Árees de Cullera afectades pels projectes del 'Pla Global Front a les Inundacions'

Martes, 5 de marzo de 2013 | e6d.es
• Comunicat de l'Ajuntament de Cullera
elarmariodeamanda20121129
El Procés de participació pública per a l'analisi dels usos de les árees afectades pels següents projectes del pla globlal front a les inundacions en la ribera del Xúquer:
• Acondicionament del Riu Xúquer entre Carcaixent i l'Autopista AP-7 (Valencia) ,
• Millora del Drenatge de la Marjal Sud del Riu Xúcar. T.M. de Alzira, Cullera i altres (Valencia)" ,
ha estat promogut per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i ha tingut lloc en les dependències de la pròpia Confederació durant els mesos de novembre, desembre de 2012 i gener de  2013.
L'objectiu d'aquestes Meses de participació era l'aportació de propostes per tal de consensuar l'ús més adequat per als terrenys afectats pels projectes. En aquestes meses no es van debatre els projectes en si.
L'Ajuntament de Cullera, en aquestes meses no va proposar cap ús, però si va fer alegacions oposant-se al contingut del projecte denominat “Millora del Drenatge de la Marjal Sud del Riu Xúcar. T.M. de Alzira, Cullera i altres (Valencia)" en el sentit en què es manifesta a l'informe de l'Enginyer Industrial Municipal, i que diu el següent:

Alegacions fetes per l'Ajuntament de Cullera :
Aprofitant la nova oportunitat que es presenta al document Desenvolupament de les Directrius d'Ús per les Àrees Afectades pels Projectes Constructius del Pla Global front a Inundacions a la Ribera del Xúquer, manifestem:
Primer.-  No podem entrar en cosideracions sobre les Directrius d'Ús per les Àrees Afectades pel Projecte de Millora del Drenatge de la Marjal Sud, ja que l'esmentat projecte, al nostre entendre, no dóna satisfacció als requeriments hidràulics, ecològics i paisagístics al nostre Terme Municipal. Per tant, demanem una altra solució als cabdals d'avinguda que ens afecten.
Segon.-  De les actuacions front a inundacions en la Ribera del Xúquer, ens semblen raonables i justificades les següents obres estructurals previstes: les preses de laminació de Sellent, Montesa i Marquesat i el Projecte d'Acondicionament del Riu Xúquer entre Carcaixent i l'autovia AP-7.
Tercer.-  No ens sembla una solució addient, referint-nos al Projecte de Millora del Drenatge de la Marjal Sud (.....), pels següents motius:
a)  S'assigna una extensa àrea de sacrifici que serveix de laminació del cabdal d'avinguda. Aquesta característica, unida a l'escasa pendent de la superfície i a la reduida alçada de la mota que la circumscriu (1 m) comportarà, al nostre entendre, que l'energia  hidràulica de l'aigua retinguda resultarà insuficient per a dur a terme un drenatge eficient de la mateixa.
b)  S'actua sobre l'embocadura de l'Estany, eixamplant-la dels 45 m actuals fins a 65 m. Aquesta solució tindrà una eficàcia hidràulica dubtosa en l'escenari de temporals de gota freda, que coincideixen amb temporals de mar alta. Depenent de la diferència d'energia entre les aigües continentals i les aigües marines, el fluxe anirà en un sentit o en un altre. Nosaltres preveiem que en el pitjor escenari (gota freda) el sentit dominant serà el de la intrusió de les aigües marines a terra endins; amb la conseqüent salinització de les terres de conreu i aigües subterrànies, facilitada per l'extensa xarxa de reg existent.
c)  No es contempla l'escenari de superposició de les puntes dels hidrogrames corresponents al cabdal d'avinguda del riu Xúquer amb el cabdal d'avinguda del riu Vaca al seu encontre en l'entorn de l'Estany.

CONCLUSIÓ:  per tot allò exposat anteriorment, demanem que el  Pla Global front a Inundacions a la Ribera del Xúquer, pel que fa al Projecte del Corredor Verd de la Marjal Sud, faça extensiva la canalització prevista fins a la desembocadura del mar.
Aquesta actuació discorreria pel límit del Terme de Cullera-Tavernes. A tal efecte, l'Ajuntament de Cullera, en l'ordenació del seu territori, ja ha previst cedir una franja de 50 m d'amplada en els polígons que fiten amb la costa per a què es puga dur a terme aquesta solució. Evidentment, aquesta franja s'extendria al llarg de la nova actuació, que es complementaria amb una altra franja de 50 m cedida per l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna.
Aquestes van ser les alegacions que es van remetre a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el 27 de desembre després de la tercera Mesa de Participació, mitjançant e-mail, i com que no es van nomenar en l`última mesa de participació ni tampoc estaven exposades en la web, concretament, no apareixien recollides en el document anomenat “APENDICE nº1: Escritos recibidos como aportación al proceso de participación pública”, es van entregar en mà al finalitzar l'última mesa de participació, duta a terme el 17 de gener del corrent i, a més a més, es reenviàren per correu electrònic en data 21 de gener.
Ajuntament de Cullera