._000606
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos van acollir els primers concerts oferits per Synergein Project, Josep Lluís Galiana i el Cuarteto Xian, en els quals es va rendir tribut a la figura del prestigiós compositor valencià després de la inauguració i presentació d'aquesta iniciativa a la Casa de la Música del municipi i una taula de debat, Ramón Ramos, vida i obra musical que va posar de manifest la rellevància d'un referent nacional i internacional de la música contemporània. [Veure documentació adjunta].
El projecte, que organitza la societat musical amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament d'Alginet, va ser presentat per Elia Ferrer, alcaldessa d'Alginet, Ainoha González, regidora de Cultura, i Voro López, president de la SAM d’Alginet.
Ferrer va exposar que “és per a mi un honor i un gran motiu d'alegria estar ací hui en la presentació de les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos”; va posar de manifest el suport de l'ajuntament a la cultura, a aquesta iniciativa i a la música “que dins del nostre municipi ocupa un lloc important en el nostre dia a dia”. Destacà el nivell musical de les jornades, que compten amb la presència de “músics de gran prestigi que ens brinden els seus coneixements i faran que puguem gaudir de l'herència musical que Ramón Ramos ens ha deixat”. En el pla personal, va assenyalar que “Ramón era un gran amic de la meua família, amb ell i els seus he passat grans moments de la meua infància i que recorde amb gran afecte. Per això, és molt especial per a mi estar hui ací”.
González va assegurar que “hui tinc un dia de sensacions enfrontades, estic ací com a regidora però també com a música de la SAM d’Alginet”. En el primer acte de la seua regidoria indicà que “és tot un orgull participar en aquestes jornades que reivindiquen la figura i el treball de Ramón Ramos, músic, compositor, catedràtic i, sobretot, gran persona”. La regidora de Cultura va subratllar que “aquesta iniciativa no ha sigut un treball fàcil, un esforç que posarà a Alginet en el mapa musical nacional i internacional”; i “l'enorme orgull i el gran privilegi d'estar baix la batuta d'aquest monstre de la música”, quan va dirigir la Banda Simfònica. González va vaticinar que “aquestes jornades demostraran l'alt nivell musical que tenim al nostre poble i a València”.
López va apuntar que “era obligat que la societat musical del poble de Ramón Ramos, màxima representació de la difusió i la promoció de la música i amb la qual també va tindre vincles com educant i posteriorment com a director de la banda, liderara i se sumara al reconeixement de la seua figura”. El president de la SAM d’Alginet va indicar que el projecte, una iniciativa de Limes3, va fer els seus primers passos a la fi de l'any passat, va ser presentat “al regidor de Cultura en aquell moment, Vicent Gaya”, i ara “amb Elia Ferrer d'alcaldessa i Ainoha González de regidora tenim el gust d'anunciar-los el començament aquestes jornades”.
Vida i obra musical
La presentació va donar pas a un debat, Ramón Ramos, vida i obra musical, moderat per Josep Lluís Galiana, músic, improvisador, editor i escriptor, en el qual van participar Héctor Oltra, director artístic de les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos, Ainoha González, Carles Ramos, fill del compositor, Voro García, director del Festival Ensems i compositor, Sixto Herrero, saxofonista, compositor i director, Gregorio Jiménez, catedràtic de Composició Electroacústica en el Conservatori Superior de Música de València.
Els participants van centrar les seues intervencions en lo personal fonamentalment i les exposicions van estar presidides per l'emoció i el record de Ramón Ramos, per damunt de les consideracions acadèmiques i musicals que també van ser abordades pels músics, deixebles, amics i companys del compositor. Els ponents d'aquest debat i el que se celebrarà divendres vinent han escrit uns articles que formaran part d'un llibre d'aquestes primeres jornades que editarà l'Ajuntament d'Alginet baix el segell d’EdictOràlia.
Concert de Synergein Project
Synergein Project va protagonitzar el primer concert de les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos, amb un programa en el qual va abordar les obres de Ramos, El exterminador i Tratado de la locura; i de Iannis Xenakis, Rebonds A&B, a la Casa de la Música el divendres 8. Des de la seua fundació en 2014 la formació, integrada per Sisco Aparici, Juanjo Llopico, Marc Moreno i Borja Camps, basa la seua labor en un treball microscòpic del tractament del so a través de processos analítics mitjançant tècniques noves, modificació d'instruments i construcció de nous objectes sonors.
