._000700
“La prioritat d’este equip de Govern- afirmava Andreu Salom en la memòria d’alcaldia- sempre ha estat reduir el deute municipal a través d’un ajust de la despesa, més que per la d’incrementar la pressió fiscal que haurien de patir els alcudians.”
Durant l’exercici 2022, el consistori ha hagut d’acudir al crèdit per poder finançar algunes de les inversions previstes inicialment, així com per a algunes sobrevingudes durant l’any. Per tant, s’ha trencat la tendència dels darrers exercicis en els que s’havia anat rebaixant el deute viu així com la càrrega financera existent.
Davant la preocupació per la pujada de la ràtio d’endeutament expressada per la portaveu de Compromís per l’Alcúdia, Mercé Sampedro, el regidor d’Hisenda, Rubén Grau li ha recordat que el deute a 31 de desembre de 2018, amb Compromís com a soci de govern, era de cinc milions i mig d’euros, el que suposava un 57% de ràtio d’endeutament. “A 30 de juny de 2023, tindrem un capital pendent de quatre milions i mig, un 43% -ha afirmat l’edil- Tindrem un milió menys de deute, malgrat la pandèmia, la pujada de preus, d’interessos, de l’IPC i la incertesa de la guerra d’Ucraïna”.
Per a l’any vinent, segons Grau, s’ha dissenyat “un pressupost municipal realista, equilibrat i responsable, que intenta fer front a la pujada generalitzada de les despeses sense incrementar la càrrega fiscal de la ciutadania, congelada des de fa 10 anys. Un pressupost dirigit a la protecció de les persones i la reactivació econòmica, sense grans Inversions, les que ha triat la ciutadania a través dels Pressupostos Participatius i algunes actuacions molt necessàries, com la millora del sostre del Mercat o l’entrada de la Piscina Municipal”.
La sentència de la discòrdia
El plenari de pressupostos va tindre un protagonista tangencial, l’acusació per part de Compromís per l’Alcúdia de falta de transparència i ocultació d’una sentència que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va fallar en contra del consistori en desembre de 2021.
La sentència, de la qual s’ha parlat públicament en diverses sessions plenàries que estan a l’abast de la ciutadania en la pàgina web municipal, es refereix a uns terrenys que van ser expropiats en 2005 per la fórmula del conveni, perquè la Conselleria d’Obres Públiques anava a fer una biela de l’autovia, que finalment va quedar en res. “En el PGOU de l’Alcúdia, que s’aprovà l’any 2002, no diu en cap lloc que eixos convenis s’hagen de materialitzar en un termini de temps – explica l’alcalde- per tant, no s’ha incomplit res. Hi va haver discrepàncies a l’hora de pagar els drets urbanístics, alguns propietaris van posar una denúncia i la qüestió es va allargar fins a finals del 2021”.
L’ajuntament actual ha hagut de pagar més d’un milió d’euros – una quantitat enorme per a un poble de 12.000 habitants- per una sentència què, si s’haguera fallat uns anys abans, tal i com li va recordar a la representant de Compromís el portaveu del PP, Juan Manuel Arnandis, s’haguera produït quan el regidor d’Urbanisme i de Transparència era del seu partit.
Finalment, l’alcalde de l’Alcúdia va negar taxativament l’acusació de la regidora de Compromís de transparència zero “si de veritat pensa això, li suggerisc que vaja demà a la fiscalia,- va dir Salom- jo ho faria”.
Ajuntament de l’Alcúdia