._000086
El diputat de Medi Ambient, Prevenció de Riscos Forestals i Desenvolupament Rural, Avelino Mascarell, ha anunciat l'inici de la campanya 2024 de neteja de platges de la Diputació de València per al pròxim 1 de març.
L'anunci ha tingut lloc durant una jornada en la qual han estat presents representants públics i tècnics municipals dels ajuntaments associats a este servici de la institució provincial: Puçol, el Puig de Santa Maria, la Pobla de Farnals, Massalfassar, Foios i Meliana (platges del nord); i Sueca, el Mareny de Barraquetes, Tavernes de Valldigna, Gandia – Rafalcaid, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar i Piles (platges del sud).
Avelino Mascarell ha explicat que “enguany allargarem la campanya de neteja fins al 15 d'octubre, ja que cada any tenim més usuaris a les nostres platges al principi de la tardor”, i ha anunciat l'adquisició de dos nous tractors i una màquina de neteja que s'incorporen a tots els recursos tècnics i humans existents en la secció de platges.
Una altra de les novetats que ha comunicat el diputat de Medi Ambient als representants municipals és que “la Diputació assumirà les despeses derivades de la gestió dels residus en la campanya passada, i a partir d'enguany formaran part dels servicis inclosos per als ajuntaments associats”, i ha emmarcat esta mesura en “el propòsit d'esta Diputació d'estar més prop dels municipis, i buscar solucions a les seues problemàtiques, com era este cas, en el qual a vegades el gasto de la gestió era quasi el mateix que el de la retirada”.
“A això afegim -continua Mascarell- que hem congelat el preu públic que paga cada ajuntament respecte a 2023, per a aconseguir el que era el nostre objectiu: oferir més servicis, augmentant dies de neteja, sense incrementar el preu, ni tan sols per a adaptar-lo a la pujada de l'IPC”.
Avelino Mascarell ha volgut també “felicitar els municipis per l'esforç que han fet per a aconseguir les 34 Banderes Blaves amb les quals compta la província de València, afegint-se a les de Castelló i Alacant per a aconseguir que la Comunitat Valenciana siga la regió amb major número d'estes distincions al nostre país”, segons les dades de l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC). “No volem ser només líders en banderes, també en exemple i conscienciació, i per això, les estratègies de prevenció, conservació, neteja i formació mediambiental són transversals.” Ha manifestat.
Dades 2023
Durant la jornada de treball al costat dels representants municipals, la Diputació de València ha fet públics les dades de neteja corresponents a la campanya 2023.
Així, el Cap de Servici de Medi Ambient, Ramón Bellido, i la responsable de Platges, Ana Pastor, han explicat que “la *Diputació s'encarrega de la neteja de 21,7 quilòmetres lineals de costa, distribuïts en els 15 municipis adherits a este servici provincial”.
En total, són 429.175 metres quadrats de superfície de neteja, els quals han generat 500 metres cúbics de residus. El material arreplegat inclou restes vegetals, plàstics, paper, cartó i arena, entre altres, que es traslladen a plantes de classificació i valoració.
Així mateix, cada any sorgixen necessitats especials a les quals la Diputació també dona resposta, com és la retirada de canyes depositades per temporals o animals morts, especialment cetacis i tortugues. També es procedix, si es dona el cas, a la gestió de posidònia i altres fanerògames i d'algues; amb la pertinent autorització prèvia de la Generaliat Valenciana i seguint els protocols de devolució a la mar per a l'equilibri dels ecosistemes.
Diputació de València