._000525
L’actual ponència de valors cadastrals d’Algemesí va ser publicada en l’estiu de 2013, i aplicada en 2014, és a dir, fa ja deu anys. El Real Decret Legislatiu 1/2004, estableix que es pot revisar a partir dels cinc anys, i en tot cas, a partir dels 10 anys de l’esmentada data”. Estem per tant ja obligats a procedir a eixa revisió del valor cadastral.
Per a més Algemesí els ciutadans i ciutadanes d’Algemesí tenim dret a saber quin és el valor cadastral actual dels nostres immobles, en primer lloc perquè així ho estableix la llei, i en segon lloc perquè és de sentit comú, ja que el valor cadastral ens dona la valoració objectiva d' un immoble a partir de dades com la ubicació de l'immoble, els metres quadrats de construcció o els metres del terreny. A més, tot i que des de 2022 ja no té influència en altres impostos que abans sí tenia, encara en té o pot tindre en alguns altres com el de Plus Vàlua, l’IRPF -si no és l’habitatge habitual-, o fins i tot per a la concessió de beques i altres ajudes. Tot això sense comptar que una valoració més objectiva del valor cadastral pot -i deu- influir en el “valor de referència cadastral” que és el que marca el que es paga en altres impostos.
Podem prendre com a exemple la revisió que va fer l’any passat el municipi de Carcaixent, que tenia una ponència de 2012, i que en 2022 aprovà una nova ponència de valors aplicable en 2023, ponència que ha suposat un ajustament del valor cadastral dels immobles a la situació actual. En el seu cas la nova ponència cadastral ha implicat una baixada del valor cadastral mitjà del 30%, un valor que reflecteix millor la situació actual del mercat immobiliari. I això es deu a que tant Carcaixent en 2012, com Algemesí en 2013, aprovaren una ponència de valors cadastrals que encara es trobava marcada pel boom immobiliari dels anys anteriors.
No podem oblidar que Algemesí, segon les dades publicades pel Ministeri de Foment del tercer trimestre de 2023, és la població de la província de València major de 25.000 habitants amb el preu per m2 més baix de totes i la desena població major de 25.000 habitants més barata d’Espanya. Això és raó més que suficient per procedir també a la revisió. Ni tampoc podem perdre de vista que, amb independència del que isca en la nova ponència, no és obligatori que aquesta afecte a l’alça o a la baixa la recaptació municipal, ja que l’equip de govern pot aprovar el tipus de gravamen que considere més escaient dintre dels límits que marca la llei.
Així doncs, més Algemesí no veu cap inconvenient en conéixer la valoració objectiva que es fa del valor cadastral de les nostres vivendes, sinó tot el contrari, de la seua actualització sols poden eixir avantatges, i per això hem presentat una moció per a que l’ajuntament demane a la Direcció General del Cadastre l’inici d’un nou procés de Valoració Col·lectiva de Caràcter General. Entenem que un PP sempre tan disposat a complir la llei no tindrà cap inconvenient en fer-ho en aquesta ocasió.
Josep Bermúdez | Portaveu de més Algemesí