._000253
El plenari de l'Ajuntament de l'Alcúdia aprovà ahir, amb el vot en contra del PP, una moció de Compromís per l'Alcúdia en la que es dona recolzament a l'Acadèmia Valènciana de la Llengua i a la seua definició de valencià en el Diccionari Normatiu Valencià. Aquest diccionari va ser aprovat el passat 31 de gener de 2014 per l’AVL després de 12 anys de treball i més de 200 reunions de treball. La definició del valencià per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, en el seu Diccionari Normatiu Valencià, no ha sigut del gust del Govern de la Generalitat Valenciana, malgrat que dita definició està en la línia del que als àmbits científics i lingüístics es ve considerant des de fa molt de temps. La intervenció del Govern de la Generalitat ha forçat un dictamen, no vinculant, del Consell Jurídic Valencià, que conclou que l'esmentada definició "no s'acomoda" a l'Estatut d'Autonomia. Paco Sanz, portaveu de Compromís per l'Alcúdia, va manifestar que la postura i les accions realitzades tant pel President del Consell, Alberto Fabra, com per la Consellera d’Educació, Cultura i Esport, Mª José Català i altres membres del Partit Popular, com el conseller de Governació Serafín Castellanos, en relació a la publicació del Diccionari contradiuen clarament tant la Llei de Creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, com el Decret pel qual s’aprova el seu Reglament. La postura del Consell, personalitzada en el President Fabra, i en la consellera Català, són una contradicció i oposició permanent a la postura de l’AVL, i també la del Consell Valencià de Cultura expressada en l’informe de 13 de juliol de 1998, previ a la creació de l’AVL, a més d’un flagrant incompliment de les normes legals que les Corts Valencianes han aprovat en relació a la realitat lingüística del nostre País. El regidor de Compromís va recordar que la denominació i la regulació de les llengües correspon a l’àmbit científic i està sotmesa a la convenció filològica de les acadèmies i de les universitats i els polítics no son qui han d'esmenar la plana als científics o filòlegs. De fet els tribunals han generat suficient jurisprudència per afegir suport legal al reconeixement de la unitat lingüística entre el valencià i el català.
D'aquesta manera l'Ajuntament de l'Alcúdia manifesta el suport a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i a la seua definició de valencià i demana al Consell de la Generalitat un canvi de posicionament que siga coherent amb els postulats de la ciència i que no s'alimenten més polèmiques que no fan sinó afeblir a la llengua pròpia de tots els valencians i valencianes. En aquest sentit insta al Consell de la Generalitat a acatar els acords normatius i respectar la independència de les persones acadèmiques de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Finalment es manifesta que la denominació i la regulació de les llengües correspon a l’àmbit científic i està sotmesa a la convenció filològica de les acadèmies i de les universitats. En aquest sentit s'insta el Consell de la Generalitat a prendre les mesures oportunes per tal d’apartar les qüestions lingüístiques del debat polític i partidista i afavorir que aquestes qüestions es debatisquen dins de l’àmbit científic.