LA UNIÓ denuncia un augment enguany del 36% de les alertes europees en productes hortofruitícoles importats amb matèrias actives no autoritzades ací
“La UE no pot romandre per més temps passiva davant aquesta situació i ha de garantir que els productes agrícoles importats a la disposició dels consumidors tinguen els mateixos estàndards de producció que se'ls exigeix als llauradors europeus”
De les dades analitzades per LA UNIÓ es desprén que 91 alertes s'han produït en cítrics i que 97 s'han donat en la matèria activa Clorpirifos, l'ús de la qual està prohibit a la Unió Europea. Els dos països amb majors rebutjos en frontera són Turquia amb 183 deteccions i Egipte amb 68 i un increment del 16 i 10%, respectivament, sobre l'any passat.
Davant la magnitud de les dades, LA UNIÓ proposa incrementar al 50% el control d'identitat i físics a les fruites i hortalisses dels països amb major nombre d'intercepcions com són Turquia i Egipte. I perquè resulten efectius reclama que s'amplie el període d'aquestes mesures a 12 mesos. Si durant qualsevol dels mesos d'aquest període, s'observa un increment del 5% de les alertes en algun producte, l'organització planteja el tancament de les importacions d'aquests països i dels productes agrícoles amb restes de pesticides no autoritzats a la UE o que superen els LMR establits.
LA UNIÓ creu que la Comissió Europea ha de concretar en fets els anuncis que realitza i per tant accelerar els treballs per a implantar les clàusules espill en el marc de l'Estratègia de la Granja a la taula.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “la UE no pot romandre per més temps passiva davant aquesta situació i ha de garantir que els productes agrícoles importats a la disposició dels consumidors tinguen els mateixos estàndards de producció que se'ls exigeix als llauradors europeus”.
Peris insisteix que “no pot ser que existisca carta blanca per als tercers països a l'hora d'entrar amb els seus productes en els mercats europeus, mentre ací nosaltres fem esforços en la reducció de l'ús de pesticides que ens han provocat més dificultats per a controlar les plagues i majors costos productius que hem d'assumir”.
Cal recordar també que la Unió Llauradora efectua analítiques periòdiques als productes hortofructícoles importats que es venen en els supermercats i hipermercats de la Comunitat Valenciana. En les d'enguany ha observat que els establiments valencians són molt més tolerants i permissius amb les matèries actives de pesticides en cítrics importats que els d'altres països de la Unió Europea. La dada és reveladora: el 88% per exemple dels cítrics sud-africans que es venen en supermercats espanyols no es podrien vendre en la majoria dels supermercats europeus a causa de les seues normes més restrictives d'ús intern.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
Noves analítiques en un laboratori homologat revelen que el 60% dels lots analitzats tenen més residus de matè...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Els llauradors valencians confien en disposar d'alternatives viables després de la decisió de la UE
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
LA UNIÓ detecta en un primer estudi més de mig centenar de matèries actives de productes no permesos
Hi ha 0 comentaris / Llegir més