| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 18/10/2024

POBLACIONS » General » Salut i Sanitat

Sanitat posa en marxa una campanya per a donar a conéixer a la ciutadania l'ajuda telefònica que es presta des del CICU davant una parada cardíaca

El conseller de Sanitat explica que “encara que es desconega la tècnica del massatge cardíac, des del CICU es donen indicacions de com realitzar-lo fins a l'arribada dels servicis mèdics d'emergència”


La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa una campanya per a donar a conéixer a la ciutadania l'ajuda telefònica que professionals del CICU (Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències) presten als qui alerten al 112 quan algú està en parada cardiorespiratòria perquè puguen realitzar el massatge cardíac.
Així ho ha anunciat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en la jornada que s'ha celebrat a València amb motiu del Dia Mundial de la Parada Cardíaca i durant la qual ha informat que, durant este any, els equips mèdics del SAMU han reanimat a 1.457 pacients en parada cardiorespiratòria. D'ells, 202 corresponen a la província de Castelló, 559 a la d'Alacant i 696 a la de València.
El conseller ha afirmat que “és fonamental que se sàpia que quan s'alerta al 112 que una persona està inconscient, s'activa el protocol telefònic de reanimació cardiopulmonar i immediatament professionals metges o d'infermeria del *CICU es posen en contacte amb la persona *alertante i li donen indicacions per a iniciar el massatge cardíac o les instruccions necessàries per a realitzar-lo, encara que es desconega la tècnica”.
Marciano Gómez ha recordat que “des del *CICU s'està en tot moment al telèfon donant les instruccions necessàries per a marcar el ritme de les compressions i acompanyant al *alertante fins que arriben els servicis mèdics d'emergència i continuen amb la reanimació cardiopulmonar avançada per a estabilitzar al pacient i traslladar-lo al centre hospitalari corresponent”.
“Esta intervenció inicial és determinant per a la supervivència, tant és així que les investigacions avalen que es pot augmentar les possibilitats de supervivència en més del 50% quan es realitza la reanimació cardiopulmonar bàsica en els primers instants d'una parada cardíaca”, ha insistit el conseller.
En el *CICU s'han gestionat, durant este any, una mitjana de 16 anomenades al dia relatives a parada cardiorespiratòria. Aproximadament en la mitat dels casos s'ha activat el protocol telefònic. En l'altra mitat de casos no es va activar, bé perquè no procedia o bé perquè el testimoni que alertava ja sabia fer les maniobres o va declinar fer-les per no sentir-se capacitat en eixe moment pel seu estat físic o d'ànim, etc.
Precisament, el conseller ha indicat que “l'important és que qualsevol persona sàpia que pot salvar una vida amb o sense coneixements de les maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica, per la qual cosa l'objectiu de la campanya és que cada vegada s'active més el protocol telefònic i d'esta manera puguen sobreviure més persones”. La campanya es difondrà a través de cartelleria, tríptics, xarxes socials i mitjans de comunicació.

Cançó per a xiquets
D'altra banda, i aprofitant que els protagonistes de la jornada d'enguany han sigut xiquets i xiquetes de 12 anys s'ha presentat una cançó, composta per una metge del SAMU, la fi del qual és ensenyar als menors a reaccionar davant una parada cardíaca.
El conseller ha mostrat el seu “agraïment i satisfacció en disposar d'una cançó pròpia per a transmetre als xiquets la importància de saber com alertar i què fer en situacions així”. Gràcies a la col·laboració de la Conselleria d'Educació, la cançó serà distribuïda en els centres escolars “perquè facen d'altaveu i complir així amb l'objectiu d'arribar a quants més xiquet millor”, ha destacat.
Així mateix, durant la jornada, a la qual també ha assistit la directora general d'Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig, professionals del SESCV (Servici d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana) han transmés als menors, a través de tallers i gimcanes, la importància de la cadena de supervivència. Se'ls ha ensenyat a alertar al 112 davant una emergència, a realitzar la reanimació cardiopulmonar bàsica, l'ús del desfibril·lador automàtic, així com la maniobra de Heimlich per a evitar que una ennuegada derive en parada cardiorespiratòria.
El SESCV ha desplegat diversos recursos mòbils perquè els escolars coneguen directament el seu funcionament i com es treballa dins. D'esta manera, han pogut accedir a una ambulància del SAMU (Servici d'Ajuda Mèdica Urgent), a una unitat de SVA (Suport Vital Avançat) d'Infermeria, a una ambulància de SVB (Suport Vital Bàsic), a un vehicle EMV (Emergència de Múltiples Víctimes), a una unitat VIR (Vehicle d'Intervenció Ràpida) o a un vehicle de comunicacions i coordinació.
En les capitals d'Alacant i Castelló també s'han desenrotllat jornades similars a la de València.

Un imant d'ajuda
En total, entre les tres ciutats han participat més de 300 escolars als qui se'ls ha entregat un imant emplenable perquè el posen en un lloc visible en el seu domicili, i en el qual es recorda el telèfon 112 i s'ha disposat dos espais emplenables: un per a escriure l'adreça de la seua vivenda i un altre per si algun dels membres de la família patix una malaltia crònica.
Segons ha explicat Marciano Gómez, “la qual cosa es pretén amb un objecte tan simple és que si un #xiquet o #xiquet es troba a la seua casa i un familiar patix algun tipus de crisi derivada de la seua malaltia crònica, puga donar la direcció exacta i facilitar el tipus de patologia. Esta informació és fonamental perquè els servicis mèdics d'emergència puguen reaccionar amb major precisió”.
El conseller ha posat en valor que “els xiquets i les xiquetes puguen, en un moment donat, alertar amb rapidesa davant una emergència i facilitant amb poques dades una informació precisa i molt valuosa”. En este punt, Marciano Gómez ha volgut recordar l'actuació d'una #xiquet de quatre anys que va alertar al 112, fa poc més d'un any, quan la seua mare estava patint una crisi epilèptica en el seu domicili de València, la qual cosa va permetre que els equips mèdics arribaren a temps per a atendre-la.
Generalitat Valenciana
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.