L'Obra Social “la Caixa” i l'Ajuntament de Sueca presenten la mostra Tecnorevolució
Podrà visitar-se gratuïtament i amb visites guiades, en el Passeig de l'Estació, del 2 al 13 de febrer de 2017
En la història de la humanitat, són innumerables les aportacions amb què la ciència i la tecnologia han contribuït al progrés i al desenvolupament social. En l'última dècada estos avanços s'han multiplicat exponencialment i açò, segons la Comissió Europea, es deu principalment a «la major iniciativa d'investigació del segle XXI»: la convergència tecnològica.Les sinergies creades entre les anomenades tecnologies convergents han augmentat de manera notable fins a arribar a fer-se impensable el desenvolupament de cada una d'elles per separat. Este fet s'ha manifestat i ha produït una autèntica revolució en els avanços tecnològics presents en la nostra vida quotidiana.
Tecnorevolució és una exposició interactiva que pretén donar a conèixer les tecnologies convergents: la nanotecnologia, la biotecnologia, les tecnologies de la informació i de les comunicacions (TIC), i les ciències cognitives (NBIC). Les seues interconnexions estan canviant el món que ens rodeja el que provoca una autèntica revolució en camps tan distints com la construcció, el transport, l'agricultura, la medicina, l'educació o l'art.
Moure una bola amb el poder de la ment, endevinar per mitjà d'un ordinador com es propaga un virus i es produïx una pandèmia, veure com un robot interactua amb nosaltres i reacciona als nostres moviments. Estes són tan sols algunes aplicacions de les tecnologies convergents que podran veure els visitants de Tecnorevolució, una exposició organitzada per l'Obra Social “la Caixa” i l'Ajuntament de Sueca, que podrà visitar-se gratuïtament i amb visites guiades, en el Passeig de l'Estació del 2 al 13 de febrer de 2017.
L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; el regidor de Cultura i Educació, Vicent Baldoví; i el director d'Àrea de Negoci de CaixaBank a Gandia, Carlos Campos, han presentat hui la mostra Tecnorevolució. Una exposició itinerant que arriba a la ciutat valenciana per tal de donar a conèixer els avenços de les tecnologies convergents l'aplicació dels quals ha aportat progressos impensables.
L'alcaldessa, Raquel Tamarit i el regidor d'Educació i Cultura, Vicent Baldoví, han quedat molt impressionats amb el potencial divulgatiu de la mostra. “D'una manera o altra, el públic general vivim aliens a estes xicotetes grans revolucions, perquè és una cosa que entenem molt allunyada del nostre dia a dia, però acaben inundant tots els aspectes de les nostres vides” ha afirmat Tamarit i ha seguit “amb esta mostra podrem conéixer-les millor, experimentant i jugant amb elles. La millor manera per aprendre'n”. L'alcaldessa ha reconegut alhora la magnífica tasca pedagògica de l'Obra Social La Caixa i també l'encert de la Regidoria de Cultura i Educació de l'Ajuntament de Sueca, que ha posat totes les facilitats perquè l'exposició itinerant fera parada a la ciutat.
Baldoví ha apuntat que la previsió és que passen almenys 3.000 persones per l'exposició al llarg dels més de deu dies que romandrà a Sueca. “És clau fomentar la curiositat i ajudar als joves a desenvolupar competències en este sentit per assegurar que en el futur es convertisquen en ciutadans que puguen participar activament en l'evolució i el progrés de la nostra societat” en paraules del regidor d'Educació i Cultura.
Al seu torn, Carlos Campos, en representació de CaixaBank, ha recordat que l'Obra Social La Caixa ha portat, amb esta, cinc mostres al públic de la capital riberenca per on han passat més de 9.000 visitants.
Les tecnologies convergents fins i tot han estat font d’inspiració de diversos guions cinematogràfics, com ara Viatge fantàstic o Cariño, he encogido a los niños (Honey, I shrunk the kids)… Però el més important és el gir que ha comportat la seva aplicació en el camp de la salut, l’alimentació, la bioinformàtica, la indústria, la computació, les telecomunicacions, en una infinitat d’àmbits més, per aconseguir més benestar social.
El control i la manipulació de la matèria a nanoescala han permès comprendre millor els sistemes biològics, descobrir el món del coneixement del cervell o simular models fora de l’abast de l’acció humana. Però aquestes noves eines no sols faciliten als científics, metges o enginyers estudiar millor el nostre món, sinó que, a més a més, contribueixen al desenvolupament general de la societat i obren enormes possibilitats, fins fa poc impensables.
Per posar un exemple, fa pocs anys que es va utilitzar per primera vegada la nanotecnologia per destruir cèl·lules canceroses; aquesta tècnica, doncs, pot ser una esperança per a les persones amb càncers difícils de tractar. Aquest és només un dels exemples del que poden arribar a comportar els avenços en aquestes tècniques, una autèntica finestra oberta al futur.
La gran interacció, clau per a canviar el món que ens rodeja
Les NBIC funcionen independentment i amb èxit des de fa molt temps, però és a finals dels anys noranta que es comença a aplicar la nanotecnologia tant en sistemes artificials com en sistemes vius. Aquesta disciplina es converteix en l’eix central d’un desenvolupament tecnològic conjunt en formar un equip ben complementat: nanotecnologia, biotecnologia, TIC i ciències cognitives. Què són, per a què serveixen i algunes de les seves aplicacions més rellevants i la interrelació entre elles, és el que es recull en el primer àmbit de la mostra.
Robots que imiten comportaments animals, un simulador de realitat a escala nanomètrica, ulls robotitzats que segueixen les persones, una màquina que detecta l’estat de relaxació del cervell o un instrument musical que capta moviments són alguns dels mòduls interactius que trobaran els visitants a la mostra Tecnorevolució. Tots són exemples de les múltiples possibilitats que presenten les aplicacions de les tecnologies convergents a la vida quotidiana. En total, són sis mòduls interactius amb els quals els visitants poden comprendre i visualitzar la importància de cooperar i també de compartir i complementar l’ús d’aquestes tecnologies.
Un singular espai expositiu, Tecnorevolució
Tecnorevolució és una nova forma d’arribar a les persones. Es tracta d’un espai que posa a l’abast de tothom les exposicions itinerants de caràcter divulgatiu per estimular el coneixement i crear llocs de trobada; és una nova aposta de l’Obra Social ”la Caixa” per promoure els temes socials, científics i culturals. Són exposicions que s’instal·len a l’exterior, en espais cedits per diferents municipis, per aconseguir una connexió més directa i enriquidora amb els ciutadans. A més, gràcies al seu format, Tecnorevolució permet una instal·lació senzilla, àgil i dinàmica.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
Ensemble Espai Sonor i el consistori suecà presenten “Empremtes” la 13ª edició de la Mostra Sonora de Sueca
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
El sainet l’Avespeta de la Falla Tro i Flama donarà el tret d’eixida a la primera edició de la mostra
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Sueca acollirà la pròxima setmana, del 4 al 8 de maig, la 12ª edició de la Mostra Sonora organitzada per Ensem...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més