._000210
._000213
Esta vesprada ha tingut lloc la inauguració de la Fira Modernista de Carcaixent. A les 18:30 hores, diverses persones caracteritzades amb indumentària pròpia de principis de segle XX s'han concentrat al Magatzem de Ribera per a rebre a les autoritats i altres representants de col•lectius, associacions i particulars de Carcaixent convidats a l'acte. Entre els assistents es trobaven la vicepresidenta de la Diputació de València, MªJosep Amigó, la Diputada de Turisme, Pilar Moncho i el Director General de Comerç, Natxo Costa així com diversos alcaldes de la Ribera i altres càrrecs de la institució provincial.
Posteriorment, tots junts, acompanyats de la Banda Juvenil de la Lira Carcaixentina, han realitzat una cercavila inaugural des del Magatzem de Ribera fins al Passeig on han quedat com inaugurats la Fira de la tapa i el Mercat d'Artesans que romandran oberts durant tot el cap de setmana. Allí, l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha introduït a una persona caracteritzada com a Julià Ribera, l'il•lustre arabista carcaixentí, que ha realitzat el discurs inaugural de la Fira Modernista. Julià Ribera, ens ha traslladat durant la seua intervenció al 1916 destacant la capacitat que tenen els carcaixentins de eixir units de tots els problemes. A més, a animat a tot el poble i els visitants que gaudisquen de totes les activitats previstes per a este cap de setmana en el marc incomparable que és la ciutat de Carcaixent.
Per la nit, a les 22:30 hores s'ha celebrat l'espectacle coordinat pel poeta, Josep Piera, que ha combinat paraula, música i imatge per tal de retre homenatge al paisatge dels horts de tarongers que tenen a Carcaixent la seua màxima expressió. Es tractava d'una selecció de poemes de fa un segle, d’autors que van des de Teodor Llorente fins a Miquel Duran que parlaven del paisatge natural i humà de l’època. El recital ha comptat amb la col•laboració d'Isabel Garcia Canet. L’antologia ha buscat una lectura innovadora i una posada en valor d’aquells textos, quan el paisatge era la font principal de riquesa d’una societat que se sabia moderna i innovadora. Els diferents poemes clàssics recitats s'han intercalat amb els de Robert Cortell, Maria Calvo, Salvador Lauder, Laia Fontana i Joana Navarro, que s'han acostat al paisatge des d’uns altres plantejaments actuals. L'espectacle ha estat acompanyat per la guitarra de Miquel Pérez Perelló, que ens ha transportat als corrents musicals de l’època. Com a complement visual de l’espectacle s'han projectat imatges de l’època així com iconografia pròpia del món taronger.
Per a tot el cap de setmana hi ha preparada una completa programació d'activitats entre les que destaquen rutes urbanes, rutes als Horts Monumentals o recreacions històriques com la d'una jornada laboral al Magatzem de Ribera el 1916 o la del dia a dia d'una casa burguesa al Palau de la Marquesa, entre moltes altres. A més, s'han habilitat dos espais gastronòmics diferenciats. Per una banda, “La Plaça de la Tapa” on els hostalers participants oferiran tapes a 1’50€ i, per altra banda, l’anomenat “Espai Gastronòmic” que comprendrà des de la prolongació del Passeig, el mateix Passeig i Julià Ribera, on els bars, restaurants i altres comerços oferiran també tapes i menús especials. La Fira conclourà el diumenge de vesprada amb un concert de la Lira Carcaixentina a l'escenari central de la Fira on, a més d'interpretar peces pròpies de l'època, recrearan les disputes que hi havia a Carcaixent entre les dos bandes de música que tenia la ciutat el 1916.
Ajuntament de Carcaixent