._000195
Amb l'objecte de recaptar fons a Benefici de la Lluita Contra el Càncer s'han organitzat a Algemesí les PRIMERES JORNADES METEOROLÒGIQUES contra esta malaltia on, un bon nodrit grup d'experts i professionals s'han unit amb una finalitat comú: aportar el seu xicotet gra d'arena per a combatre esta terrible lacra social.Amb este objectiu, els dies 12,16,19 i 23 de novembre del 2013 es realitzaran estes jornades. El preu per assistir a les 4 ponències serà de 15€ que s'ingressaran directament en el número de compte de LA CAIXA: 2100 – 5573 – 80 – 2200022072 que pertany a l'ASSOCIACIÓ ESPANYOLA CONTRA EL CÀNCER. EL REBUT DE L'INGRÉS SERÀ L'ENTRADA.
Entrevista amb el meteoròleg Jovi Esteve
DIMARTS DIA 12
- 19’00h.: AUGMENT DEL RISC FRONT A INUNDACIONS EN EL LITORAL MEDITERRANI ESPANYOL: ÚLTIMS AVANÇOS
PONENT: JORGE OLCINA (Catedràtic de Geografia i Responsable del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant)
“Les previsions dels models climàtics per a l'àrea mediterrània indiquen el probable augment del caràcter extrem del clima, açò és, la possibilitat que es desenvolupen, amb una freqüència major a l'actual, episodis atmosfèrics de rang extrem (sequeres, inundacions, tornados, tempestes violentes). I açò és necessari tindre-ho en compte a l'hora de la planificació d'usos i activitats sobre el territori. En una regió de riscos com la nostra àrea mediterrània, el desenvolupament de les noves condicions climàtiques previstes pot incrementar encara més l'exposició i vulnerabilitat davant esdeveniments atmosfèrics de conseqüències catastròfiques.”
- 20’00h.: EXTREMS I RÈCORDS METEOROLÒGICS
PONENT: RAFA ARMENGOT (Doctor en Geografia i Master en Meteorologia. Meteoròleg Predictor del Grup de Predicció i Vigilància –GPV- d’AEMET en València).
" Les temperatures, les pluges i el vent arriben en casos extrems a valors rècord que ens sorprenen per la seua magnitud, valors que ens semblen impossibles d'aconseguir i de suportar. Debatrem la localització d'estos valors rècord, les condicions en les quals es produeixen, la rigurositat d'estes mesures, la dificultat d'obtenir-les i fins i tot, la seua honestedat. Hi ha dopatge en la Meteorologia?".
DISSABTE DIA 16
- 17’00h.: BIOMETEOROLOGIA. LES ILLES DE CALOR URBANES I EL COMFORT
PONENT: ALEJANDRO J. PÉREZ CUEVA (Catedràtic de Geografia Física de la Universidad de València. Especialitzat en Climatologia, és autor de l’Atles Climàtic de la Comunitat Valenciana).
“Les ciutats són capaces de modificar els paràmetres del temps atmosfèric i del clima. És el que es coneix com a ‘clima urbà’, i entre les manifestacions més notables estan les ‘illes de calor urbanes’. Les modificacions de les temperatures induïdes per ciutats i pobles afecten al seu entorn i al confort bioclimàtic de l'ésser humà, tant per a be com per a mal”.
18’00h.: CLIMA ESPACIAL. TEMPESTES SOLARS I GEOMAGNÈTIQUES.
PONENTE: ERNESTO NAVARRO (Titolat Superior en gestió d’Emergències i Protecció Civil de l’Escola Nacional de Protecció Civil –Dcció. Gral. d’Interior-. Intervenció NBQ –Nuclear, Biológica y Química. Formació Nivel III en Clima Espacial)
“Què és el clima espacial i la seua influència sobre el nostre planeta. Infraestructures critiques. També coneixerem les tempestes solars i geomagnètiques (periodicitat, història i efectes documentats que les grans tempestes solars han ocasionat al nostre planeta. CEIS, raigs X, etc.)”
- 19’00h.: METEOROLOGIA FORENSE: ANÀLISI DE L’EPISODI DE 321mm EN 3 HORAS A SUECA EL 23 DE SETEMBRE DE 2008
PONENT: TONI RUBIO (Vicepresident d’AVAMET. Master en Meteorologia y Llicenciat en Ciències Ambientals).
