._000255
L’Ajuntament d’Algemesí vol posar en valor el riu Magre. Així, la setmana passada es van retirar 100.000 quilos de residus sòlids urbans i deixalles provinents d’obra, mobles, matalassos, inodors entre altres que formaven part de l’ecosistema d’un riu que, si bé no porta molta aigua, si porta cada vegada més deixalles. El tram del riu Magre em el que es va actuar va ser el conegut per Moli Nou.
Pau Montalvà, regidor de medi ambient: “tenim un riu que ara mateix porta de tot menys aigua. Vivim d’esquena a un riu que cal revitalitzar, millorar i posar em valor. El primer pas ha de ser netejar-lo”
La neteja del riu és competència de dues administracions: Conselleria de Medi Ambient i Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Les dues institucions són coneixedores de l’estat del riu, però poques accions s’han dut a terme en aquest sentit.
Montalvà afegeix: “Ja ens hem cansat d’esperar que cadascú faça la seua feina i, com sol passar em casos semblants a aquest, tenim que tirar mà de recursos propis. Així, per exemple i dins d’un projecte Erasmus +, junt als escolapis, aprofitarem unes jornades de sensibilització ambiental per a netejar part del llit del riu amb els xiquets i xiquetes d’eixe cole. De la mateixa manera, la setmana passada es van retirar 100 tones de diferentes tipus de residus sòlids urbans”.
L’aposta per millorar l’aspecte visual i ambiental del riu Magre i la seua confluència en el Xúquer és clara: l’Àrea Recreativa La Xopera ha sigut millorada i s’han celebrat diverses activitats per tal que els veïns i veïnes d’Algemesí i la comarca la puguen conèixer. El Bosc de Ribera que hi ha enfront està en tràmits de ser declarat Paratge Natural Municipal, haguent-se replantat espècies endèmiques. A més, la idea del passatge fluvial, que tots els partits polítics volen portar endavant, ha sigut repensada i s’han iniciat gestions per tal d’intentar adequar-lo dins mateix del riu Magre, amb una actuació totalment integrada en el medi.
Altra de les reivindicacions que també s’està portant endavant per part de l’ajuntament és l’eliminació d’espècies exòtiques, tant animals com vegetals. De les primeres destacaríem la lluita contra les tortugues tropicals que fan inviable la vida de la pròpia tortuga autòctona, i de les espècies vegetals ressaltar el control sobre la canya i la ludvígia.
Ajuntament d'Algemesí