| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 27/09/2023

POBLACIONS » Alginet » Cultura » Música

La SAM d’Alginet clausura amb èxit les primeres Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos

Jornades impulsades amb l'objectiu de posar en valor i difondre l'obra del compositor; liderar el reconeixement al seu treball per a preservar el seu llegat i la seua memòria com a part del patrimoni musical


._000733
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos van clausurar la seua primera edició aquest cap de setmana amb un debat i dos concerts a càrrec del Ensemble Síntesis i del Ensemble ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), i la Orquestra i la Banda Simfònica de la Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet. Els responsables d'aquesta iniciativa han mostrat la seua satisfacció per la presència de prestigioses personalitats de la música (compositors, directors, investigadors...), formacions i intèrprets, així com pel calorós acolliment del públic a unes activitats, celebrades els dies 8, 9, 22 i 23 de setembre a Alginet, que han reivindicat la rellevància de la trajectòria artística del compositor valencià.
La Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet, que organitza aquest projecte amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament d'Alginet, ha agraït a totes les persones que han participat “la seua generositat, esforç i compromís amb la figura de Ramón Ramos i amb aquest esdeveniment cultural que pretén situar el seu treball compositiu on es mereix”. Els músics, que consideren que va ser un dels millors compositors espanyols de la seua generació, han instat a la societat musical “a seguir amb aquesta iniciativa” i demanen que perdure en el temps per a convertir-la en un esdeveniment que servisca per a donar difusió a les partitures de Ramos. 
El projecte ha sigut elaborat i coordinat per Limes3 que impulsa aquestes jornades amb l'objectiu de posar en valor i difondre l'obra del compositor; liderar el reconeixement al seu treball per a preservar el seu llegat i la seua memòria com a part del patrimoni musical; i impulsar un esdeveniment cultural i musical diferenciador. Així mateix, pretén desenvolupar sinergies i col·laboracions amb institucions i empreses, entre el món professional i l'amateur de les societats musicals, un col·lectiu al que pertany i entre el qual pretén promoure la música contemporània; un altre és el dels conservatoris de tot el món amb els quals ha compartit informació d'aquestes jornades.
L'entitat ha sentit l'alé i el suport de diverses personalitats del món de la música en aquestes jornades. La compositora i catedràtica navarresa Teresa Catalán, Premi Nacional de la Música en 2017 i doctora en Filosofia de l'Art, assegura que “m'ha fet una il·lusió molt especial saber que se li fa aquest record, perquè Ramón va ser un bon músic i una excel·lent persona, un benvolgut amic amb el qual vaig tindre una preciosa relació com a col·legues”. Catalán, que ha donat l'enhorabona a la SAM d’Alginet, recorda que “vam fer les oposicions el mateix any, va ser un moment especial en les nostres vides i viure tot allò amb el meu amic, va deixar una empremta inesborrable. M'alegre que seguisca viva la seua memòria, i us ho agraïsc molt”.

Èxit i continuïtat de les jornades
Voro López, president de la SAM d’Alginet, ha manifestat que “estem molt satisfets perquè les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos han sigut un èxit, a tenor de les felicitacions rebudes i les impressions que ens han traslladat rellevants compositors i músics que han assistit i participat en aquesta primera edició”. En aquest sentit, López ha assenyalat que “la SAM d’Alginet treballarà amb molta il·lusió per a donar continuïtat a les jornades l'any pròxim; agraïm el treball a totes les persones que les han fetes possible i el calorós acolliment del públic a totes les activitats celebrades”.
Elia Ferrer, alcaldessa d'Alginet, ha manifestat que ha sigut “un honor i una gran alegria haver participat en la primera edició de les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos, una iniciativa molt especial per a mi”; i subratlla que “aquest consistori treballarà, juntament amb la SAM d’Alginet, per donar continuïtat a aquest projecte d'excel·lència que posa en valor la trajectòria artística del nostre compositor Ramón Ramos”. Ferrer agraeix “la presència en aquestes jornades de prestigiosos intèrprets, formacions, compositors, experts i personalitats del món de la música que ens han ensenyat a valorar, encara més, la seua obra i la seua figura en els debats i concerts realitzats”.  
Ainoha González, regidor de Cultura, ha assegurat que “aquestes jornades dedicades a la música contemporània de Ramón Ramos ens han servit per a conéixer la seua vida, la seua persona... i ens han fet estimar més la seua música”; i destaca que “aquests dies ens han mostrat que músics espectaculars, grans professionals i millors persones, porten el nom de Ramos i d'Alginet en el seu ADN musical”. González, intèrpret també de la banda simfònica, ha indicat que “Ramón Ramos serà eternament cultura, música, i per a nosaltres sempre serà el Mestre”.
Héctor Oltra, director artístic de les jornades, destaca de les taules de debat “les importants reflexions que s'han realitzat entorn de la figura de Ramón Ramos, aportant nous punts de vista que serviran per a enriquir i impulsar el coneixement sobre el compositor”. En relació amb els concerts, Oltra ressalta el fet que s'hagen pogut escoltar un total de 14 obres del compositor valencià i “les importants connotacions sobre la posada en valor del nostre patrimoni musical més actual, alhora que l'acostament de la música de nova creació al públic en general a través de les societats musicals”.

