LA UNIÓ denuncia que la falta de matèries actives posa en perill la lluita contra les creixents plagues d'àcars en el cultiu de cítrics

Martes, 3 de septiembre de 2024 | e6d.es
• L'organització demana al Ministeri d'Agricultura l'autorització excepcional d'algunes matèries
._000900 
La Unió Llauradora ha traslladat al Ministeri d'Agricultura la seua preocupació davant l'actual situació del control de plagues d'àcars en els cítrics, en particular de l'àcar roig (Panonychus citri), de l'àcar roig oriental (Eutetranychus orientalis), de l'àcar de Texas (Eutetranychus banksi) i de l'aranya roja (Tetranychus urticae), que estan afectant greument les plantacions fonamentalment en els últims dos anys.
Aquestes plagues representen una amenaça significativa per a la producció de cítrics. Fins a la data, es comptava amb dues matèries actives autoritzades amb acció ovicida: Hexitiazox i Clofentezin. No obstant això, ara ens trobem en una situació crítica, ja que el Clofentezin serà retirat enguany i totes dues matèries actives pertanyen a la mateixa família química (IRAC), la qual cosa incrementa el risc de generar resistències creuades. A partir de 2025, només estarà autoritzada amb acció ovo-larvicida la matèria activa Hexitiazox, la qual cosa deixa als professionals de la citricultura en una posició extremadament vulnerable. La falta de diversitat en les eines de control no sols dificulta el maneig eficaç d'aquestes plagues, sinó que a més afavoreix l'aparició de resistències, agreujant encara més la problemàtica.
La situació es complica per la inexistència de ovicidas específics en el mercat espanyol, una conseqüència dels prolongats processos d'aprovació de nous fitosanitaris. Per això, LA UNIÓ sol·licita amb urgència la consideració de noves matèries actives amb acció acaricida i ovicida que puguen ser emprades en el cultiu de cítrics contra les plagues esmentades. En particular, es demana l'autorització excepcional de les següents matèries actives: Bifenazato (Acramite): Actualment s'està avaluant el seu impacte sobre altres insectes presents en les parcel·les. LA UNIÓ considera que, una vegada finalitzats aquests estudis, es podria procedir ràpidament a la seua autorització per a cítrics. També Ciflumetofen (Nealta) que ja està autoritzat per a altres cultius a Espanya (maduixa, fruiteres de llavor i tomaca), així com per a cítrics en països de la Unió Europea com Portugal i Grècia. Donada aquesta situació, LA UNIÓ creu que l'autorització de Nealta per a cítrics a Espanya podria aconseguir-se de manera àgil, utilitzant els estudis ja existents.
El problema de les plagues d'àcars és especialment agut al llarg de tot l'any, afectant tant a la primavera i estiu com a la tardor i hivern, particularment en el cas de l'àcar oriental i l'àcar de Texas. Aquesta persistència agreuja els danys i dificulta el seu control mitjançant mètodes biològics, que encara no estan prou desenvolupats per a aquestes espècies.
Davant aquesta situació, LA UNIÓ ha sol·licitat en un escrit dirigit al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que es prenguen les mesures necessàries per a concedir autoritzacions excepcionals per a aquestes matèries actives, que poden contribuir de manera decisiva a la protecció dels nostres cultius i a la sostenibilitat del sector citrícola a Espanya.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, assenyala que “resulta alarmant la falta de matèries actives per a lluitar contra les plagues que contínuament ens entren importades. Les autoritats no són capaces de frenar l'entrada de plagues i damunt ens restringeixen les eines per a lluitar contra elles, en un context d'haver a més de suportar econòmicament els productors aquestes despeses amb un sobrecost de producció a causa de l'increment dels tractaments fitosanitaris per a combatre-les”.
Peris indica que “és fonamental per a un bon maneig agronòmic i reduir el desaprofitament alimentari disposar d'eines de control que permeten al citricultor tindre el màxim aprofitament de fruita comercial” i per a això creu que “la Unió Europea hauria de presentar una llei d'ús de matèries actives en els Estats membres més coherent per a la protecció de la sanitat vegetal i el control de les plagues”.
LA UNIÓ