| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 01/10/2024

POBLACIONS » General » Agricultura

LA UNIÓ denúncia que el 88% dels cítrics de Sud-àfrica analitzats en supermercats i hipermercats valencians no es vendrien en els d'altres països europeu

L'organització reclama reciprocitat en els estàndards de producció i en l'ús de productes fitosanitaris

._000086
La Unió Llauradora ha detectat que els supermercats i hipermercats de la Comunitat Valenciana són molt més tolerants i permissius amb les matèries actives de pesticides en cítrics importats de Sud-àfrica que els d'altres països de la Unió Europea. La dada és reveladora: el 88% dels cítrics sud-africans que es venen en supermercats espanyols no es podrien vendre en la majoria dels supermercats europeus per les seues normes d’ús intern.
L'organització agrària ha comprat de nou en diversos dels supermercats i hipermercats amb major implantació en la Comunitat Valenciana cítrics procedents de Sud-àfrica -que són els que actualment es poden trobar de forma generalitzada en els lineals- i els ha portats a analitzar a un laboratori homologat. En la major part dels 16 lots de cítrics sud-africans adquirits i analitzats s'observa que tenen més matèries actives de pesticides de les aconsellables, la qual cosa revela que no compleixen amb els mateixos estàndards de qualitat que els que s'exigeixen en la distribució d'altres països de la Unió Europea i per tant són menys sostenibles des del punt de vista mediambiental que els nostres. Així, la mitjana de matèries actives present per lot és de 8, amb un rang de 5 en la part inferior d'un lot i de 12 en l'altre extrem. La distribució europea no permet que hi haja més de 5 (la mitjana sol ser de 3) i fins i tot algunes d'elles tenen una “llista negra” de pesticides que no poden aparéixer en cap cas.
En les 16 mostres analitzades s'han trobat 13 matèries actives distintes. El 46% dels lots (6) de les matèries actives són fungicides, otrol 46% (6) es tracta d'insecticides i el 15% reguladors de creixement.
S'ha descobert en les analítiques Methoxyfenozide, un insecticida que només té a Espanya autoritzat el seu ús per a hivernacles i no per a cítrics. Per tant, els cítrics amb residus d'aquesta matèria activa no podrien comercialitzar-se a Espanya, encara que LA UNIÓ ha descobert la seua presència en quatre dels lots. Dels 16 lots analitzats sols passarien el filtre dels supermercats europeus 2 i els restants 14 no es podrien vendre en gran part dels supermercats europeus analitzats. Les cadenes de supermercat alemanyes, principal destí dels nostres cítrics, solen ser les més restrictives a l'hora de fixar normes internes de seguretat per als seus clients. Una altra cadena important ven en els seus supermercats d'Espanya taronges que no vendria al Regne Unit.
LA UNIÓ assenyala que les matèries actives prohibides es redueixen respecte a les analítiques realitzades en anys anteriors, fruit en bona part de la pressió exercida, però és insuficient. Carles Peris indica que “ja no és suficient si la matèria activa està autoritzada o no, sinó que també hem d'entrar, per temes de competitivitat i seguretat alimentària, en els aspectes del seu ús. Nosaltres tenim unes restriccions a l'hora d'aplicar unes certes matèries actives autoritzades en produccions o moments d'aplicació que pel que sembla no ho compleixen altres països i hi ha supermercats que no són tan exigents ni amb la salut humana ni amb el medi ambient. Si és dolent en un lloc ho és també en un altre”.
LA UNIÓ reitera la necessitat d'establir la reciprocitat en els estàndards de producció i ús de productes de fitosanitaris. “Nosaltres cultivem amb les normes més estrictes a nivell mundial, mentre uns altres ni són tan sostenibles ni segurs”, diu Carles Peris. “No podem consentir que entren cítrics importats de països tercers amb matèries actives l'ús de les quals tenim prohibit a la Unió Europea”, insisteix Peris. L'organització insta així mateix les empreses importadores -la major part d'elles de gran prestigi en el sector citrícola- i a les cadenes de distribució al fet que rebutgen aquells cítrics dels seus proveïdors que continguen matèries actives de pesticides que no es poden emprar en l'àmbit de la Unió Europea. Tant els importadors com la distribució donarien mostra de sensibilitat cap als llauradors valencians, però sobretot davant els consumidors. “Els supermercats i hipermercats haurien de preocupar-se més que els consumidors compren amb les mateixes garanties i estàndards de producció”, afirma Peris. LA UNIÓ demana també a les cadenes de distribució que aposten per producte de proximitat una vegada ja iniciada la campanya d'ací, “perquè es garanteix més qualitat i major seguretat alimentària que en la de fora”.
LA UNIÓ insisteix una altra vegada que amb unes simples analítiques d'un laboratori homologat es descobreix de manera fàcil la presència de nombroses substàncies actives prohibides ací o malament empleades, “mentre que ni en frontera les autoritats europees o les dels Estats membres s'adonen o no es volen donar, la qual cosa demostra una alarmant falta d'inspecció, així com tampoc es detecta en els controls interns d'importadors i supermercats i hipermercats”. En aquest sentit, l'organització farà arribar a cada supermercat i hipermercat les analítiques dels cítrics analitzats perquè, ja que ells no fan aquestes mostres de qualitat, les tinguen i l'any que ve si no les corregeixen farà públics els seus noms.
LA UNIÓ
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.