._000900
L'Associació de Familiars de Persones amb Malaltia Mental de la Ribera Baixa (AFEM RB) i el Departament de Salut de la Ribera, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sueca, ha organitzat una Jornada de Cinefòrum en Salut Mental dirigida a tota la població del municipi i, en especial, a la població més jove. L'activitat està inclosa dins del Programa de Reducció de l'Estigma en Salut Mental i Diversitat Funcional, coordinat per la Regidoria d'Acció Social, i té per objectiu informar i sensibilitzar a la societat en general, i a la joventut en particular, sobre diferents trastorns i problemes de caràcter psicològic.
La presentació del Cinefòrum ha comptat amb la presència de l'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, i les regidores d'Acció Social, Manoli Egea, Sanitat, Sari Sáez, i Seguretat Ciutadana, Noelia Benedito; a més del Cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de la Ribera, José Enrique Romeu; i la presidenta d'AFEM RB, Pilar Alapont. L'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, ha remarcat la importància d'este tipus d'accions, especialment dirigides als joves del municipi, que contribueixen a visibilitzar els prejudicis que té la societat cap a la salut mental i altres tipus de trastorns. “La pretensió d'AFEM RB amb este Cinefòrum i posterior col·loqui, és obrir els ulls a la joventut de la nostra ciutat per a potenciar la solidaritat i la importància d'empatitzar a fi d'aconseguir que totes les persones se senten valorades i integrades. Com a gestors públics, tenim l'obligació de col·laborar amb totes les associacions que lluiten per millorar la salut mental en la nostra societat”, ha expressat Vázquez.
“Enguany hem triat la pel·lícula La Ballena, el contingut de la qual pot resultar un poc dur però creiem que mostra molt bé les dificultats que tenim les persones per a afrontar els problemes del dia a dia i el sofriment que pot implicar-nos, a més d'un estil de vida poc adaptatiu. Pensem que ajudarà a treballar amb els joves eixos canvis a nivell intern que s'han de produir per a afrontar la vida d'una manera saludable”, ha explicat Carolina Martí, psicòloga d'AFEM RB.
L'activitat s'ha desenvolupat en la sala d'actes de la Casa de la Cultura i ha comptat amb la participació de l'alumnat de 3r i 4t de l'ESO del col·legi L'Encarnació i de 1r del mòdul de grau superior d'Integració Social de l'institut Joan Fuster.
El col·loqui realitzat després de la projecció de la pel·lícula, ha estat dirigit per Mónica Portillo, psicòloga clínica de l'Hospital de la Ribera, qui ha assenyalat que l'objectiu principal és aconseguir una reflexió sobre temes fonamentals en el procés de desenvolupament i maduració dels joves, com poden ser els que es tracten en la pel·lícula proposada: la gordofòbia, l'homosexualitat o la dificultat de la criança, entre altres. “Volem que reflexionen sobre com estos temes moltes vegades són estigmatizants i dificulten que les persones puguen portar una vida normalitzada en el dia a dia i en la societat”, ha explicat Portillo.
Ajuntament de Sueca