| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 09/08/2023

POBLACIONS » General » Agricultura

LA UNIÓ preveu que la collita de la pròxima campanya de cítrics descendisca un 2% i es convertisca en la cinquena per davall de la mitjana productiva

L'organització veu fonamental que es realitzen campanyes de promoció dels nostres cítrics davant la reculada del consum i les exportacions

._000086
La Unió Llauradora indica, després de realitzar una anàlisi pel conjunt de les zones productores de la Comunitat Valenciana, que les primeres estimacions reflecteixen una collita de cítrics per a la campanya 2023-2024 d'uns 2,8 milions de tones en la Comunitat Valenciana, la qual cosa representaria un 2% menys que la passada. Amb aquestes dades seria la cinquena campanya amb una collita per davall de la mitjana. Les dades en el conjunt estatal també indiquen que hi haurà descens de producció i es quedarà per davall dels 5,8 milions de tones.
En el conjunt de les varietats, destaca la baixada de producció prevista en el grup de xicotets cítrics (mandarines i clementines), les taronges es mantindrien estables respecte a la de la campanya anterior i pujaria la de llimes i aranges.
Aquest minvament de la capacitat productora es deu a diversos factors, entre ells la concatenació de diverses inclemències meteorològiques a la fi d'hivern i primavera d'enguany. Les altes temperatures i la baixa humitat dels mesos de març o abril també van dificultar el quallat i van provocar una caiguda massiva de fruita.
Altres factors que han afectat són el baix aprofitament comercial a causa de les plagues, el fet que una part important de la superfície siguen arbres vells amb menor rendiment i finalment també a l'abandó creixent de camps de cultiu per la baixa rendibilitat dels últims anys.
La realitat productiva actual dels citricultors valencians és que cada vegada els costa més obtindre rendiments òptims a conseqüència de les reiterades incidències meteorològiques i d'una superfície d'arbres envellida. En aquest aspecte LA UNIÓ traslladarà al nou conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, la necessitat d'habilitar ajudes per a reconvertir l'arbratge vell de baix rendiment amb una aportació del 15% per part de la Generalitat i un altre 15% del Ministeri d’Agricultura, tal com es va fer ja fa uns anys.
Segons el parer de LA UNIÓ és important disposar d'una bona sanitat vegetal i un control de plagues eficient perquè no hi haja destríos de fruita no comercial a causa de l'impacte de les plagues. Totes aquestes circumstàncies i l'increment desmesurat dels costos de producció (electricitat, fertilitzants, gasoil, mà d'obra, tractaments fitosanitaris, etc.,) han provocat una descapitalització progressiva dels llauradors durant els últims exercicis citrícoles.
Amb uns volums de fruita similars als del passat any i el fet de tindre dèficit de fruita en moments puntuals provocarà que hi haja un subministrament ajustat que hauria d'afavorir preus en origen bons i estables si la demanda se situa dins d'uns paràmetres de normalitat.
L'organització agrària veu fonamental que es realitzen campanyes de promoció dels nostres cítrics davant el descens del consum. Per això ha sol·licitat ja en reiterades ocasions al Ministeri d'Agricultura que efectue campanyes de promoció, tant en l'àmbit de la Unió Europea com en països tercers, a fi de canviar la tendència actual. Mentrestant, la Generalitat hauria de continuar impulsant la campanya consensuada per tot el sector citrícola valencià a través de la IGP Cítrics Valencians per a consolidar-la i millorar així el consum dels nostres cítrics en el mercat interior.
D'altra banda, LA UNIÓ creu que ratificar o subscriure acords per part de la UE amb tercers països sense estudis profunds ni rigorosos d'impacte sobre els efectes que causen en el nostre sector agrari ni sobre les conseqüències de la possible entrada d'una plaga o malaltia és un greu error. Tots els acords de la UE haurien de portar aparellada una reciprocitat en els estàndards de producció o en l'ús de matèries actives i plenes garanties fitosanitàries en matèria de plagues. En aquest últim aspecte LA UNIÓ reclama un reforç de les mesures en origen per a controlar malalties no presents encara en la citricultura europea i la suspensió automàtica de les importacions de cítrics procedents d'aquells països tercers que no puguen garantir la seguretat fitosanitària dels seus enviaments, així com propugna l'extensió del tractament de fred a les mandarines per a evitar l'entrada de la Falsa arna.
LA UNIÓ
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.