._000515
Un terreny irregular, format per superfícies planes en el marge del riu Xúquer, i muntanyenques amb les serres de Corbera, la Murta i les Agulles. En conjunt, un enclavament estratègic que va atraure la mirada de Jaume I, qui va aconseguir entrar a Alzira un 30 de desembre de fa 775 anys. Aniversari que ha aprofitat la Diputació de València per a incloure una nova peça en la seua mostra ‘Memòria de la Modernitat’, que es troba actualment en la capital de la Ribera Alta.
Es tracta de l'obra ‘Últims moments del rei En Jaume el Conqueridor en l’acte de lliurar l’espasa al seu fill En Pere’, que es pot veure en el MUMA aquest Nadal. Es tracta d'un oli sobre tela d'Ignacio Pinazo pintat en 1881 de 304 x 418 centímetres. Una obra que normalment està en el Museu del Prat i que es va presentar en l'Exposició Nacional de 1881, cita en la qual l'artista valencià va obtenir la segona medalla.
Aquesta pintura va ser l'últim enviament que va realitzar Pinazo a la Diputació de València com a mostra dels avanços efectuats durant la pensió concedida a Roma, dins de les beques que la Corporació provincial donava a artistes en aquella època i de les quals van gaudir noms ara tan coneguts com Sorolla. A més de l'oli s'exposa un estudi del rostre de Jaume I moribund, un detall de la seua mà amb l'espasa i un altre del peu del seu fill, Pere III el Gran.
D'aquesta forma, es tracta d'una obra vinculada estretament a la història valenciana, ja que descriu de forma visual els últims instants de vida del rei Jaume I el Conqueridor en el moment d'abdicar en el seu fill Pere, i que s'uneix a altres icones de la cultura de la Comunitat Valenciana que també es poden contemplar en la mostra, com ‘El Tribunal de les Aigües’ de Bernardo Ferrándiz, una peça que no s'exposava des de fa dècades i que es pot veure ara a Alzira.
L'obra “reivindica la cultura del regadiu a València i els seus pobles, i en aquest cas és un quadre amb el qual es poden sentir molt identificats en la Ribera, tots els pobles travessats pel Xúquer”, assenyalava el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, en la inauguració de la mostra en la capital de la Ribera Alta. Per la seua banda, el diputat d'Administració General, Pepe Ruiz, afegia que “es tracta de democratitzar l'art i el patrimoni de les institucions públiques”.
Més de 5.000 visites en un mes i nombroses activitats paral·leles
L'arribada de ‘Memòria de la Modernitat’ a Alzira ha sigut un èxit rotund, superant en a penes un mes les 5.000 persones. Així mateix, les reserves de visites guiades s'han esgotat i s'està valorant la possibilitat d'ampliar l'oferta. De moment, les activitats paral·leles, com els tallers familiars o els diàlegs amb les obres es reprendran després de les festes nadalenques, una oportunitat diferent de conèixer el patrimoni de la Corporació provincial.
Així mateix, paral·lelament a ‘Memòria de la Modernitat’ també pot visitar-se la mostra ‘Coneix la Diputació’, una exposició que dóna a conèixer la història i els serveis que presta la Corporació provincial i que pot veure's en la Casa Alós de la capital de la Ribera Alta. Ambdues mostres podran visitar-se fins a març de 2018.
Dival