L'Alcúdia contra el cànon bibliotecari
La moció de Compromís denuncia que a partir de gener les biblioteques públiques municipals pagaran un cànon per les obres prestades i pels usuaris inscrits
El Govern pretén posar en marxa a partir de gener el decret aprovat el passat estiu pel que les biblioteques pagaran pel nombre d'usuaris inscrits en cada biblioteca i per les obres que hagen sigut objecte de préstec.
Paco Sanz, regidor de Compromís per l'Alcúdia, explicà que la Directiva en la que es basa el decret permet establir excepcions pel que fa als préstecs públics i que els Estats poden determinar-lo lliurement en funció dels objectius de promoció cultura de cada Estat. De fet els municipis de menys de 5.000 habitants no hauran de pagar eixe cànon.
El regidor de l'Alcúdia es preguntà perquè els municipis de població superior als 5.000 habitants, com és el cas de l'Alcúdia que supera els onze mil i que inaugurarà a principis d'any una nova biblioteca, no poden beneficiar-se d'aquesta exempció.
El cànon que hauran de pagar-se serà de 0,05 euros pels usuaris inscrits i 0,004 euros per les obres que hagen sigut objecte de préstec. Si ja resulta un contrasentit un sistema que penalitza les biblioteques més dinàmiques com més aconsegueixen fomentar la lectura entre la ciutadania, encara és més difícil d'entendre l'obligació de pagar 0,16 euros per cada obra adquirida anualment fins al 31 de desembre de 2015.
Al nostre parer, el Govern atorga amb aquesta regulació una rellevància major a interessos d'associacions privades com ara CEDRO (equivalent de la SGAE per al sector del llibre), en compte de defensar una cultura de lliure accés per part de la ciutadania; lluny de defensar els interessos generals, grava els escassos recursos financers de les administracions locals amb pagaments a favor d'associacions privades. A més, és qüestionable que aquesta mesura siga beneficiosa per als autors, atès que el repartiment del cànon no pot comprovar-se per la falta de transparència de les entitats de gestió.
Compromís per l'Alcúdia es fa ressò i s'adhereix al manifest que lectors, bibliotecaris, escriptors, llibrers, editors, intel·lectuals, artistes, científics, mestres i professors van signar contra la Directiva europea que inspira ara aquest Reial Decret ja que com afirma la UNESCO en la Declaració Universal sobre Diversitat Cultural, els béns i serveis culturals «són portadors d'identitat, de valors i sentit», i «no han de ser considerats com a mercaderies o béns de consum com els altres». Això vol dir que no hem de deixar que la lògica del mercat entre a la biblioteca.
La imposició d'aquest cànon acabarà repercutint en els pressupostos destinats a adquisició de llibres, el que danyarà tant a autors com a usuaris. En un país amb baixos índexs de lectura i de despesa social destinat a biblioteques, aquesta mesura suposarà un important perjudici. Les biblioteques, que ja paguen drets d'autor cada vegada que compren un exemplar, no competeixen amb autors i editors, sinó que són les seues aliades, ja que garanteixen la permanència i la disponibilitat de les seues obres molt millor que les llibreries.
L'Ajuntament de l'Alcúdia amb l'abstenció del PP, i els vots favorables de Compromís i el PSPV, ha sol·licitat al Govern d'Espanya que declare la totalitat de biblioteques públiques exemptes del pagament del cànon per préstec d'obres.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
El plenari de l'Alcúdia aprovà, amb l'abstenció del PP, una moció de Compromís per l'Alcúdia contra l'aplicaci...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Amb motiu de la celebració del Dia contra el Càncer de Mama, la Casa de la Cultura de l’Alcúdia va acollir la ...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
“No podem entendre i no és entenible que se situen en contra d'una mesura que va a tindre una repercussió enor...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més