La Diputació de Valčncia aprova el major pressupost de la seua histňria amb un ampli consens

Sábado, 2 de enero de 2021 | e6d.es
• El PSPV, Compromís i La Vall ens Uneix voten a favor d'uns comptes que registren l'abstenció del PP i Ciutadans i el vot en contra de Vox

._000779
La Diputació de València ha aprovat, amb un ampli consens, el major pressupost de la seua història amb 550 milions d'euros que permetran incrementar la inversió en els municipis, ajudar els ajuntaments a donar una resposta immediata a les necessitats causades per la pandèmia i continuar modernitzant la institució sobre la base d'una menor burocràcia i una gestió sostenible. Els comptes per a 2021 han tirat avant amb el vot a favor del PSPV, Compromís i La Vall ens Uneix, l'abstenció del PP i Ciutadans i l'únic vot en contra de Vox.
En paraules del president de la Diputació, Toni Gaspar, “la intenció de cara a estos pressupostos era continuar la línia de treball amb la major complicitat possible per a fer front a la pandèmia de manera conjunta”. Gaspar ha justificat el continuisme dels comptes recordant que “ha funcionat bé donar una major autonomia als municipis i respectar la seua capacitat de decisió; injectar diners als ajuntaments de manera directa a través del Fons de Cooperació; i el Pla d'Inversions que vam iniciar l'any passat amb més de 140 milions d'euros que ja s'està traduint en millores en serveis i infraestructures en tota la província”.
El màxim responsable provincial ha agraït a tots els grups la intenció d'arribar a acords i ha assegurat que “per damunt de les diferències lògiques entre els uns i els altres, hi ha una bona voluntat de treball que es reflectix en un pressupost que manté el mateix escenari de consens al cap d'un any molt complicat i el repte d'un 2021 que requerirà la mateixa unitat d'acció”. El president Gaspar ha finalitzat la sessió recordant a totes aquelles persones que s'han quedat en el camí i als servidors públics que han estat des del primer moment fent front a la pandèmia.

Responsabilitat i acord
Per part seua, el portaveu del Partit Popular, Vicent Mompó, ha lamentat la “baixa execució del pressupost del present exercici” i ha avançat que el seu grup estarà “vigilant perquè l'execució en 2021 siga major”. Mompó ha assegurat que els polítics “hem d'arribar a acords perquè, en un moment com l'actual, la ciutadania no entendria que no ho ferem malgrat les nostres diferències ideològiques”, i ha anteposat la responsabilitat que porta al seu grup a abstindre's després d'acceptar l'equip de govern algunes de les esmenes presentades pel PP, cas del milió i mig d'euros per a millora del patrimoni, les ajudes nominatives a determinats col•lectius socials i agraris i la dotació addicional per al Fons de Cooperació.
La portaveu de Ciutadans, Rocío Gil, ha deixat clar que estes no són els comptes que haguera presentat el seu partit, si bé ha apel•lat a la “política útil” per a referir-se a l'acord aconseguit amb l'equip de govern provincial: “estem en un any molt complicat i fruit del nostre treball en la taula de negociació hem aconseguit 20 milions d'euros més perquè els nostres municipis tiren avant”.
El portaveu de Compromís, Xavier Rius, ha mostrat la seua satisfacció pel treball realitzat, que està permetent “reforçar les línies programàtiques amb les quals este equip de govern duu a terme la seua gestió”. La seua homòloga en el PSPV, Pilar Sarrión, ha coincidit amb Rius a l'hora de posar en valor este “pressupost continuista amb el qual s'ha aconseguit que molts col•lectius i associacions no s'ofegaren en temps molt difícils”. Sarrión ha felicitat a tots els grups pels acords aconseguits i ha assegurat que l'important “no és si arriben a última hora sinó que puguen unir al major nombre de grups possible”.
També ha votat a favor del Pressupost de 2021 el diputat de la Vall ens Uneix, Joan Sanchis, qui ha celebrat “el repartiment equitatiu dels recursos entre els municipis i l'aposta incondicional per l'autonomia dels ajuntaments per damunt de colors polítics, amb un suport especial per als més xicotets”. Sanchis ha agraït que els comptes incloguen la reivindicació del seu grup per a “continuar avançant en la construcció del Museu Tèxtil de la Comunitat Valenciana, un projecte en el qual la Diputació participa com a patró”.
Finalment, el diputat de Vox, Joaquín Alés, ha argumentat l'únic vot en contra al pressupost provincial, com ja succeïra l'any passat. Alés considera que el nou document “no incidix en el greu problema de la desocupació i en els efectes que la pandèmia està causant en pimes i autònoms de la província”. Per a trencar “el cercle viciós d'una crisi econòmica que perdurarà més enllà de la crisi sanitària”, el diputat de Vox proposa “reprendre el pla provincial d'ocupació i conciliació laboral que en el seu moment va tindre la corporació”.

