La Diputació enforteix amb la seua xarxa la lluita dels municipis contra la violència de gènere
Isabel García destaca que aquesta iniciativa pionera reconeix el treball d'ens locals per a donar la millor resposta davant la xacra social
La diputada d'Igualtat, Isabel García, ha estat acompanyada per la responsable d'Igualtat de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i alcaldessa de Salobreña, Mª Eugenia Rufino, i la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Fuenlabrada, Silvia Buabent, els qui han coincidit a l'hora de destacar la importància del municipalismo per a fer front a la violència masclista i han escenificat l'interès que el projecte de la Diputació ha despertat en la resta d'Espanya.
La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere és un projecte pioner en el territori nacional que posa el focus en les víctimes i la seua protecció i aprofita els avantatges que una bona connexió entre municipis veïns pot tenir de cara a la protecció d'aquestes persones.
La diputada Isabel García ha destacat que tant la celebració d'aquesta jornada com l'engegada del programa pretenen “enfortir als ajuntaments en la seua lluita contra aquesta xacra social”. Així mateix, ha afegit que “la xarxa potencia els llaços entre municipis, a nivell social, econòmic i de recursos humans i que ja han sigut diverses les peticions d'informació sobre aquest projecte per part d'institucions de tota la geografia espanyola”.
Accés directe a les víctimes
Per la seua banda, La responsable d'Igualtat de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Mª Eugenia Rufino, ha ressaltat la importància dels municipis per a fer front a la violència de gènere. “Difícilment qualsevol altra medicació que no siga la local va a tenir un accés tan directe i tan sensible amb les víctimes. Per açò una xarxa com l'engegada per la Diputació és tan important, perquè els municipis se senten recolzats i tinguen la informació i els recursos necessaris per a realitzar la seua labor”. En la seua intervenció, Rufino ha lamentat a més la falta de finançament estatal per a dur a terme aquesta lluita.
La regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Fuenlabrada, Silvia Buabent, ha posat l'accent en com aquesta xarxa pot protegir a les dones víctimes de violència de gènere de manera molt més eficaç que les actuacions individuals. “Si una dona va a demanar ajuda al seu ajuntament, la podran atendre i protegir, però si a més un municipi veí està adscrit a aquesta xarxa, saben que poden comptar amb el seu ajuntament de cara a un possible acolliment a la dona que augmente la seua seguretat”.
Buabent ha afegit que les polítiques implantades en la seua localitat són un referent gràcies a la unió de diferents àrees dins del consistori i que el camí que ha obert la Xarxa de Municipis Protegits de la Diputació de València està en la línia de la compenetración d'institucions i àrees.
Una xarxa pionera
La lluita per la igualtat de gènere és una de les banderes principals de l'actual corporació provincial. La xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, el reglament del qual va ser aprovat per unanimitat en el ple provincial, cerca connectar als ajuntaments per a donar la millor resposta possible enfront d'aquesta xacra social i protegir de manera més eficaç a les víctimes.
Els municipis adherits a la xarxa tindran un termini de 12 mesos per a complir determinats requisits, com disposar d'una regidoria o delegació de la dona i d'un pla d'Igualtat o contra la violència de gènere, formar part del Sistema de Protecció de Víctimes VIOGEN; disposar d'un protocol local de protecció; formar al personal tècnic, polític i policial en la matèria i engegar campanyes de prevenció.
En el termini de dos anys, la Diputació exigirà als ajuntaments adherits a la xarxa que disposen d'un equip de professionals, propi o mancomunat si els municipis són de menor població, que puga fer front als casos de violència de gènere. Aquest equip haurà d'estar compost per un psicòleg o psicòloga, un treballador o treballadora social i un agent d'Igualtat amb una formació mínima de 40 hores.
La corporació que presideix Jorge Rodríguez té clar que la Igualtat és un dels eixos en tots els àmbits de gestió, i assumeix la responsabilitat de posar a la disposició dels ajuntaments i ens locals tota la informació i els recursos necessaris per a l'engegada de plans d'Igualtat locals que contemplen al seu torn la prevenció de la violència de gènere i l'atenció a les víctimes en els casos en els quals siga necessari.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
La diputada d'Igualtat Eli García té previst anunciar la celebració de la segona trobada de la xarxa, que tind...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Entrevista a Isabel García, diputada d'Igualtat
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
La Diputació de València ha aprovat per unanimitat en el ple de novembre el reglament de creació
Hi ha 0 comentaris / Llegir més