._000407
La canya invasora (Arundo donax) s'ha convertit les darreres dècades en un dels principals problemes ecològics dels rius mediterranis. La seua expansió, unida a la desaparició del bosc de ribera, genera grans problemes en episodis d’avingudes i pluges torrencials.
Sovint se la classifica dins les 100 espècies invasores amb més impacte a nivell mundial i lluitar contra ella és molt complicat. De fet, moltes de les actuacions tradicionals per mirar d’eliminar-la s'han mostrat ineficaces. El fet de tallar-la anualment, per exemple, no serveix per altra cosa que no siga reforçar el seu creixement. És per això que des de la Pobla Llarga aposten per estratègies alternatives i que són més satisfactòries.
Després d’un primer control intensiu, on la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha eliminat el monocultiu de canyar, però no tallant, sinó eliminant el rizoma, ahir es va iniciar la fase de plantació d’arbustives autòctones, seleccionades per la Fundació Limne i el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), que es complementarà més avant amb el reforç d’helòfits, plantes que ajuden a depurar les aigües dels rius.
L’objectiu de l’actuació és que el bosc de ribera autòcton, adaptat a les riuades mediterrànies i al nostre clima, puga desenvolupar-se ràpidament per fer exclusió competitiva a la canya en cas de desenvolupar-se de nou, un extrem que l’Ajuntament vol impedir que arribe, ja que després del control intensiu i la plantació, posaran en marxa un control de manteniment, on operaris de l’Ajuntament visitaran periòdicament la zona i eliminaran els rebrots de canya abans que puguen desenvolupar-se de nou.
Ajuntament de la Pobla Llarga
E6D
._000385