L’Alcúdia s’oposa a la construcció del nou magatzem de residus radioactius a Cofrents
L’Ajuntament exigeix al Govern el tancament de la central de Cofrents i la posada en marxa d’un Pla d’Energies Renovables per al 2021
L’Ajuntament de l’Alcúdia aprovà en l’últim plenari una moció de Compromís per l’Alcúdia amb els vots favorables de PSPV i l’abstenció del PP, en la es demana que no s’autoritze la construcció del Magatzem de residus radioactius per ser innecessari. Igualment s’exigeix al Govern Central que es procedisca al tancament i desmantellament de la central de Cofrents en finalitzar el període de prorroga de funcionament, al 2021.La Central Nuclear de Cofrents, que entrà en funcionament en octubre de 1984, va obtenir una autorització de funcionament per un període de 25 anys, que en març de 2011 es va prorrogar per 10 anys més, fins l’any 2021. Aquesta central es troba a tan sols 45 km en línia recta de l’Alcúdia i a 65 km de la ciutat de València. El Govern li va donar, el dia anterior al terratrèmol i tsunami del Japó que va causar l’accident de Fukushima la llicència d'explotació per a 10 anys més. Una central nuclear que utilitza l'aigua del Xúquer per a refrigerar-se, escalfant l'aigua que retorna al riu i evaporant uns 21 hm3 anualment.
El nou Magatzem Temporal Individualitzat proposat per Iberdrola, per acollir els residus nuclears de la Central Nuclear de Cofrents, és una demostració del fracàs en la gestió dels residus nuclears en una activitat de les més perilloses i amb grans riscos per a la ciutadania i el medi ambient, i posa de manifest que la Central Nuclear de Cofrents no ha d’allargar la seua vida operativa, i que l’energia nuclear és una opció tecnològica que ha de donar pas al subministrament energètic amb fonts segures, netes i renovables; i amb més raó en el nostre cas, ja que som uns dels territoris amb major irradiació solar d’Europa. Iberdrola, amb el seu projecte, intenta que la central de Cofrents continue activa altres 20 anys més, arribant als 60 anys d’existència, amb els perills que això entranya.
Entre els impactes del nou magatzem temporal de residus radioactius, associats al funcionament de la central nuclear mateixa trobem: el risc de contaminació radioactiva de l'abastiment de més de 2 milions de persones que beuen del riu Xúquer; el risc de contaminació radioactiva de les terres de regadiu de desenes de milers d'hectàrees de la Ribera Alta i Baixa del Xúquer, Camp de Túria i Camp de Morvedre; el consum de 21 hectòmetres cúbics anuals d'aigua d'alta qualitat del Riu Xúquer utilitzada per refrigerar el reactor; i la generació de residus perillosos que caldrà gestionar durant desenes de milers d'anys.
Cal saber, igualment, que al projecte d’Iberdrola s'afirma que la cota on se situaria el ATI seria de 368,20 m. d’altitud, tan sols 4 centímetres per damunt de la cota inundable en cas de trencament de presa és de 368’16 metres. A més s'afirma que les lloses de formigó es col•locarien en un cota inferior a la resta de la parcel•la de la central. Tan sols examinant les figures del projecte es pot comprovar que la zona on s’ubicaria el magatzem estaria situada en la zona inundable en cas de l’avinguda màxima probable.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
La nuclear de Cofrents podrà allargar el seu funcionament, al menys, fins a 2031
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Cofrents se situa junt a la comarca de la Ribera i prop de la ciutat de València, suposant un greu risc per a ...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
L’Ajuntament de Guadassuar pregant a aquesta Corporació que es manifeste clarament contra aquest projecte
Hi ha 0 comentaris / Llegir més