._000410
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública col·labora actualment amb més de 40 associacions de pacients, fundacions i altres entitats de voluntariat per a millorar l'atenció dels pacients, tant durant la seua estada hospitalària com en l'atenció en el seu domicili.
Així ho ha destacat el titular de Sanitat, Miguel Mínguez, qui ha recordat també, amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Voluntariat, el 5 de desembre, “l'important paper del voluntariat com a mecanisme canalitzador de les inquietuds de les persones i de les organitzacions sense ànim de lucre en l'acompliment d'activitats altruistes per a aconseguir una societat més solidària, així com per a millorar la qualitat de vida dels pacients i la seua actitud davant la malaltia”.
Durant 2022, la Direcció General de Planificació, Eficiència Tecnològica i Atenció al Pacient ha impulsat la signatura o renovació de 18 convenis de col·laboració amb entitats de voluntariat, entre elles, l'Associació Espanyola d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ADELA), l'Associació de Pares de Xiquets Oncològics (ASPANION) o la Fundació Músics per la Salut, que porta música en directe als hospitals i centres sociosanitaris.
Aquests convenis de voluntariat articulen normativament la presència de voluntaris en els centres sanitaris, garantint als beneficiaris que es compleix la legalitat vigent i organitzant de forma adequada la labor de les entitats.
Ajudes a entitats de voluntariat
D'altra banda, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública destina anualment ajudes o subvencions a les entitats de voluntariat que ho sol·liciten, a través d'un model de concurrència competitiva, com a resposta a la important tasca que ha realitzat al llarg del temps el voluntariat dins del sistema de salut.
El pressupost per a aquestes subvencions, dirigides a entitats que desenvolupen projectes de voluntariat, s'ha anat incrementant progressivament en el temps, millorant la quantia econòmica. En 2022 s'ha destinat un import total de 352.889 euros a les huit entitats de voluntariat que desenvolupen la seua labor en centres sanitaris públics de la Comunitat Valenciana i ho han sol·licitat.
S'estima que el nombre de persones beneficiàries per les ajudes o subvencions a aquestes huit entitats ascendeix a més de 13.500 persones l'any 2022, destacant especialment aquelles activitats d'acompanyament en pediatria, ajuda i assistència psicològica o activitats lúdiques, amb un ampli ventall de col·lectius als quals milloren la seua qualitat de vida.
La majoria d'aquestes entitats realitza activitats d'acompanyament als pacients ingressats, com l'Associació Valenciana per a la lluita contra l'Anorèxia i la Bulímia (AVALCAB), que realitza activitats d'acompanyament i assistència psicològica a pacients amb edat pediàtrica i adolescents; Creu Roja, que també desenvolupa labors d'acompanyament a pacients ingressats, així com accions socials i culturals; o la Fundació Projecte Sènior, que ofereix acompanyament domiciliari i hospitalari a pacients majors dependents i en situació d'especial vulnerabilitat.
Per part seua, l'associació Payasospital, fundada fa ja 25 anys, realitza activitats lúdiques i acompanyament als menors ingressats en 10 hospitals de la Comunitat Valenciana i visita mensualment al voltant de 250 xiquets i xiquetes; la Fundació per al Desenvolupament d'Accions Socials i Culturals (*DASYC) també desenvolupa labors d'acompanyament i assistència psicològica i duu a terme projectes dirigits a xiquets, xiquetes, joves, majors, famílies i població general en situació de risc de pobresa o exclusió social; i Mamàs en Acció es dedica a l'acompanyament hospitalari de xiquets i xiquetes que no tenen pares o no poden viure amb ells.
Finalment, l'Associació Viktor E. Frankl té com a objectiu acompanyar a les persones perquè puguen viure l'experiència de la malaltia i el sofriment, la mort i el duel; i la Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana (*FESA) realitza, entre altres, activitats físiques adaptades de base per a persones amb mobilitat reduïda.
Cooperació al desenvolupament i accions humanitàries
D'altra banda, un total de 356 professionals han sol·licitat permisos per a participar en projectes de cooperació al desenvolupament sostenible o en accions humanitàries de caràcter internacional des que en 2018 s'aprovara el Decret que regula aquests permisos d'aplicació al personal sanitari.
Aquest decret sorgeix perquè cada vegada hi ha una major implicació de la societat civil en accions voluntàries de cooperació d'àmbit internacional, la qual cosa feia necessari adoptar mesures que permeten que el personal, en aquest cas el sanitari, col·laborarà en aquests projectes.
En concret, entre 2018 i 2022, han sigut 180 facultatius, 16 pediatres, 144 infermers, 7 Tècnics en Cures Auxiliars d'Infermeria, 1 tècnic especialista de laboratori, 1 fisioterapeuta, 2 higienista dentals, 3 veterinaris. 1 treballador social i 1 auxiliar administratiu els que han participat en aquesta mena de projectes i accions humanitàries.
Generalitat Valenciana