Mayor proposa allargar de 10 a 20 anys el termini de devolució del deute bancari de Cullera
El líder socialista exigix una revisió a la baixa de l'interés que es paga pels crèdits i dos anys més de carència per a l'amortització de capital
El líder de l'oposició de Cullera, Jordi Mayor, s'ha sumat a la proposta plantejada pel Partit Socialista al Ministeri d'Hisenda i Administracions públiques per a allargar de 10 a 20 anys el termini de devolució del deute bancari dels municipis immersos en un pla d'ajust, com és el cas de Cullera. La iniciativa entronca amb la llançada pel mateix Mayor recentment de renegociar el deute del municipi amb els bancs.Paral·lelament, el portaveu municipal considera que, donada la situació d'ofec de les arques municipals i l'existència d'un informe de l'interventor en el qual s'advertix del risc de col·lapse financer del consistori, «l'única solució a curt termini per a complir amb les obligacions contretes i evitar més retallades és que es concedisquen dos anys més de carència» en el préstec ICO de pagament a proveïdors que té compromés l'ajuntament. D'esta manera, durant els dos pròxims anys, com ha vingut succeint des de 2012, el municipi només pagaria interessos i no estaria obligat a amortitzar capital, reduint la despesa bancària.
A més, Mayor considera «imprescindible» una revisió del tipus d'interès que Cullera paga per estos crèdits -proper al 6%- què «frega quasi la usura» perquè que els mateixos bancs «compren eixos diners a un interés molt més baix amb l'aval de l'Estat i és injust que estiguen fent negoci a costa de retallades i sofriment dels ciutadans».
De no dur-se a terme estes revisions, el portaveu municipal ha advertit que l'equip de govern del PP es vorà obligat a pujar els impostos, tal com establix el pla d'ajust, en el qual s'especifica que davant la falta de recursos econòmics suficients és necessari augmentar els ingressos.
Segona en deute per habitant
El líder socialista cullerenc ha llançat esta proposta després de conéixer-se les dades oferides pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques respecte al deute de 2013 dels ens locals, els quals reflecteixen novament la situació de ruïna econòmica que viu l'Ajuntament de Cullera governat pel PP d'Ernesto Sanjuán. Segons les xifres oficials de l'Estat, entre els municipis amb major endeutament absolut de tota la Comunitat Valenciana, Cullera és el segon amb més deute per habitant (1.838,01), superant a grans urbs com València, Alacant, Elx o Castelló. Solament Gandia, amb 3.051,96 euros per càpita, està per davant encapçalant la classificació.
En térmens absoluts, Cullera deu 40.973.005 milions, la qual cosa la situa a l'ajuntament com el dotzé que més deu tota la Comunitat Valenciana i el líder en deute bancari de la comarca de la Ribera, superant amb escreix a Carcaixent (14,8 milions), Alzira (13,6), Algemesí (11,2) i l'Alcúdia (9,9).
En el conjunt d'Espanya, d'un total de 8.116 ajuntaments, el de Cullera ocupa la posició 191 pel que fa a municipis més endeutats en valors absoluts.
Així mateix, entre els anys 2012 i 2013, dels dotze municipis valencians més endeutats tots van aconseguir reduir el seu deute, amb l'excepció de Cullera, Gandia i Alboraia, que el van augmentar.
El líder de l'oposició ha valorat hui les xifres i ha assenyalat que “es confirma no solament la ruïna econòmica de l'ajuntament sinó també la incapacitat del govern de Sanjuán per a fer plantejar i aplicar polítiques que revertisquen la situació que ell mateix ha creat”. “El pròxim pas, i amb la Reforma Local de Rajoy en la mà, serà la pèrdua de competències municipals, amb la qual cosa a priori l'Ajuntament de Cullera no podrà desenrotllar polítiques en matèria d'ocupació, turisme, servicis socials o educació”, ha advertit Mayor.
“L'herència que ens va a deixar el senyor Sanjuán va a ser terrorífica i a Cullera li costarà anys començar a alçar el cap”, ha anunciat, encara que a continuació el líder socialista ha dit que “el desastre deixat pel PP em motiva encara més per a assumir l'ingent repte de retornar a Cullera al lloc que li correspon”.
Mesures addicionals
D'altra banda, ha insistit en la necessitat d'aplicar un pla de racionalització de la despesa i ha plantejat novament la reducció del cost dels sous del govern. “És necessari un govern més barat i més eficient”, ha indicat.
Quant al nombre d'assessors, s'ha congratulat que, finalment, “el Govern d'Espanya ens haja donat la raó i haja imposat una reducció pràcticament a la meitat del nombre de càrrecs de confiança”, que han passat dels 12 a l'inici d'aquesta legislatura fins als 7 actuals.
Finalment, ha reiterat la voluntat dels Socialistes de Cullera la realització d'una auditoria que determine el deute concret. La manca de transparència de l'actual govern municipal ha impedit al llarg dels últims anys conéixer quin és la vertadera realitat dels comptes. “El futur govern socialista de Cullera realitzarà una auditoria exhaustiva de quina és la situació i farà un diagnòstic precís de la realitat econòmica del municipi, la qual cosa permetrà l'adopció de mesures més eficaces i concretes, a més de determinar les responsabilitats de la situació actual”, ha conclòs.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
El líder de l'oposició aposta per reduir els sous dels polítics i el nombre d'assessors, a més de minimitzar ...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Mayor diu que Sanjuán és “el supercampió de la crisi perquè no hi ha qui li guanye en deute, desocupació, des...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
L'executiu de Jordi Mayor posa fi al forat heretat de l'anterior govern del PP
Hi ha 0 comentaris / Llegir més