._000410
Un any més s’ha celebrat la Gala de la Música, on es concediren els II Premis Pentagrama Ribera Alta, a la Casa de la Cultura de l’Alcúdia. Esta gala, promoguda per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) – Ribera Alta va posar en valor la riquesa musical de la comarca.
“Aquests premis, que enguany celebren la seua segona edició, pretenen reconèixer el treball i les iniciatives de les societats musicals, així com també a totes aquelles persones que al llarg del temps i dia a dia fan gran la música a la nostra comarca; els i les músics, que interpreten i ens emocionen amb els seus instruments i el seu esforç; als directors i directores, que guien els músics pel camí de les partitures; als compositors i compositores, que ens brinden el seu art perquè el poguem fer sonar; a les institucions i mitjans, que ajuden a les societats en el seu dia a dia i s’encarreguen de fer arribar la nostra música arreu del territori”, segons el president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) – Ribera Alta Antoni Aliaga.
L’alcalde de l’Alcúdia Andreu Salom va destacar la importancia que tenen, a cada localitat, les associacions musicals i va celebrar que la Filharmònica Alcudiana va complir el passat mes de maig 180 anys.
La Gala de la Música té com objectiu homenatjar no només la música autòctona, sinó també aquells individus i grups que treballen incansablement per fomentar i preservar la cultura musical de la Ribera Alta. Per segon any, la FSMCV – Ribera Alta va concedir els Premis Pentagrama amb les següent categories:
- MÚSIC MÉS VETERÀ per a Salvador Oliver Olmos, un músic apassionat, que als 6 anys va començar a estudiar música i als 9 anys ja formava part de la banda del seu poble natal, Guadassuar. Ha format una família de músics i, durant els quasi 80 anys (79) que porta de músic no ha deixat de tocar el flautí fantàsticament. També, des de l’any 2007 és membre de l’Agrupació Musical de Veterans de la Ribera del Xúquer, on cada dissabte i a cada concert, acudeix amb la mateixa il·lusió de sempre.
- MÚSIC MÉS VETERANA per a Mª Asunción Alcover Hervás, 48 anys formant part de la seua banda, quan l’any 1976 va entrar a formar part de la Unió Musical de Carlet. Trompetista, i mestra de trompetistes, continua incansable ensenyant els futurs músics al Conservatori Perfecto Garcia Chornet de Carlet i fent la seua millor música a la seua banda.
- DEDICACIÓ A LA SEUA SOCIETAT MUSICAL, que contempla ja no sols la seua implicació musical, sinó també la seua contribució a nivell associatiu i personal. Enguany, un doble premi, ex aequo, per a Raul Seguí Penadés i Enrique González Arocas
El primer d’ells pertany des de ben xicotet a la S.M Lira Castellonera havent-se format a la seua escola i al llarg del temps ha format part de diferents juntes directives, de les diferents agrupacions i ha dirigit la banda jove durant més de 20 anys, i ha substituït en alguns moments al director titular de la banda simfònica, sent músic d'aquesta agrupació i participant activament en tots els actes que aquesta societat organitza.
El segon premiat ha format part de l'A.M La Filharmònica Alcudiana des de l’any 1959. Passada la seua etapa de formació, va dur a terme tasques d'ensenyament del llenguatge musicals a molts dels músics majors de la banda actual, junt al seu germà Arturo que aleshores era el director de la banda. Fou president del 2003 al 2007.
Incansable, acudix a cada acte, passacarrer, inculca l'estima per la música a les futures generacions, i enguany ha viscut un moment únic: fer una processó ell, amb el fill i els nets.
- FAMILIA MUSICAL MÉS EXTENSA, per a la família PUIG de la S.U.M Alberic.
La família guanyadora d’enguany, és extensa, ja que són un total d’11 membres els que participen de l’activitat de la seua banda, un premi que es va crear perquè la música i l’estima per les societat musicals es transmet de generació en generació, i és per això que es habitual trobar en les plantilles de les Societats Musicals membres que són tots d’una mateixa família i que acudeixen als assajos, actes i concerts de les seues societats.
- BANDA AMB LA MAJOR PUNTUACIÓ DE LA COMARCA per a la Societat Musical d’Algemesí amb 62, 5 punt.
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana organitza al llarg de l’any diverses activitats, i disposa d’unitats artístiques on poden participar els i les músics de les societats musicals federades, i tot comptabilitza per al barem de participació federal que fa constar la pròpia federació.
- COMPOSITOR DE L’ANY per a Jose Alonso Martínez, membre en actiu de l’Associació Musical “La Filharmònica Alcudiana” des de l’any 1982 i fou alumne de l’abans guardonat Enrique González. Té estudis oficials de clarinet i ha participat en diverses ocasions en la banda de la Federació de SM de la CV.
Tot i que l’interès per la composició li ve de fa temps, no és fins els últims anys quan s’ha llançat a presentar-se a concursos i a elaborar composicions més sofisticades. Enguany, ha estat guardonat amb el I Premi en el concurs internacional de composició musical “Venancio Juan Pérez” de Yàtova, el que li ha suposat una gran injecció per seguir aquest camí.
- DIRECTOR AMB MÉS ANTIGUITAT, per a Daniel Ferrero Silvage
Va naixer a Ontinyent el 1965. Ha sigut alumne de Manuel Galduf, Roberto Forés i Antoni Ros Marbà i ha dirigit agrupacions com l’Orquestra del Conservatori de València, Orquestra Simfònica del Vallès, Unió Musical de Muro, Banda Municipal de Villena, Banda de la FSMCV, Cor de la Generalitat, i des del 1987 fins al 2000 la Banda Unió Artística Musical d'Ontinyent. Des del 2001 fins al 2005 ha estat director titular de la banda Filharmònica Alteanense. El premi se li concedix perquè des de l’any 2005 és director de la banda Unió Musical d'Alberic, 19 anys on ha aconseguit un segon premi a la Secció d'Honor del Certamen Ciutat de València els anys 2007, 2013 i 2015, un tercer premi el 2011 i 2023, i un primer premi el 2017 i 2019, i el 2009 un primer premi a la secció simfònica al certamen internacional Vila d'Altea.
- DIFUSIÓ DE LA CULTURA, per al Diari Digital El SEIS DOBLE.
L’activitat de les bandes de la ribera és molta i variada i sempre hi ha qui s’encarrega de difondre-la, tan per mitjans digitals com en paper. Enguany, volem reconèixer la tasca del periòdic EL SEIS DOBLE, qui sempre està ahi per fer extensible totes les nostres activitats musicals.
- AJUNTAMENT AMFITRIÓ, per a l’Ajuntament de l’Alcúdia, recolliren el premi Andreu Salom Porta alcalde de l’Alcúdia i Rosa Martínez, regidora d’Educació, Cooperació, Solidaritat, Promoció del Valencià i Activitats Musicals.
- PREMI EXTRAORDINARI, AL SERVEI DE LA MÚSICA EN LA RIBERA per a Salvador Benavent Serena
El premiat extraordinari és un autèntic referent a nivell federal i associatiu. Ha format part de la junta directiva de la Unió Musical de La Pobla Llarga i, a més, ha sigut President Comarcal de la Comarca Ribera Alta, membre de la junta directiva de la FSMCV, on ha estat vocal responsable de la Xarxa d'Escoles de Música. També ha ocupat el càrrec de President Provincial a València de la FSMCV.
La gala va estar amenitzada per l’Ensemble de Saxos amb membres de la Filharmònica Alcudiana.
E6D
Gala completa