“La meteorologia forense és una apassionant rama de la meteorologia que tracta d'arreplegar totes les dades possibles sobre episodis meteorològics passats amb la finalitat d'explicar les circumstàncies que ho van desencadenar. Açò mateix es tractarà d'exposar en esta ponència respecte a l'episodi de pluges torrencials localitzades més important dels últims temps: la tempesta quasi-estacionària de Setembre de 2008 a Sueca, que va deixar en sol 3 hores… 321mm!!
DIMARTS DIA 19
- 19’00h.: ALGUNS CONCEPTES SOBRE FENÒMENS METEOROLÒGICS SINGULARS. FERRAMENTES PER A LA PREDICCIÓ I LA VIGILÀNCIA E INTERACCIÓ D’AEMET AMB LA SOCIETAT (TWITTER, SINOBAS, ETC..)
PONENT: JOSÉ ÁNGEL NÚÑEZ (Cap de Climatologia d’AEMET en la Comunitat Valenciana i Portaveu Adjunt de la Delegació)
“En esta ponència descobrirem les ferramentes actuals de les quals disposa l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) per al seguiment de fenòmens meteorològics singulars. També coneixerem els mitjans que AEMET utilitza per a arribar als ciutadans a través de les xarxes socials a temps real”
- 20’00h.: EVOLUCIÓ DE LA PREDICCIÓ METEOROLÒGICA DES DE LA RIUADA DEL 57 FINS ALS NOSTRES DIES
PONENT: JORGE TAMAYO (Doctor en Cièncias Físiques per la Univ. de València. Pertanyent al Cos Superior de Meteorèlegs de l’Estat i actualment Delegat de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) en la C.V.)
“Que es necessita per a realitzar la predicció meteorològica, quins sistemes hi havia disponibles a finals dels 50, com han anat evolucionant, quins sistemes es tenen disponibles actualment, amb especial recalcament en AEMET i quina clase de prediccions es van fer quan va succeir la riuada del 57 i les contrastarem amb les que es fan hui en dia”.
DISSABTE DIA 23
- 17’00h.: PERQUÈ FALLEN LES PREVISIONS METEOROLÒGIQUES
PONENT: JORDI PAYÁ (Llicenciat en Geografia e Història i Meteoròleg de RTVV Canal 9)
“Evolució de les previsions meteorològiques al llarg de la història. Des dels inicis fins a l'actualitat. Ferramentes per a elaborar les previsions i perquè algunes vegades no són precises. Per què fallen i per què no es poden fer previsions fiables més enllà de 72 hores”.
- 18’00h.: ELS 10 FENÒMENS METEOROLÒGICS MÉS ESTRANYS
PONENTE: JOVI ESTEVE (Meteoròleg RTVV Ràdio 9. Va presentar també l’espai “L’Oratge” a Canal 9 i als servicis territorials de TVE en la nostra comunitat).
“Com si no fóra suficient amb les trombes marines, els tornados, huracans o la pedra, en ocasions la Naturalesa ens sorprén amb fenòmens meteorològics encara més insòlits, estranys i increïbles. Des dels tornados de foc fins als duendes, els elfos i els xorros blaus, donarem un intens repàs a fenòmens com les boles de llamp, potents tempestes d'arena i pols que engoleixen tot el que troben al seu pas i fins i tot coneixerem les tempestes de granotes o peixos. Aurores boreals, arc de Sant Martí de foc i altres curiosos fenòmens veuran resposta a la seua aparició i formació en esta exposició”.
- 19’00h.: HOMES DEL TEMPS: ALGUNES CLAUS DE LA INFORMACIÓ I LA DIVULGACIÓ METEOROLÒGICA
PONENT: MANUEL TOHARIA (Director Científic Ciutat de les Arts i les Ciències ‘Príncipe Felipe’)
“Des dels ja llunyans temps en què Mariano Medina iniciava la seua marxa en la SER i després en la recen nascuda TVE, com l'autèntic i genuí home del temps, fins als nostres dies, és indubtable que la informació meteorològica, inevitablement desdoblegada en divulgació a voltes oculta però sempre present, ha evolucionat tant en la forma com en el fons. En la xarrada s'oferiran algunes reflexions i exemples d'esta evolució, en pla amistós, quan no humorístic, sense obviar l'esperit crític però destacant sobretot l'enorme importància que este servei públic que els professionals de la comunicació meteorològica rendeixen a la societat en ple”.
J.M.O.