Manuel i més de 2.000 ciutats del món es manifesten contra la pena de mort

Jueves, 29 de noviembre de 2018 | e6d.es
• Demà, a les 20.00 hores, es farà la lectura de l’adhesió de Manuel a la Xarxa de Ciutats per la Vida i del Manifest Contra la Pena de Mort
._000448 
.-000472
Més de 2.000 ciutats de tot el món s’il·luminen, un any més, per mostrar el rebuig de la societat a la pena de mort, un càstig cruel, inhumà i degradant contra el qual Amnistia Internacional porta lluitant des de fa dècades. Aquesta edició de Ciutats per la Vida, que va impulsar la Comunità di Sant'Egidio juntament amb Amnistia Internacional, es du a terme poc després que un total de 123 Estats membres de l'ONU —la xifra més alta registrada fins avui—han votat aquest novembre a favor d'un esborrany de resolució sobre una moratòria en l'ús de la pena capital.
A la plaça Rector Pasqual Vidal de la ciutat de Manuel, el dia 30 a les 20.00 hores es farà la lectura de l’adhesió de Manuel a la Xarxa de Ciutats per la Vida i del Manifest Contra la Pena de Mort. A més, es realitzarà una acció artística com a símbol de construcció comunitària: les persones assistents il·luminaran una part de la plaça amb els ciris encesos que dipositaran al damunt del logo-ciri d’Amnistia Internacional, dibuixat al terra, mentre s’escolta la cançó Drets Humans de Néstor Mont.
La jornada "Ciutats per la Vida / Ciutats contra la Pena de Mort" se celebra en record de la primera abolició de la pena capital en el Gran Ducat de Toscana en 1786. En 1977 només 16 països havien abolit totalment la pena de mort en la seua legislació i en la pràctica. En l'actualitat el món camina cap a l'abolició: la majoria dels països, 106, han abolit ja per complet la pena capital.
No obstant això, encara queda molt treball per fer: nombrosos països segueixen posant en pràctica la pena de mort sense restriccions i, al final de 2017, es tenia constància que hi havia almenys 21.919 persones condemnades a mort. En 2017 es va executar, almenys, 993 persones (9 dones i 985 homes). Aquestes xifres no inclouen les milers d'execucions realitzades a Xina, on les dades sobre l'ús de la pena de mort seguien estant classificades com a secret d'Estat.
Aquest any Amnistia Internacional està fent campanya pel cas de Mohammad Reza Haddadi, iranià condemnat a mort després d'un judici injust per un delicte comés quan només tenia 15 anys. Iran, un dels majors executors del món, va dur a terme un total de 507 execucions en 2017, sis d'elles a dones i, almenys, cinc a persones acusades de delictes comesos quan eren menors d'edat. A més, encara romanen en el corredor de la mort altres 80 persones que eren menors d'edat al moment en el qual els van atribuir els delictes.
Amnistia Internacional - Grup La Ribera 

 

._000500VD