socis fundadors passant per les diferents juntes directives i socis, que celebrem el cinquanta aniversari de la seua creació i constitució. Activitat que va fer i fa possible que el conreu de la nostra terra s’adaptara des d’aleshores i es transformara fins a arribar a hui en dia defensant i treballant els tres productes que més ens identifiquen com a poble, com són el raïm de moscatell, l’oli i les garrofes, per tot això, done les gràcies en nom de tot el poble i en el meu propi, a totes les persones que van fer i fan possible que la nostra Cooperativa celebre el cinquanta aniversari, i els encoratgem al fet que continuen treballant pel futur d’aquesta activitat agrícola”.
E6D