La Mancomunitat de la Ribera alta comença a digitalitzar el patrimoni cultural i natural de la comarca

Jueves, 1 de agosto de 2019 | e6d.es
• L'Ajuntament d'Alzira i el Museu Municipal han col·laborat en aquesta primera fase de captació d'imatges i dades

._000565

._000517
Tècnics de la Mancomunitat i experts de la Universitat d'Aveiro (Portugal) han realitzat diverses visites de camp per al registre d'imatges i vídeos amb la finalitat d'engegar els primers programes pilot d'aquesta experiència de digitalització. Es tracta de paratges com la Murta (Alzira), el Museu de la Festa (Algemesí) i el riu Xúquer al seu pas per Sumacàrcer. En aquests treballs de camp es van registrar diferents imatges amb diversos suports per a posteriorment procedir al tractament digital de les imatges i obtenir així diversos productes com visites virtuals, recreacions 3D o panoràmiques 360.
Durant l'última setmana de juliol s’han dut a terme diverses reunions tècniques per a estudiar les potencialitats del futur repositori, el seu accés i la integració dins d'altres plataformes existents. Dins de les visites de camp, el dia 23 es va iniciar la digitalització del Museu de la Festa, a Algemesí, amb l'exposició de la Processó de la Mare de Déu de la Salut, declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO. En aquest cas, s'estudia la possibilitat d'establir una visita virtual amb un recorregut interactiu que integre vídeos, imatges, enregistraments explicatius o reproduccions en modelatge 3D per a aportar la màxima informació amb qualitat científica i amb una experiència completa per al visitant.
La ruta històrica del paratge natural de la Murta, a Alzira, va ser la triada per a estudiar i documentar una experiència pilot relativa al patrimoni natural de la Ribera del Xúquer, tant per la varietat de la seua flora autòctona com per la riquesa i varietat d'elements arquitectònics i el treball de documentació ja efectuat. El futur projecte de ruta virtual integrarà elements interactius com a modelatges 3D o panoràmiques 360 i permetrà accedir a espais com el claustre de l'antic monestir, que no estan oberts al públic, integrats amb una recreació 3D. L'Ajuntament d'Alzira i el Museu Municipal han col•laborat en aquesta primera fase de captació d'imatges i dades. L'equip d'experts va quedar molt sorprés davant la riquesa patrimonial de la Murta.
El riu que dóna nom a la comarca, el Xúquer, no podia faltar dins d'aquestes jornades de treball i casos pilot. L'equip va estar realitzant diferents preses d'imatges i vídeos 360 al seu pas per la localitat de Sumacárcer, per a documentar i registrar diferents experiències.
La digitalització del patrimoni que està realitzant la Mancomunitat no solament té com a objectiu realitzar un catàleg sinó comptar amb documents que puguen ser integrats en plataformes, webs i app, amb un valor i caràcter interactiu molt major que les imatges o vídeos convencionals. Per a la digitalització s'ha utilitzat tècniques tan avançades com la captació d'imatges en 360, integració en realitat virtual, modelat 3D, etc.
Aquesta experiència és una de les primeres accions engegades pel departament de digitalització de la Mancomunitat de la Ribera Alta, aprovat en ple i que el seu objectiu és aportar als municipis de la comarca un servei de conservació digital, posada en valor cultural i turístic i difusió del patrimoni. El projecte va arrancar gràcies a un programa europeu de digitalització, CD-Eta (Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage) en el qual participa la Mancomunitat de la Ribera juntament amb altres regions europees. Es treballarà per a comptar amb una base de dades pionera a l'abast d'estudiosos, administracions, universitats, públic en general, per a la conservació i difusió de la riquesa natural i cultural de la Ribera. 
Mancomunitat de la Ribera


._000600
Rustibó  ._000608  The Texas