._000486
._000476
Cullera va alçar este dimecres la veu per a cridar l'atenció sobre la situació de discriminació que encara patixen les persones transsexuals. La jornada sobre drets LGTBI, organitzada per la regidoria d'Igualtat que dirigix Francesca Ortiz i el Consell d'Igualtat, va abordar esta problemàtica a través del cas del valencià Hugo Sánchez, un adolescent de 17 anys que en el marc del projecte 'Intransigentes' duu a terme una lluita per visibilitzar la realitat d'un col•lectiu que sofrix l'estigma.
El doctor en medicina i cirurgia Vicent Bataller, va posar la veu crítica. El sexòleg va lamentar que la Comunitat Valenciana, després de més de dos dècades de governs de la dreta, estiga a la cua d'Espanya en promoció de la salut sexual així com en matèria de polítiques d'igualtat, visibilització i eliminació d'estigmes i fòbies. «A la meua consulta ha vingut gent transsexual amb la intenció de suïcidar-se», va dir emmudint a l'auditori. Bataller també va donar un toc d'atenció als actuals governants: «Portem dos anys de governs del canvi i cal dotar estes polítiques amb recursos econòmics també perquè açò encara està pendent».
El doctor especialista en la matèria va ser més enllà i va exigir que l'escola contribuïsca a normalitzar la situació. Ho va fer a col•lació de la intervenció d'una jove alumna de 14 anys que durant el debat va afirmar que «mai he escoltat paraules com transsexual o bisexual en l'aula».
Des de les aules
Bataller, que porta més de 20 anys en la lluita pels drets LGTBI va defensar que «ensenyar la diversitat sexual en les aules no és adoctrinar, sinó ensenyar drets». Per açò no va dubtar ni un sol moment a exigir a la Conselleria d'Educació que «retire les ajudes públiques als col•legis que no complisquen la llei en esta matèria».
Finalment, va reclamar que la transsexualitat s'elimine de la llista de patologies de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com ja va ocórrer en els anys 70 del segle passat amb l'homosexualitat.
Per la seua banda, el jove Hugo Sánchez va posar de manifest la necessitat de visibilitzar la realitat trans davant l'enorme desinformació que encara hui existix sobre el tema. «Jo em vaig assabentar de l'existència d'esta realitat a través d'Instagram», va relatar, ja que el sistema educatiu i el seu entorn social havien sigut capaços de donar-li la resposta a la seua situació.
Sánchez és el protagonista del documental «Hugo», que forma part del projecte Intransigents, creat pels graduats de Belles arts de la Universitat Politècnica de València Noelia Bellés, Marina Betoret i Juan Carreras, a través del qual s'aborda la realitat trans.
La producció audiovisual s'exhibix en centres educatius i ara també a Cullera, dins de la voluntat del seu protagonista de posar el seu gra d'arena per a ajudar a les persones en la seua mateixa situació i contribuir a la conscienciació social, eliminant prejudicis i tòpics.
La jornada LGTBI va comptar amb l'assistència d'un centenar de persones, entre ells representants del teixit associatiu, partits polítics o la comunitat educativa entre uns altres. Cullera és un dels pocs municipis que ha abordat esta realitat silenciada, van destacar els participants. Ja l'any passat va organitzar una trobada similar amb la primera diputada transsexual d'Espanya, la socialista Carla Antonelli. «Seguirem posant el nostre gra d'arena per a lluitar per la igualtat de totes les persones», va manifestar la regidora Ortiz, qui va formular el seu desig que algun dia la regidoria d'Igualtat i el Consell d'Igualtat municipal «desapareguen perquè ja no calen».
Ajuntament de Cullera