Montserrat rep la seua guia Smart City

Martes, 17 de diciembre de 2019 | e6d.es
• Este taller organitzat per AVAESEN es va realitzar grŕcies a la col·laboració de l'Agčncia Valenciana d'Innovació (AVI) i la Diputació de Valčncia
._000472
 
._000448 
 
Deu municipis valencians han recollit este dilluns la seua guia Smart City en un acte celebrat a la Sala de Respecte de la Diputació de València. El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, la diputada d'Informàtica i Tecnologia, Mentxu Balaguer, i el president d’AVAESEN, Marcos J. Lacruz, han entregat estes guies que reconeixen el treball dels ajuntaments d'Alcàsser, Alfara del Patriarca, Bétera, Canet d'en Berenguer, Montserrat, Picassent, Potries, Riba-roja, Serra i Villar del Arzobispo.
D'esta manera ja són 20 els municipis que tenen la seua guia smart city de forma totalment gratuïta en dos anys, gràcies al treball de tècnics de l'Associació Valenciana d'Empreses del Sector de l'Energia (AVAESEN) i les pròpies empreses, amb la col•laboració de la Diputació de València. En este treball s'involucra un nodrit grup de professionals que aglutina ja a 180 municipis, diputacions, startups, pimes, grans empreses, instituts tecnològics, universitats, inversors i entitats financeres de dins i fora de la Comunitat Valenciana.
El president d’AVAESEN, Marcos J. Lacruz, ha ressaltat “la col•laboració públic–privada per a aconseguir la sostenibilitat i que la innovació arribe a qualsevol municipi, siga com siga la seua grandària”; “el treball de les empreses implicades i els responsables públics ha sigut encomiable per a aconseguir els objectius”, ha afegit.
Per part seua, el conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha assegurat que “les smart cities ajuden al model energètic sostenible que necessitem de manera urgent”, i ha afegit que la innovació i noves tecnologies “juguen un paper fonamental en la construcció de les noves ciutats”.

Aposta de la Diputació
La Diputació de València, a través de les seues àrees de Modernització i Medi Ambient, ve apostant per la col•laboració en esta mena de projectes des de l'inici de la passada legislatura. En este sentit, la diputada Mentxu Balaguer ha afirmat que “les smart cities són eines de cohesió que faciliten sinergies potenciant el treball en xarxa de manera transversal en àrees com medi ambient, tractament de residus o energia”, i ha destacat que si en 2018 el pressupost provincial va ser de 250.000 euros, en 2019 ha passat a 750.000 euros, beneficiant a 36 municipis, i amb la intenció de seguir augmentat any rere any el pressupost per a este projecte.
Per part seua, la vicepresidenta de la Diputació i responsable de Medi Ambient, Mª Josep Amigó, ha posat l'accent en els esforços dels ajuntaments i en la seua conscienciació “per a millorar en polítiques que ens permeten lluitar contra el canvi climàtic”. També han assistit a l’acte les diputades Dolors Gimeno, Glòria Tello i Rocío Gil i el diputat Jesús Gimeno.

Què és una guia smart city
Les guies que s'han entregat a Alcàsser, Alfara del Patriarca, Bétera, Canet, Montserrat, Picassent, Potries, Riba-roja, Serra i Villar del Arzobispo partixen d'un diagnòstic de la situació en cinc àrees: innovació social; energia; medi ambient, infraestructures i habitabilitat urbana; mobilitat urbana; i govern, economia i negocis.
En cadascuna d'estes àrees la guia fa una anàlisi de la situació en la qual partix cada municipi, per a després marcar reptes individuals en funció de les solucions que ja tenen implementades, per a marcar prioritats en inversions futures en smart city, i finalment proposar exemples concrets per a cada solució de casos d'èxit que podrien ser exportats a aqueix municipi en qüestió.
Cada guia és el fruit de diversos mesos de treball de tècnics de AVAESEN, tècnics i representants de cada ajuntament, i empreses que cedixen el seu temps i coneixements perquè cada guia siga el més completa i concisa possible, i es faça de manera gratuïta.
D'esta forma, es crea un ecosistema de solucions adaptat a cada municipi, perquè a partir d'ací decidisquen les seues inversions, o la sol•licitud de subvencions com les que oferix la Diputació de València en matèria smart City, la qual cosa permet marcar un full de ruta individualitzat.

Compra Pública Innovadora
A més, en l'acte s'han entregat els certificats del Taller ‘La Compra Publica d'Innovació i la Contractació Verda i Sostenible’ que ha organitzat AVAESEN i que s'ha celebrat durant dos dies en Les Naus. La Compra Pública d'Innovació (CPI) és l'instrument a utilitzar quan una entitat pública, amb l'objectiu de satisfer una necessitat, requerix d'un producte o sistema de caràcter innovador per a trobar una solució, la qual, no es detecta en un procés de compra ordinària. Així pot ajudar un municipi a millorar els serveis públics incorporant béns o serveis innovadors, fomentar la innovació empresarial i activar el creixement econòmic, i impulsar la internacionalització de la innovació emprant el mercat públic local com a client de llançament o referència.
Este taller organitzat per AVAESEN es va realitzar gràcies a la col•laboració de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI) i la Diputació de València, i forma part també de la iniciativa Connected Clústers, de la qual participa AVAESEN com a líder regional a Espanya, i que impulsa la innovació per a crear entorns amb baixes emissions de carboni, dins de l'estratègia de lluita contra el canvi climàtic.
Els ajuntaments que s'han format en Compra Pública Innovadora i que este dilluns han rebut el seu certificat han sigut Montserrat, Riba-roja, Canet d'en Berenguer, Torrent, Pobla de Farnals, Montaverner, Aielo de Malferit, Vila-real, Orihuela, Crevillent, Gandia, Algemesí, València i la pròpia Diputació de València. 
DIVAL



._000410

._000565

._000517