._000255
._000256
Amb motiu del centenari del naixement del professor Eduardo Primo Yúfera, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la Universitat Politècnica de València ha organitzat esta jornada commemorativa com a acte de reconeixement i homenatge a qui va ser un dels seus principals impulsors.
El professor carletí va ser mestre de nombrosos investigadors que en les últimes dècades han posicionat com a referència la Universitat Politècnica en disciplines com Biotecnologia Vegetal, Tecnologia d'Aliments i Química Agrícola. Al llarg de la seua carrera va ser director de més de huitanta tesis doctorals, com a mostra d'una àmplia i fructífera carrera científica, que és mereixedora de tots els elogis respecte a la seua qualitat i excel•lència.
Per la dimensió excepcional de la seua persona, com a acadèmic i científic valencià, la seua escola ha fet este reconeixement, que s'articula en una jornada que culminarà amb un acte d'homenatge a allò que va suposar la seua figura.
L’acte s’ha celebrat hui divendres 20 d'abril en la sala d'actes de l'Escola situada en l'edifici 3P de la Universitat Politècnica de València, que passarà a denominar-se Saló d'Actes Eduardo Primo Yúfera. A l’acte ha assistit l’alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega, que ha destacat la figura d’este carletí d’adopció que ja va ser homenatjat a Carlet en la primera edició dels Premis Ciutat de Carlet en 2001.
Eduardo Primo Yúfera
Eduardo Primo va nàixer l'1 d'abril de 1918 a Mazarrón, poble murcià en què son pare era mestre per aquells dies. Quan Eduardo tenia cinc anys, la seua família es va traslladar a Carlet. Ací és on ell va cursar l'ensenyança primària i el batxillerat amb son pare, Eduardo Primo Marqués. Va estudiar Ciències en la Universitat de València, de la qual després seria professor, i es va doctorar en la de Madrid en 1944 amb les màximes qualificacions.
La seua carrera d'investigació i docència és llarga i intensa. En 1944 comença a exercir com a professor de Química Orgànica i Bioquímica en la Facultat de Ciències de València. En 1950 és investigador numerari del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). En 1952 se li concedix una beca en la Universitat de Basilea, en el Departament de Química Orgànica, per a estudiar amb el premi Nobel T. Reichstein. Després va ser nomenat director de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del CSIC. En 1964 va ser catedràtic de Bioquímica i Química Agrícola de la Universitat Politècnica de València, de la qual va ser professor emèrit des de 1987.
Els seus càrrecs directius també han sigut destacables. En 1962 va ser conseller numerari del CSIC i des de 1967 fins a 1974 va ocupar el càrrec de vicepresident. Des de 1970 fins a 1974 va ser president de l'Institut Nacional de Ciència i Tecnologia d'Aliments. A més, també des de 1971 fins a 1975 va ser vicerector d'Investigació de la Universitat Politècnica de València. A més, des de 1974 fins a 1977 va ser president del Consell Superior d'Investigacions Científiques.
Yúfera ha sigut col•laborador de nombroses publicacions especialitzades, fou el fundador de la Revista d'agroquímica i tecnologia dels aliments. Ha publicat nombrosos treballs en publicacions espanyoles i estrangeres, així com quantiosos llibres i treballs d'investigació en el camp de la ciència agrícola.
Eduardo Primo Yúfera ha rebut un elevat nombre de nomenaments honorífics, entre els quals destaquen el de Fill Adoptiu de la Ciutat de Carlet, degà del Col•legi de Químics de València, vicepresident de la Unió Internacional de Ciència i Tecnologia d'Aliments, membre numerari de la World Academy of Art and Science, acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes Físiques i Naturals, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de València, acadèmic numerari i degà de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, membre del Col•legi Lliure d'Emèrits i membre de la New York Academy of Sciences, entre molts altres.
Així mateix, ha rebut moltíssims premis i condecoracions com el Premi Juan de la Cierva a la investigació tècnica, el Premi Cerdà Reig de la Diputació de València, la Gran Creu de l'Orde d'Alfons X el Savi, el Premi Alberto Sols a les investigacions en benefici de la Salut Humana, Premi Nacional d'Investigació Tecnològica Torres Quevedo, Medalla d'Or de la Universitat Politècnica de València, distinció al mèrit cultural de la Generalitat Valenciana, Doctor Honoris Causa per la Universitat Jaume I, Medalla al Mèrit Agrícola de la Universitat Politècnica de València, Premi Jaume I de Noves Tecnologies, Medalla al Mèrit del Treball, Premi Ciutat de Carlet, etc.
L'il•lustre investigador Eduardo Primo Yúfera va morir el dia 28 d'octubre de 2007 als 89 anys d'edat. L'alcaldessa de Carlet, Mª Ángeles Crespo, va decretar dos dies de dol oficial per la pèrdua del seu fill adoptiu, que va entregar tota la seua vida al món de la ciència. També, en senyal de dol, van onejar a mitja asta amb crespons negres les banderes de l'Ajuntament de Carlet.
Ajuntament de Carlet