._000525
Negacionisme de gènere. Auge, expansió i mites de l’antifeminisme és el títol del primer llibre d’Alexis Lara, el sociòleg d’Algemesí que ha recurrit a les ciències socials per a analitzar l’origen històric i les tendències actuals d’un moviment que actua com a reacció front als avanços feministes.
L’objectiu de l’obra és “oferir una guia per a comprendre els orígens i les motivacions del negacionisme de gènere” així com “proporcionar eines a les persones que defensen una societat basada en la igualtat”. L’obra -que publica la Institució Alfons el Magnànim dintre de la col·lecció Estudis Universitaris- escodrinya en els racons més térbols amagats darrere del teló de l'antifeminisme en general i del valencià en particular.
El[s] negacionisme[s]
L’autor del llibre ubica el negacionisme com un comportament humà que opta per negar la realitat empírica com el canvi climàtic, l’efectivitat de les vacunes o l’esfericitat de la terra. “El negacionisme en el fons és un rebuig contra les ciències naturals i també contra les ciències socials. La negació de l’Holocaust, de la violència de gènere o del nacionalisme hegemònic són en essència negacionismes històrics, sociològics i politològics”, explica Lara.
Des dels orígens de l’antifeminisme fins a l’actualitat
L’obra s’inicia amb un breu repàs històric pels casos d’antifeminisme més rellevants de la història recent, com la indignació masclista contra el moviment sufragista, la resposta al Maig del 68, el nacionalcatolicisme o la reacció als avanços socials del 2004 al 2010. La qüestió religiosa i el paper dels lobbies ultraconservadors, les teories de la conspiració, el rol de la ultradreta, els mitjans de comunicació i les fake news, els nous influencers, les xarxes socials, l’internacionalisme negacionista o les conseqüències de l’antifeminisme, són els punts que el llibre exposa i explica al llarg de les seues pàgines. Negacionisme de gènere. Auge, expansió i mites de l’antifeminisme també inclou una entrevista a l’economista Carmen Castro i a la fiscal especialitzada en violència de gènere, Susana Gisbert.
Pròleg de Rocío Vidal (La Gata de Schrodinger)
El llibre compta amb el pròleg de Rocío Vidal, del canal La Gata de Schrodinger a YouTube, qui assegura que “el llibre d’Alexis és perfecte per a fer front a la desinformació” amb l’aportació de dades, perspectiva històrica i pensament crític.
L’autor
Alexis Lara Climent (Algemesí, Ribera Alta, 1989) és sociòleg per la Universitat de València amb Premi Extraordinari de Llicenciatura i Màster en Comunicació, Cultura, Societat i Política per la UNED. Ha desplegat la seua carrera professional en l'àmbit de la comunicació. Ha exercit com a professor associat del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV i ha participat en projectes d'investigació i d'innovació educativa.
És membre fundador de La Comarca Científica i vocal del Consell de la Ciutadania d'À Punt. Col·labora habitualment en mitjans de comunicació en qualitat d'analista i divulgador científic.
La Comarca Científica