._000301
Fou Carl Linneo, el gran naturalista del segle XVIII, qui nomenà a la nostra espècie Homo sapiens, humà savi. 200 anys després, com semblava que els sapiens s'havien creuat genèticament amb els neanderthalensis originant-nos a nosaltres, els paleoantropòlegs afegiren un altre sapiens per a diferenciar-nos d'aquells progenitors i durant un temps ens autodenominàrem Homo sapiens sapiens, humà més que savi, doblement savi... Al final, després d'un intens debat i noves investigacions, els científics han conclòs que els creuaments foren esporàdics i no originaren cap subespècie, de manera que hem tornat a la denominació inicial.
Respecte a la nostra edat, les restes d'Homo sapiens més antigues s'han descobert a Etiòpia i tenen 195.000 anys, una antiguitat similar a la calculada per als mitocondris femenins, que situen l'antecessora de tots els humans actuals en l'Àfrica Oriental fa uns 200.000 anys. Per tant la nostra espècie té aproximadament eixa edat, poca cosa si la comparem amb els 220.000.000 d'anys d'existència dels mamífers i quasi res si la comparem amb els 4.500.000.000 d'anys que li calculem a la Terra; així, si eixos 4.500 milions d'anys es condensaren en un sol dia, els mamífers haurien aparegut a les 22h 49' 36'' i els éssers humans a les 23h 59' 56'', és a dir, 4 segons abans de completar-se aquell dia còsmic.
Potser per això, per la nostra joventut evolutiva, ens comportem com ho fem i damunt ens atrevim a dir-nos H. sapiens, perquè observant-nos objectivament i estudiant a fons la nostra història allò de savis resulta més que dubtós. De fet, durant el 99% de la nostra existència com a espècie hem cregut que la Terra era plana, que tot l’Univers girava al voltant de nosaltres i que érem el cim de la creació; sols durant els últims segles hem aconseguit superar aquells errors, per a cometre d'altres nous a continuació: errors cosmològics, geogràfics, físics, químics, biològics, de salut, econòmics, etc.
Doncs de tot açò tracta aquest assaig, dels principals errors que hem comés des que inventàrem l’escriptura, de com els hem anat solucionant i del que hauríem d'haver après de cadascú. Un llibre que presentem el proper divendres 14 a les 19:30h al Casino d'Algemesí. Anima't i participa!
Pedro Domínguez