._000407
El nou
Pla de Millora d’Espais Educatius Municipals 2018-2019 que ha presentat la Diputació de València sufragarà les obres de condicionament i adequació de tots els centres educatius de titularitat municipal de les comarques valencianes. Amb aquest nou programa d’inversions en educació que han presentat la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, totes les escoletes infantils, conservatoris i escoles d’adults de titularitat municipal de la província de València rebran una ajuda de 38.000 euros per realitzar obres de millora de les seues instal·lacions.
Aquest nou pla de la corporació es suma al Pla Municipal de Manteniment d’Escoles que es va iniciar al 2017 en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, i que enguany continuarà també amb uns fons de 5,5 milions d’euros per tal de finançar el canvi de portes i finestres dels centres educatius d’infantil i primària, millorar les condicions d’alumnes i professors, i augmentar així l’eficiència energètica de les instal·lacions.
Com han explicat durant la presentació la vicepresidenta i el conseller, junt amb la diputada d’Educació i Benestar Social, Mercedes Berenguer, a través d’aquests dos plans la corporació provincial destinarà durant els exercicis 2018 i 2019 un total de vora 16 milions d’euros per a que els ajuntaments valencians realitzen les obres de millora dels centres.
La vicepresidenta ha indicat que “aquest és un pas més en la col·laboració interinstitucional entre la Diputació i la Generalitat”. “Amb aquest nou pla –ha explicat-- tots els Ajuntaments amb escoletes infantils, conservatoris i centres de formació d’adults de titularitat municipal, sense excepció, rebran ajudes per poder adequar aquests centres d'ensenyament reglat. Així, donem un impuls a la millora de la qualitat de l'ensenyament en tots els àmbits: infantil, adults i ensenyaments musicals. Un total de 270 actuacions en 160 municipis”.
Maria Josep Amigó ha posat de rellevància el fet que “el 45% de les ajudes del nou Pla de Millora d’Espais Educatius Municipals es destinarà als pobles de menys de 5.000 habitants, que són els que de vegades més dificultats econòmiques tenen per poder mantenir els serveis d’aquests centres”. La diputada de Benestar Social i Educació, Mercedes Berenguer, ha posat el focus en les accions de millora que ja s'han realitzat o s'estan duent a terme en els espais educatius. “Es important recordar-ho per a donar fe de que el que estem presentant no són propostes llançades a l'aire, són un fet i l'exemple són els plans que s'estan executant”.
Segons Berenguer, “es tracta de donar resposta a les necessitats de les persones i la col·laboració entre les administracions està sent clau”. “Els alcaldes i alcaldesses han de saber que en la Diputació tenen les portes obertes sempre per a qualsevol dubte o consulta. No estem per a posar pegues als seus projectes sinó per a ajudar-los i aconseguir que les ajudes arriben on han d'arribar”, ha assegurat la diputada. L'objectiu, segons Mercedes Berenguer, “és fer xicotetes accions en col·legis, escoletes o conservatoris, que ajuden a millorar l'educació en la seua globalitat”.
El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha assenyalat que “les inversions de manteniment que estem realitzant són realment necessàries, perquè son competència dels ajuntaments, però per falta de recursos i finançament, fins ara no les havien pogut fer. I gràcies a aquest projecte que s’ha fet des de la Diputació en cooperació amb la Conselleria, ja s’ha fet una realitat”.
Marzà ha explicat també que “quan vam arribar, hi havia centenars de centres educatius que necessitaven aquestes actuacions, i precisament gràcies a aquests projectes hui ens trobem que ja hi ha molts menys centres que tenen necessitats. Per això hui podem acabar el programa de manteniment amb la segona fase, i continuar amb les actuacions als conservatoris, centres d’adults i escoletes municipals infantils, que són propietat dels Ajuntaments”.
El Pla de Millora d’Espais Educatius Municipals 2018-2019
El nou programa de la Diputació per al finançament de millores als espais educatius municipals comptarà amb un pressupost global de 10,3 milions d’euros i tindrà un caràcter bianual. Aquest programa inclourà totes les escoletes infantils, conservatoris i escoles d’adults de titularitat municipal de la província i aportarà una ajuda de 38.000 euros per cada un dels centres.
El pla desenvoluparà un total de 270 actuacions en 160 municipis valencians, de les que 169 seran a escoletes infantils, 13 a conservatoris musicals, i 88 a centres formatius d’adults. Durant el 2018 s’invertiran 6,4 milions d’euros que es destinaran als centres infantils, i al 2019 els 3,8 milions d’euros restants s’invertiran als conservatoris i les escoles d’adults.
El repartiment d’aquestes subvencions s’ha realitzat segons criteris objectius. El 44% del total es dedicarà a 86 municipis de menys de 5.000 habitants, inclosos dins del tram 1 del pla. El 30,7 % serà per als 46 municipis d’entre 5.000 i 20.000 habitants del segon tram, i el 25.5 % restant arribarà a les 69 localitats de més de 20.000 habitants.
Segons el tipus de centre educatiu, el 63% dels recursos del pla seran per a la millora de les escoletes infantils, el 32,5% per als centres de formació d’adults, i el 5 % per als conservatoris municipals.
El Pla Municipal de Manteniment d’Escoles 2018
La segona fase del pla que s’inicià al 2017 comptarà amb un pressupost de 5.5 milions d’euros i arribarà a 38 centres educatius d’infantil i primària de 34 pobles valencians per tal de millorar l’eficiència energètica d’aquells centres que no s’han acollit al Pla Edificant de la Conselleria.
Aquestes noves actuacions es sumen a les 44 intervencions realitzades durant el 2017 i suposen, en total, la millora de les condicions de més de 20.000 alumnes de 76 localitats. En els dos exercicis, el Pla Municipal de Manteniment d’Escoles ha destinat 12,5 milions d’euros i ha permés el condicionament de 82 centres públics d’educació infantil i primària.
La Diputació inverteix 23 milions d’euros en l’educació pública
A través d’aquests plans, des del 2017 la corporació provincial ha destinat 23 milions d’euros a la millora dels centres educatius públics dels pobles valencians. Aquesta col·laboració amb la Conselleria suposarà que, al final de la legislatura, s’hagen realitzat 352 actuacions en centres educatius en un total de 180 municipis de les comarques valencianes. Amb això, dos de cada tres municipis hauran rebut de la Diputació una inversió específica per a millora dels centres educatius.
DIVAL