Josep Lluís Galiana, un saxofonista de referència internacional en la improvisació lliure, va brindar el dissabte una actuació en homenatge al compositor Ramón Ramos amb diverses referències a l'obra del compositor. El músic, que desenvolupa una intensa activitat en l'escena europea en aquest àmbit musical, la creació electroacústica i la investigació etno-musicològica des de fa més de tres dècades; va finalitzar el seu concert amb una caixeta de música que va recordar el final de la peça Ricercare de Ramos.
Després el Cuarteto Xian, dirigit per Olga Clari i integrat per Miguel Díaz (violí), Samara Whitehead (viola), Vicent Botella (violoncel) i Maria Espert (violí), que no va poder actuar per una indisposició d'última hora, juntament amb Samuel Gay Lledó (contrabaix) va actuar abordant les obres Cambiata i Paràmetres de l'autor alginetí en la seu de la SAM d’Alginet.
Pròxim debat i concerts
El segon debat, Ramón Ramos, aportacions a la música de nova creació, comptarà amb la presència d'Oltra, Vicent Llimerà, director del Palau de la Música de València, Andrés Valero-Castells, compositor i director, Emilio Calandín, compositor, Jordi Simó, percussionista, Vicent Gaya, exregidor de Cultura d'Alginet, així com els fills del protagonista de les jornades. Moderat també per Galiana, se celebrarà a la Casa de la Música, el divendres 22 a les 19h. Les dos trobades reuniran així músics, experts i familiars coneixedors de la seua trajectòria artística i molt pròxims en l'àmbit musical, acadèmic i personal.
A continuació, actuarà el Ensemble Síntesis, dirigit per Héctor Oltra, amb un programa en el qual s'interpretaran Pentáfono, El Tumbao, Der Blaue Engel, Diferencias sobre Doktor Faustus, Recuerdos del cielo, D'Amore i El exterminador de Ramón Ramos, obres que abasten l'evolució completa de la seua producció artística. La formació, que compartirà amb el públic informació sobre les peces i oferirà breus pinzellades didàctiques que ajuden a contextualitzar-les, estarà integrada per Víctor Maroto (flauta), José Ricardo Forner (clarinet), Fernando Pascual (violí), Francesc Gaya (viola), Adrian Van Dongen (violoncel), Javier Obrer (piano) i Jordi Simó (percussió).
El Ensemble ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), dirigit per Van Dongen i integrat per Ángels Soto, Carla Calvo, Nerea Ojeda i Luis Crespo, abordarà l'obra Tres piezas para cuatro chelos de Ramos. Després d'ells, la Orquestra i la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet, dirigides per Olga Clari, clausuraran les jornades amb un repertori que inclourà Rumor de claridades de Ramos per a finalitzar amb el pasdoble Ramón Ramos de Vicent Cuquerella i la marxa mora Lumo de Ramos, en la Plaça de la Constitució, el dissabte 23 a les 20.30h.
Acolliment del públic
Entre el públic assistent, que va omplir les sales de la Casa de la Música de la SAM d’Alginet en aquests actes, es trobaven els fills del compositor Carles, Ramón i Fran Ramos; Vicent Cerdà, president de la Confederació Espanyola de Societats Musicals i membre de la junta executiva de la Confederació Internacional de Societats Musicals (CISM); Josep F. Almeria, president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) de 2008 a 2015 i exdiputat de les Corts Valencianes; Antoni Aliaga, president comarcal de La Ribera Alta de la FSMCV; Voro García, director del Festival Ensems i compositor; músics de prestigioses formacions com Jesús Salvador Chapi de Amores Grup de Percussió; Juanjo Guillem, fundador de Neopercusión, i Anna Guillem (flauta), membres de l'Orquestra Nacional d'Espanya (ONE); José Luis Escrivà, compositor i Doctor en Música per la Universitat Politècnica de València; i diferents responsables de la junta directiva de la SAM d’Alginet, entre altres personalitats.
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos compten també amb la col·laboració de Establecimientos Baixens, Viveros López, la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), EdictOràlia, Liquen Rècords i Limes3.
SAM d'Alginet