| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 22/03/2017

POBLACIONS » General » General » Social » V

“Les Plataformes mai hem aconsellat derivar a les persones en situació de dependència a cap despatx jurídic”

‘Les Plataformes en defensa de la Llei de Dependència no som els responsables de les cartes emeses per l’Ajuntament de València’


._000447

._000449
En relació a la carta que l’Ajuntament de València ha enviat a les persones en situació de dependència de la ciutat, en la que insta a contactar amb les Plataformes o amb el gabinet jurídic de Sandra Casas per informar-se de les reclamacions per responsabilitat patrimonial i pel que fa a les notícies publicades en el dia d’ahir en El Mundo i Las Provincias, on ens fan partícips d’unes responsabilitats que no tenim i on es deixen entreveure acusacions infundades sobre nosaltres, les Plataformes en defensa de la Llei 39/2006 de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència de la Comunitat Valenciana, volem aclarir el següent:
En primer lloc, dir que la decisió que va prendre l’Ajuntament de València d’enviar les cartes va ser totalment unilateral, en cap cas ens van preguntar a les Plataformes la conveniència o no de fer-ho, ni ens van demanar el consentiment per a donar el nostre telèfon o correu de contacte, que habitualment figura a l’encapçalament de tots els documents que emetem en nom de la coordinadora de les Plataformes del País Valencià.
Les Plataformes sols vam ser sabedores del que estava passant quant centenars de persones ens cridaven constantment al llarg de tot el dia demanant ajuda, informació i assessorament. En segon lloc, dir que les Plataformes mai hem aconsellat, ni tan sols insinuat, derivar a les persones en situació de dependència a cap despatx jurídic. El que sempre recomanem a totes les persones en situació de dependència, és que en cas de dubte acodisquen als departaments de serveis socials dels seus ajuntaments. En tercer lloc, volem aclarir que les Plataformes hem estat organitzant en estes últimes setmanes jornades informatives presencials on hem contat amb la col•laboració de diverses advocades, enteses i expertes en matèria de dependència, per poder formar tant a professionals com a tècnics, així com explicar a les persones en situació de dependència afectades com i perquè podien reclamar per recuperar els seus Drets.
Les Plataformes volem manifestar que estem totalment en desacord amb la forma en que l’Ajuntament de València s’ha dirigit a les persones en situació de dependència de la ciutat. No som sabedors dels motius pels quals van prendre esta decisió, ja que en cap moment ens van consultar el que pensaven fer, però sí els podem assegurar que ha sigut un gran desencert. En primer lloc perquè les cartes no tenien un argumentari explicatiu lo suficientment extens com perquè les persones pogueren saber de què els estaven informant o a què tenien dret.
En segon lloc, les cartes es van enviar de manera indiscriminada arribant fins i tot a persones que mai podrien estar en tal circumstància ja que han sol•licitat la Llei de Dependència amb posterioritat al període que es pot reclamar. A banda, les cartes sols contenien el model de reclamació sense cap adreça ni referència de l’administració a la que havien de ser enviades.
A més, es van enviar faltant pocs dies perquè finalitzés el termini del 15 de març per reclamar, la qual cosa va sumar als seus destinataris en una gran angoixa per no saber què fer, on acudir ni on preguntar. Les Plataformes del País Valencià volem a més manifestar el perill tan gran que suposa haver d’informar per telèfon, sense veure els documents que acompanyen a cada cas de dependència. No li fem cap favor a ningú, ja que assessorar per telèfon és una praxis molt arriscada en la que es poden donar falses esperances a persones que no tenen cap dret o deixar perdre aquest per part d’aquells que sí el tenen per culpa d’una dada o una data errònia, motiu pel qual sempre aconsellem adreçar-se als equips de professionals dels serveis socials de base dels ajuntaments. A més, volem recordar que les Plataformes les formem persones en situació de dependència i familiars, que no tenim perquè conèixer les lleis ni estar assabentats dels procediments administratius i judicials, per la qual cosa és un error abocar a les persones afectades a les Plataformes per resoldre dubtes legals.
La coordinadora de les Plataformes en defensa de la Llei de Dependència del País Valencià, vol deixar, per tant, ben clar que no som els responsables de les cartes emeses per l’Ajuntament de València i que d’haver sigut coneixedors a temps de les intencions que tenien els haguérem aconsellat no fer-ho, per tots els motius que hem exposat.
Per tant, considerem necessari un pronunciament públic de la Regidoria de Benestar Social o de l’Ajuntament de València on es pose blanc sobre negre quin ha sigut el paper i implicació de les Plataformes en aquest assumpte. Volem recordar que les persones en situació de Dependència de la nostra Comunitat ja han sofert prou amb retallades i legislacions injustes com perquè ara de nou els sumem en una nova desesperació, com ha passat en estos dies en el miler de cridades que ens han arribat de persones que no sabien ni què estaven reclamant ni cóm podien fer-ho ni perquè. Aprofitem per recordar a tothom que encara poden seguir reclamant els seus Drets. Si van ser objecte de les retallades en les prestacions del govern valencià a partir de 2012 o van haver de fer un copagament en centres de dia, ocupacionals, etc., els recordem que encara tenen de termini fins el 2 de maig per reclamar a la Conselleria la devolució de les quantitats que els van ser sostretes injustament. Malgrat que la sentència que anul•la l’Ordre 21/2012 és del 15 de març de 2016, aquesta no va ser publicada al diari oficial fins el 2 de maig, per tant el termini de l’any per poder reclamar hauria de començar a contar en eixe moment.
Així mateix, recordem a tots els familiars o hereus dels qui van morir sense rebre el Dret que els atorgava la Llei de Dependència que poden seguir reclamant la responsabilitat patrimonial a l’Administració autonòmica, sense importar que faça més d’un any de la mort de la persona en situació de dependència. Les Plataformes en Defensa de la Llei de Dependència del País Valencià hem sigut un exemple de lluita i fermesa des que es va aprovar la Llei de Dependència en 2006. Hem sigut un col•lectiu integrador, al que hem sumat l’ajuda dels sindicats, nombroses entitats i molts professionals de distints àmbits. Durant aquests llargs i durs anys hem aconseguit canviar moltes coses i tombar grans despropòsits dels nostres governants. Per tant, volem fer saber que no descansarem mentre no aconseguim un sistema més just, més integrador, més ràpid, més eficaç, amb recursos suficients i amb personal ben format. Per un sistema que atorgue Drets i no caritat i per un sistema que afavorisca una vida digna a les persones en situació de Dependència de la nostra Comunitat... seguim i seguirem lluitant!
Plataformes en defensa de les
persones en situació de dependència
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.