Programació
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos van encarar la seua recta final divendres passat amb un debat acadèmic i en moltes ocasions emotiu, Ramón Ramos, aportacions a la música de nova creació, moderat pel saxofonista i improvisador Josep Lluís Galiana i en el que van participar Vicente Llimerá, director del Palau de la Música de València, Héctor Oltra, compositor, director, investigador musical i director artístic de les jornades; el compositor i director Andrés Valero-Castells, el compositor Emilio Calandín, el director i compositor Joan Cerveró, el percussionista Jordi Simó, i els fills del compositor, Carles, Ramón i Fran Ramos.
En ell, Valero-Castells va anunciar que pròximament publicarà amb l'editorial Tot per l’aire les edicions crítiques de Bonbon russe per a piano i En un vasto dominio de Ramos, “una magnífica obra per a banda simfònica inspirada en el poemari homònim de Vicente Aleixandre”, obra gravada en disc per primera vegada pel mateix Valero.

Estrena a Espanya de D'Amore
El Ensemble Síntesis, dirigit per Oltra, va actuar després amb un programa, molt celebrat pel públic, i del que cal ressaltar que la interpretació de l'obra D'Amore a càrrec del violista català Francesc Gaya era una estrena a Espanya. La formació, integrada també per Víctor Maroto (flauta), José Ricardo Forner (clarinet), Fernando Pascual (violí), Adrian Van Dongen (violoncel), Javier Obrer (piano) i Jordi Simó (percussió), va abordar Pentáfono, El Tumbao, Der Blaue Engel, Diferencias sobre Doktor Faustus, Recuerdos del cielo i El exterminador de Ramón Ramos, obres que abasten l'evolució completa de la seua producció artística. 
La clausura de les jornades va tindre lloc en la Plaça de la Constitució el dissabte i va comptar amb la participació del Ensemble ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), integrat per Ángels Soto, Carla Calvo, Nerea Ojeda i Luis Crespo, que va abordar l'obra Tres piezas para cuatro chelos de Ramos. A continuació, la Orquestra i la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet, dirigides per Olga Clari, van oferir un repertori que va incloure Rumor de claridades de Ramos per a finalitzar amb el pasdoble Ramón Ramos de Vicent Cuquerella i la marxa mora Lumo de Ramos.

Vida i obra musical
El divendres 8 les jornades van acollir un altre debat, Ramón Ramos, vida i obra musical, en el que van participar Galiana, Oltra, Ainoha González, Carles Ramos, Voro García, director artístic del Festival Ensems i compositor; Sixto Herrero, saxofonista, compositor i director; i Gregorio Jiménez, catedràtic de Composició Electroacústica. I el dissabte 9 els concerts oferits per Synergein Project, i Josep Lluís Galiana i el Cuarteto Xian, en els quals es va rendir tribut al músic alginetí després d'una inauguració a càrrec d'Elia Ferrer, Ainoha González i Voro López, que va comptar amb destacades personalitats del panorama musical.  
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos compten també amb la col·laboració de Establecimientos Baixens, Viveros López, la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), EdictOràlia, Liquen Rècords i Limes3.
La SAM d’Alginet és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), una associació que agrupa  550 societats musicals, amb 43.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis, que representen el principal agent cultural del territori segons la Universitat de València. 
SAM d’Alginet
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.