.-000472
._000570
La Diputació de València aprovarà aquest divendres en l'últim ple de l'any el Pressupost per a 2019, que alcançarà els 486,3 milions d'euros, 13 més que el passat curs. La diputada d'Hisenda, Rebeca Torró, ha avançat aquest dimarts les principals línies d'uns comptes que augmenten un 2,7% i insisteixen en l'autonomia dels alcaldes i alcaldesses i el reforç de les transferències directes als municipis valencians.
En aquest sentit, els municipis rebran 126,7 milions d'euros en finançament directe de la Diputació, enfront dels 117,2 del passat any, a través de programes com el Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM), dotat amb 36 milions d'euros, el Fons de Cooperació Municipal, que destinarà als ajuntaments 22,4 milions d'euros, o els serveis socials generals per a municipis de menys de 10.000 habitants, que en 2019 disposaran d'una partida de 13,5 milions d'euros, el triple que a l'inici de la legislatura.
A aquestes ajudes directes que els consistoris podran destinar a inversió o despesa corrent caldrà sumar, al llarg del pròxim any, el superàvit del present exercici, que com és habitual des de finals de 2015, primer any de la legislatura, es destinarà a noves inversions sostenibles en els municipis a través de l’IFS, un pla que en aquests quatre anys supera àmpliament els 100 milions d'euros.
Quant a l'increment dels comptes per a l'any vinent, s'incrementa en 5 milions la partida per a l'Hospital General i s'introdueix una línia de 1,3 milions d'euros per al programa contra el despoblament dels municipis d'interior de la província, com a partides destacades. La resta del pressupost manté l'essència dels comptes de la legislatura que finalitza al maig, amb la simplificació de plans i tràmits, l'autonomia i la millora del finançament dels municipis i l'equilibri econòmic amb una reducció progressiva del deute com a eixos de la gestió provincial.
La meitat de deute
La prioritat que l'actual equip de govern de la Diputació ha donat a la inversió en els municipis enfront de l'amortització de deute bancari no ha impedit que l'endeutament de la corporació haja anat baixant en els últims anys. En 2019 aquest deute quedarà en els 130 milions d'euros, menys de la meitat dels 266 milions que devia la institució en 2014. Aquests 130 milions, tres menys que en l'anterior exercici, suposen un deute del 30,44%, molt lluny del 110% permés per la legislació vigent.
Sense ajudes arbitràries
Un altre dels punts destacables del pressupost de la Diputació és la desaparició definitiva de les ajudes arbitràries, que en 2014 ascendien a 34,4 milions d'euros i que en 2019 només mantindran 800.000 euros que es destinaran únicament a associacions i organismes sense ànim de lucre, tals com Cruz Roja, la Universitat de València, la Unió de Llauradors, el Fons Valencià per la Solidaritat o la Coordinadora Valenciana d'ONGD, entre altres.
L'evolució d'aquesta partida ha sigut especialment significativa al llarg de la legislatura, introduint criteris objectius en els diferents plans provincials i reduint a la mínima expressió les ajudes de Presidència, que en 2017 van ser de 4 milions d'euros, de 2 milions en 2018 i 800.000 euros en 2019, només per a aquestes organitzacions no lucratives. Primer es van eliminar els convenis singulars i en el present any les ajudes directes a municipis, fins a quedar només les concedides a ens sense ànim de lucre.
En opinió de la diputada d'Hisenda, Rebeca Torró, “una altra Diputació és possible i s'ha posat de manifest en la present legislatura, una corporació al servei de les ciutadanes i ciutadans que combina l'increment de les transferències directes als ajuntaments i l'autonomia d'aquests per a decidir les inversions amb la contenció del deute”.