Més inversió, sostenibilitat i polítiques socials
Els comptes aprovats per la corporació provincial per a 2021, exposades en el ple extraordinari de pressupostos pel diputat d'Hisenda, Vicent Mascarell, destaquen per l'increment de la inversió directa en els municipis, que passa de 119 a 126 milions d'euros, als quals cal sumar els més de 40 milions dels fons de cooperació amb la Generalitat i la possibilitat d'altres 20 milions que s'incorporarien a este fons per a inversió i despesa corrent al llarg de l'any, com ocorreguera en el passat exercici per a ajudar els ajuntaments a fer front a l'efecte de la pandèmia.
A més de l'aposta inversora i la consolidació del respecte per l'autonomia municipal, existixen altres eixos fonamentals com les polítiques socials, que passen de 19,2 a 22,1 milions d'euros, i la dotació mediambiental, que superarà els 40 milions d'euros i inclou el Pla Reacciona. Tot amb el rerefons d'una gestió més àgil que busca eliminar burocràcia per a convertir la Diputació en una institució moderna i innovadora.
Per àrees, destaca la inversió en Carreteres i Infraestructures, que incrementa la seua assignació un 7,5% fins arribar als 45,4 milions d'euros, amb un important reforç del manteniment que es traduïx en 3,5 milions d'euros més; Cooperació Municipal, que frega els 80 milions amb un augment del 2,1%; Medi Ambient, que comptarà amb 42,3 milions d'euros més els quasi 30 milions del Consorci Provincial de Bombers; i Cultura, que suma una mica més de 20 milions d'euros incloent el MuVIM, els teatres i una dotació especial per al Certamen Iturbi que passa de 200.000 a 446.900 euros.
Altres àrees i empreses dependents de la Diputació mantenen pressupost, cas dels 4,5 milions per a Turisme; els 5,1 milions de Divalterra; els 5,3 milions per a Joventut i Esports; els 1,7 milions per a les bandes de música de la província; els 1,7 milions per a Memòria Històrica; els 2 milions d'euros per a Transparència; i el milió i mig per a programes d'Igualtat. A més, es transferiran 119 milions d'euros a l'Hospital General i s'incrementa en 300.000 euros situant en 3,3 milions la dotació per a Teleassistència, un servei a través del qual s'han beneficiat prop de 30.000 persones majors de 70 anys.

Ajuda a col•lectius afectats per la pandèmia
Prèviament a la celebració del ple que dóna llum verda al Pressupost de la corporació provincial per a 2021, ha tingut lloc la sessió ordinària de desembre, que entre altres assumptes ha donat compte del Pla Anual de Control Financer, una eina valorada molt positivament per tots els grups i que reflectix la voluntat de l'equip de govern “d’auditar i vigilar de prop tots els òrgans de la institució per a controlar tant les febleses com les fortaleses”, al mateix temps que es posen en marxa els mecanismes legals per a “recuperar els diners de totes aquelles gestions que s'hagen fet de manera errònia”.
En esta sessió ordinària, que es completarà a principis del pròxim any, els grups amb representació en la institució provincial han aprovat per unanimitat una moció presentada per la Vall i esmenada per a adaptar-la a les competències pròpies de la Diputació, perquè una vegada liquidat el pressupost, els romanents puguen destinar-se a ajudar als col•lectius més castigats per la COVID-19, especialment el comerç i l'hostaleria, amb els autònoms i pimes que formen una part important del teixit productiu valencià.
Diputació de València

 

._000006