En el darrer plenari de l'Alcúdia l'Ajuntament aprovà, per unanimitat, una moció presentada per Compromís per l'Alcúdia contra la pràctica del fràcking o fractura hidràulica.
Aquesta tècnica, que es vol començar a utilitzar en les comarques del nord de Castelló, consisteix en perforar el subsòl per extraure gas o petroli fins a uns quants quilòmetres de profunditat, fins arribar a roques de baixa permeabilitat i porositat, que contenen gas o petroli. La seua extracció és complicada i es necessita una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Una volta arribats a aquesta capa del subsòl, es realitzen noves perforacions horitzontals per tal d’arribar a la major superfície possible.
Per tal d’extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca, primer, es fan unes detonacions de càrregues explosives per tal de fracturar les roques que composen aquesta capa del subsòl; en la qual, en una segona fase, s’introdueixen grans quantitats d’aigua i arena a una elevada pressió, amb la intenció d’augmentar la mida de les fractures provocades a la roca i, que se n’allibere el gas, sent extret a la superfície per la mateixa canalització. Junt a l'aigua i l'arena s’introdueixen substàncies químiques de més de 400 elements diferents, entre les que se’n troben de perilloses, com ara metalls pesants.
Paco Sanz, portaveu de Compromís per l'Alcúdia, va posar de manifest que aquesta tècnica, podien resultar molt perjudicial tant per al medi ambient com per a les persones, ja que es pot produir una important contaminació dels aqüífers i de les aigües superficials. Igualment es pot contaminar l'aire per eixida de gasos, a més d'ocupar una gran extensió de terreny.
Segons el regidor de Compromís per l'Alcúdia aquesta fractura hidràulica, per una banda, afecta de manera directa a la salut i la vida de les persones; i per altra posa en risc i perill tant als sectors productius tradicionals de les comarques afectades, com a qualsevol altra iniciativa que compatibilitze l’explotació dels recursos naturals amb el desenvolupament sostenible.
'explotació de recursos no convencionals mitjançant el fràcking, comporta una aposta per continuar un model energètic del passat segle, amb una inversió econòmica tan privada com pública en perjudici d’un model energètic més sostenible i compatible amb el territori. En aquest sentit la moció aposta per la utilització de les fonts netes i renovables d’energia.
La moció declara a l'Alcúdia municipi en contra de la pràctica del fràcking i s'oposarà a qualsevol petició d’aquest tipus que puga afectar els recursos naturals. Igualment l'Ajuntament de l'Alcúdia demana al Consell que prohibisca en tot el territori valencià l’ús d'aquesta tècnica i es solidaritza amb els ajuntaments de les comarques de Castelló afectats.
Compromís per l'Alcúdia