._000625
No és or tot el que rellueix per al sector agrari de la Comunitat Valenciana en esta crisi del COVID-19. LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders assenyala que la crisi sanitària pel coronavirus deixa una sèrie de sectors perjudicats, després dels primers dies des de l'aplicació de l'estat d'alarma, com és el cas dels llauradors que produeixen per al canal HORECA (Hotels, Restaurants i Cafeteries) i mercats no sedentaris (mercats de carrer), els ramaders d'oví-caprí i els productors de flors i plantes ornamentals, entre altres. L'organització agrària està recaptant tota la informació i demanarà ajudes per a tots ells a fi de pal·liar les quantioses pèrdues que tindran.
Els productors que servien per al canal HORECA, així com menjadors o per als mercats no sedentaris, molts d'ells d'hortalisses, no tenen en aquests moments eixida per a les seues produccions davant el tancament dels mateixos i la cancel·lació d'esdeveniments. La gran majoria té com a eixida a aquesta situació destruir les seues produccions en els camps i els menys estan fent repartiment a domicili, encara que està molt saturat i no es fa de la nit al dia.
Tenen una situació molt greu perquè poden treballar, però no vendre. El problema ja no es dóna només amb la producció actual i els ingressos que poden perdre, sinó en el que han de plantar per al futur amb la incògnita de desconéixer quan tornarà tot a la normalitat.
Un altre sector, en aquest cas ramader, que ho està passant malament és el de l'oví-caprí tant de carn com de llet. La venda de corders i cabrits ha descendit d'una forma alarmant. Fora del consum de la restauració davant el tancament de restaurants, el consum en les llars es decanta per una altra mena de carns més barates com el pollastre o el porc. Tampoc els va millor als d'oví i caprí de llet la producció dels quals anava destinada a l'elaboració de formatges o iogurts i que s'han quedat sense eixida comercial davant el tancament de restaurants i mercats ambulants.
El sector de la flor i la planta ornamental és un altre dels que més està patint durant aquesta crisi del COVID-19 en la Comunitat Valenciana. Les vendes d'aquests sectors es concentren principalment al voltant de la festivitat de Tots els Sants i de març a maig amb nombroses festes en el nostre territori com les Falles o la Magdalena i l'arribada de la primavera. La suspensió de totes elles, el fet que els establiments d'aquest tipus es troben tancats en tota Espanya i la cancel·lació de comandes internacionals deixen en una situació alarmant als productors amb els vivers replets que hauran de destruir. Tampoc funcionen massa bé enmig d'aquesta incertesa del comerç global sectors com el del vi o l'oli, entre molts altres, amb preus baixos per als productors.
LA UNIÓ continua reclamant a les diferents Administracions l'obertura de la venda de productes agroalimentaris en els mercats no sedentaris, complint amb les normes sanitàries exigides. Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que "no cal negar el paper tan important dels supermercats en aquesta crisi, però no pot ser en detriment del xicotet comerç, dels mercats i de la producció artesanal. Ha d'haver-hi espai per a tots".
LA UNIÓ
._000351
._000300
._000772