Inauguració de l'Exposició "Guarnides: Elegància brodada. 1940-1970" en el Museu Valencià de la Festa d'Algemesí

Jueves, 27 de junio de 2024 | e6d.es
• El recorregut per l’exposició ens porta des de l’espanyolisme fins a l’expansió internacional de la moda espanyola en els anys 60

._000525
El passat divendres 21 de juny, el Museu Valencià de la Festa d’Algemesí es va vestir de gala per a inaugurar la fascinant exposició "Guarnides: Elegància brodada. 1940-1970". Aquesta mostra, curada per l’historiador de l’art i col·leccionista de moda espanyola Guillem Bernat Alventosa Talamantes, reuneix una col·lecció excepcional de peces originals de grans creadors de l’alta moda espanyola com Asunción Bastida, Manuel Pertegaz, Felisa-José Luis, Pedro Rodríguez, Herrera i Ollero, Marbel, Flora Villarreal… de les dècades de 1940 a 1970, tant de la seua col·lecció com d’altres col·leccionistes privades.
"Guarnides: Elegància brodada. 1940-1970" no és només una exposició de moda; és un viatge a través de l’art del brodat i la seua influència en l’alta costura espanyola. El brodat, conegut des de temps romans com "pintura d’agulla", s’eleva en aquesta exposició al seu màxim esplendor, destacant la seua rellevància no només per l’exquisida artesania, sinó també pel seu profund impacte social i cultural.
L’exposició explora el brodat com una manifestació artística que embelleix les creacions dels grans dissenyadors inspirant-se en diverses èpoques i contextos, des del seu ús en la indumentària tradicional i religiosa fins a l’herència de les modes del segle XVI i XVII. La mostra es deté en el Segle d’Or espanyol, on el brodat va assolir nivells comparables a l’orfebreria, jugant un paper crucial en l’etiqueta cortesana i religiosa. Obres de grans mestres com Pantoja de la Cruz, Zurbarán i Zuloaga capturen la magnificència d’aquest art aplicat.
La narrativa de l’exposició s’enriqueix amb la influència del brodat en la moda espanyola del segle XX, mostrant com les creacions de dissenyadors icònics com Asunción Bastida, Manuel Pertegaz i Pedro Rodríguez entre molts altres es van inspirar en la història de l’art i la tradició espanyola. Les seues creacions, adornades amb pedreria, caboixons, fils metàl·lics i altres materials exquisits, no només embellien la moda de l’època, sinó que també romantitzaven i exaltaven la rica història tèxtil i pictòrica d’Espanya.
La mostra també contextualitza la moda dins del complex entramat sociohistòric del franquisme. Durant la postguerra civil, l’alta costura espanyola es va convertir en un vehicle de propaganda nacionalista, exaltant una identitat cultural impregnada de simbolisme religiós i tradicional. L’Església catòlica, amb la seua estètica sumptuosa, va influir profundament en la moda, mentre que el règim franquista promovia una imatge idealitzada de l’espanyolitat, utilitzant el vestuari per a projectar una nació unificada i gloriosa. Aquest context històric es reflecteix en la riquesa dels brodats i els dissenys que, al seu torn, romantitzaven i perpetuaven una visió nostàlgica del passat imperial espanyol.
El recorregut per l’exposició ens porta des de l’espanyolisme fins a l’expansió internacional de la moda espanyola en els anys 60, sobretot després del Pla d’Estabilització de 1959. Es destaquen les transformacions estilístiques que a posteriori integraren influències de l’alta costura francesa, amb còpies presents en la mostra creades per dissenyadores icòniques com Isaura i Flora Villarreal, amb llicència de dissenyadors com Givenchy, Balmain i Lanvin.
L’exposició també ressalta moments clau, com la participació de cases de moda espanyoles en l’Exposició Universal de Brussel·les de 1958 i el paper del Museu del Prado com a font d’inspiració per a l’alta costura. Els visitants podran apreciar com la moda espanyola va adoptar i adaptar elements decoratius foliaris, passamaneries i velluts, creant peces que evocaven el gloriós passat imperialista espanyol.
"Guarnides: Elegància brodada. 1940-1970" és una celebració de la riquesa cultural i artística del brodat en la moda, i ofereix una oportunitat única per a descobrir com aquest art ha influït i transformat l’alta costura espanyola plena de simbolismes del context sociohistòric en què es va desenvolupar. L’exposició estarà oberta al públic fins a principis de l’any vinent, oferint visites guiades per a tots els interessats en explorar més a fons aquesta fascinant part de la nostra herència cultural.
Museu de la Festa