._000006
Els vuit grups finalistes del Sona la Dipu amb Música, Balls i Cançons Tradicionals redoblen esforços durant aquests dies per a preparar les seues actuacions en la darrera prova del concurs, que se celebrarà dissabte 12 de setembre en el Teatre Principal de València. El Grup de Danses d’Ontinyent; el Grup de Danses la Xicalla, de Catarroja; el Grup de Danses la Senyera, de València; Xafarnat, de Paterna; Les Folies, de Carcaixent; el Grup de Danses i Rondalla el Tossal, de Llíria; Danses Canyamars, de Canals, i el Grup de Danses Realenc, de Picanya, ballaran en la final del certamen organitzat per la Diputació de València amb la coŀlaboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.
La Xicalla, que actuarà en segon lloc, obtingué la seua plaça per a la gran final en la primera semifinal disputada a Catarroja el 16 de maig. Cinc parelles del grup ballaran en la final les peces Boleros de Catarroja i la Jota redona (valencianes u i dotze de Carlet).
Segons Valentín Peris, integrant del grup, «hi ha nervis, però també molta iŀlusió de cara a la prova final». La Xicalla fa treballs de recuperació, ensenyament i difusió de balls quasi desapareguts i un esforç important per a recuperar la indumentària valenciana tradicional en les actuacions.
El jurat valorarà l’actuació dels grups en tots els elements, inclosos l’autenticitat, l’execució musical, l’ús d’instruments propis, la indumentària apropiada d’home i dona i la incardinació perfecta de tots aquests ingredients, i valorarà positivament que les parelles estiguen compostes majoritàriament per home i dona.
El guanyador del primer premi s’emportarà 2.500 euros, el segon 1.500 i el tercer 900, a més de les plaques commemoratives corresponents de la Diputació i de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.
Com en edicions anteriors, aquesta final s’emetrà en directe i en diferit per televisions locals i comarcals i també per diferents portals municipals: els d’Ontinyent, Catarroja, Paterna, Carcaixent, Llíria, Canals i Picanya. També es retransmetrà en directe a través de webs generalistes i especialitzades, com la de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, www.folklorecv.com, i a través del compte de Twitter de la Diputació de València, @dipvalencia, amb l’etiqueta #finalfolclore.
La plataforma www.dival.es allotjarà, després de l’emissió en directe, totes les actuacions d’aquesta gala final i l’entrega de premis, i permetrà vore les actuacions, descarregar-les i utilitzar eines per a compartir-les en les xarxes socials.
DIVAL