Des de la inauguració de l'Institut d'Almussafes, emplaçat en el polígon industrial Joan Carles I i separat uns 2 km. Del nucli urbà, el transport dels alumnes matriculats en el mateix s'ha sufragat pràcticament en la seua totalitat per part de l'Ajuntament, que ha destinat més d'1,2 milions d'euros a este servici en tan sols una dècada. L'executiu és conscient de la necessitat de continuar assumint el cost del desplaçament, que s'ha duplicat durant l'última dècada, al passar dels 67.000 euros de l'any 2005 als 140.000 euros pressupostats en els comptes generals de 2017. No obstant això, en l'actualitat està estudiant noves vies de finançament, com les ajudes que concedix la Conselleria d'Educació als usuaris del transport escolar col•lectiu, tenint en compte la perillositat de la via d'accés a l'IES.
Esta qüestió es va valorar en la trobada mantinguda el passat dia 10, entre el regidor d'Educació, Pau Bosch, i la regidora de la CMFPA, Teresa Iborra, amb el director general de Centres i Personal Docent, Joaquín Carrión.
Almussafes vol convertir-se en beneficiari de l'esmentada subvenció de transport escolar col•lectiu, acollint-se al caràcter excepcional de la mateixa que, amb un informe previ motivat de la direcció territorial competent en matèria d'educació, té en compte aquelles zones en què l'accés al centre docent siga dificultós a causa de la perillositat de les vies.
En concret, els autobusos que desplacen, de dilluns a divendres als 450 usuaris del servici de transport municipal fins al centre d'Educació Secundària, Batxillerat i Cicles Formatiu d'Almussafes, circulen per l'avinguda de la Foia, una via que servix d'accés així mateix al parc de proveïdors de Ford i que, per tant, manté un tràfic rodat molt fluid tant de turismes com de vehicles de gran tonatge, especialment en els períodes d'inici i finalització dels torns de les fàbriques que, en horari matinal, coincidixen amb l'entrada oficial dels estudiants al centre educatiu.
En concret, l'Ajuntament, a través del conveni que manté amb l'AMPA de l'IES, assegura la prestació d'este servici de transport col•lectiu per part de l'empresa Autobusos Buñol, S.L, en el que s'inclou l'ús d'un total de tres autobusos diaris, que completen dos viatges cada u, tant d'anada com de tornada, entre les 7.30 i 7.45 hores i les 14 i 14.10 hores, aproximadament. “Sufragar este programa de viatges durant tot el present curs educatiu ens va a suposar una inversió de 140.000 euros, un import per al que pretenem obtindre les ajudes autonòmiques, acollint-nos a eixe caràcter de perillositat de la carretera d'accés, que s'establix com a condició en la resolució de 27 de juliol del 2016, del director general de Centres i Personal Docent”, destaca l'edil d'Educació.
L'Ajuntament d'Almussafes va assumir el finançament del transport dels alumnes des del mateix moment de la inauguració de l'IES durant el curs 2004-2005. El cost del servici d'autobús contractat es dota pressupostàriament cada any en els comptes generals, registrant-se un increment de la partida pràcticament anual, ja que durant eixe primer any de conveni el programa de finançament se situava en els 67.000 euros. Transcorreguts un total de 13 cursos, el gasto total derivat per este servici s'ha situat en quasi 1,5 milions d'euros. “Lògicament continuarem assumint este cost, que podria haver sigut innecessari si al seu dia Compromís i PP no hagueren decidit construir l'Institut en eixe emplaçament tan allunyat del nucli urbà i en ple polígon industrial Joan Carles I, ja que l'accés a l'educació dels nostres estudiants ha d'estar assegurat al cent per cent”, declara el president de l'executiu, Toni González. “No obstant això, també intentarem pal•liar, en la mesura que siga possible, l'error comés al seu dia per l'anterior govern municipal, buscant noves fórmules que ens permeten reduir el dispendi del servici i per això ens trobem immersos en este estudi”.
Ajuntament d'Almussafes